Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
zvuk z nápravy - asi prednej
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 4
dusko je teď offline  dusko
0
PříspěvekZaslal: 20.8.2008 , 20:34   Citovat  

Ahojte HONDAci.

Mám Civic Coupe 1996, pri prejazde nerovnosťou, nezáleži či veľkou alebo malou, rýchlo alebo pomaly, sa mi niekedy ozve z nápravy (predpokladám, že z prednej) ozve zvuk ako keď strelí pružina, alebo niečo prepruží, alebo dalo by sa to prirovnať aj ako úder na gong. Je to veľmi hlasný zvuk, zretelne ho počuť aj v interiéri. Riadenie aj čapy sú na 100 percent v poriadku, žiadna vola v riadeni. Nestretol sa s tym niekto? Pravy homokineticky klb mam ale načaty, to viem, v zabere pri vytočenom volante do ľava v ňom praska. Tak ho šetrim.

Poradi niekto????

HONDE ZDAR !!!
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
sagi je teď offline  sagi
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 21.8.2008 , 16:23   Citovat  

to mi delalo taky u civica,kamosoj i u accorda,ale jen nekdy...taky by me zajimalo co to dela...

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
cybermarty je teď offline  cybermarty
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 21.8.2008 , 20:31   Citovat  

zdar mne lezli podobny zvuky od napravy a byl to praslkej posledni zavit na pruzine, pruzina se pak trochu nakloni a skrta o tlumic. pokud se to tefi na prostredek tlumice kde jdou prez sebe ty trubky tak to muze delat i ten zvuk gongu
tudy odkaz

FastCivic je teď offline  FastCivic
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 22.8.2008 , 20:50   Citovat  

jj, taky me dneska napadla praskla pruzina, zkus to omrknout

dusko je teď offline  dusko
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2008 , 16:57   Citovat  

pozrel som pružiny, vyzera to na pravú. nestoji pekne rovno ako na lavej strane, ale som to nerozoberal, až keď budem mať druhu. Vymeniť aj na druhej strane alebo to nebude mať vplyv na jazdne vlastnosti ked jedna bude nova ?

Ďakujem za rady všetkym, keˇd to spravim, dam vedieť.

Andzin-san je teď offline  Andzin-san
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2008 , 16:59   Citovat  

rozhodne bych doporucil vymenit obe!

cybermarty je teď offline  cybermarty
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.8.2008 , 19:55   Citovat  

a vsimnul sis jestli ta praskla pruzina ma vliv? klidne vymnen jednu a az budes mit pak druhou

pajo je teď offline  pajo
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 26.8.2008 , 12:22   Citovat  

nemusi to byt praskla pruzina. vacsina civicov co som videl, maju pravu stranu vyssie ako lavu (uz sa to myslim aj tu preberalo) a okrem toho, ten gong sa ozval obcas aj mne na civicu s novym podvozkom a 100% pruzinami, uz mi raz cinklo aj na accorde, tiez si to neviem vysvetlit

keis09 je teď offline  keis09
0
PříspěvekZaslal: 30.12.2016 , 12:24   Citovat  

Nazdar chlapi, mne robí na Civiku presne to isté.. a aj bratovi na Aerodecku. tiež mám pocit, že to robí pružina. akoby pri stlačení vyskočila niekam a potom o pár sekúnd sa zas vrátila/zošmykla a pritom spravila ten zvuk "tong". Skúsim pozrieť ako sú na tom uloženia pružín.
Nevie niekto poradiť, čo by to mohlo robiť?

Probos je teď offline  Probos
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2017 , 16:15   Citovat  

Ahoj,

rád bych oživil toto téma.

Mám problém (neproblém) na svojí Hondě Accord 8G. Po koupi jsem byl auto proklepnout v servisu a podle mechanika vše ok. Do té doby jsem si nevšiml žádného vyloženě bouchání / klepání. Pak jsem od servisu najel cca 2000 Km a začalo mi něco na přední nápravě bouchat nebo klepat když přejedu nerovnosti. Spíš bych řekl, jakoby by byla celá přední náprava nějak trošku volnější, nevím jak to pořádně popsat. Když jedu po okrescích, třeba jen 50km/h přes vesnici, na hrbolech nebo nerovné silnici, prostě to mlátí (někdy poklepne) a docela hodně slyšitělně v autě, venku bude slyšert asi o dost víc.

Teď jsem byl v originálním Honda servise, kde jsem po nich chtěl zkontrolování přední nápravy (mimo jiné), že to bouchá na nerovnostech. Volali mi ze servisu, že vše zkoušeli, projeli to, měli to na zvedáku, zkoušeli čepy a nějaké vůle a zdá se jim to naprosto v pořádku.

Jediné, co mi řekli, že na ty kilometry (190k) už to můžou dělat tlumiče. Jenomže předchozí majitel tlumiče měnil a mají nalítané asi 40tkm (bilstein). V tom případě mi řekli, že majitel třeba vyměnil jen tlumiče ale ne horní uložení (nemám zatím potvrzené - nevím).

Nesetkal se s tím někdo, nějaký tip po čem jít ?

Je super, že mám auto technicky v pořádku (to je důležité), ale jsem bohužel puntičkář a ty zvuky mě vyloženě u takového auta štvou. Jede hezký auto po dědině ale zní "rozhrkaně" a to mě štve.

Pokud by někdo něco věděl, budu rád za tipy. Myslíte, že to může být to horní uložení?

EDIT: Například na dlažebníc kostkách jsem si toho při jízdě nevšiml. Musí jít o nějaký větší hrbol nebo nerovnost kdy zapracuje celá náprava, nebo obě kola. Z právé strany to slyším víc než u řidiče.

Děkuji.

sumy je teď offline  sumy
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2017 , 16:28   Citovat  

Ja to resil na Ufu skoro 2 roky, nez mi vcera mech naordinoval novy silenty ramen. Na prvni pohled OK, pri vypaceni se zacne tlemit zterela guma. Matros za par Kc a auti jezdi jak zamlada. Auto rv 08, najeto 220tkm.
Horni ulozeni tlumice se vetsinou oziva a pri rejdovani na miste.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2017 , 16:50   Citovat  

sumy napsal:
Ja to resil na Ufu skoro 2 roky, nez mi vcera mech naordinoval novy silenty ramen. Na prvni pohled OK, pri vypaceni se zacne tlemit zterela guma. Matros za par Kc a auti jezdi jak zamlada. Auto rv 08, najeto 220tkm.
Horni ulozeni tlumice se vetsinou oziva a pri rejdovani na miste.

Díky za informace. Stálo by asi za to to vyzkoušet. Nicméně pořád mi trochu vadí, proč origo servis o takové věci neví / nezkusí nebo nedoporučují. Neříkám, že bych musel jít na jistotu ale přece jen... Normálí auto by klepat a bouchat nemělo...řekli mi že je to ok a v tom případě dál neřešit, ale to já právě nechci :/

krtekm je teď offline  krtekm
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2017 , 17:56   Citovat  

Trapi me to stejne, postupem casu se projevuje vice. Nicmene vim ze u me to nedela:

1) Horni cep a silenty - konrola, promazani, perfetki kondice obe strany
2) Dolni cep - konrola, promazani, perfetki kondice obe strany
3) 3x silenty spodniho ramene - vymena za original dily obe strany
4) Kosti stabce - perfektni kondice obe strany
5) Pruziny, brzdy, vedeni cehokoliv - nic

Podezreni mam

1) silenty stabce - probehla jen zbezna kontola, zda se oka
2) ulozeni tlumice - probehla jen zbezna kontola, zda se oka
3) rizeni a jeho ulozeni, coze je asi nejhorsi a tusim ze to bude ono Smutný Nema nekdo neco k tomu?

Rovnez servis nic nenasel, klepacka na STK taky nic, do vseho jsem kopal, mlatil gumovym kladivem, trhal za vsechno co se muze i nemuze hybat a co by jste rekli? No nic jsem nenasel Bueee

B__3310.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
B__3310.jpg, 70.18 kB

Jarek je teď offline  Jarek
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2017 , 18:19   Citovat  

krtekm, probos
Na dálku se těžko radí, ale tipoval bych na silenty stabilizátoru. Řešil jsem na Civicu.
Na STK i v Hondě mě ujišťovali že jsou OK.
Na pohled tak vypadali, ale ve skutečnosti v nich byla mírná vůle, což umožňovalo stabilizátoru nežádoucí pohyb a tím pádem si občas bouchnul o rameno.
Jsou za pár korum, tak za pokus to myslím stojí...

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2017 , 18:31   Citovat  

Je pravdou ze silenty stabcu pozlobit umi! No mam je dnes koupene a nachystane v kufru, rovnou i zadek. Rikal jsem si ze je blbost nezkusit to, za tech par kacek. Dam vedet OK Jak to bude zvedle, omrknu i to rizeni...

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2017 , 18:41   Citovat  

Díky kluci,

za každou radu budu rád. V každém případě bych mohl ty silenty stabíku vyměnit vzadu i ve předu preventivně (otázka je kolik si za to v hondě řeknou abych zbytečně moc nepřeplácel). Nicméně podle ORIGO servisu je vše ok. Poslední co mě napadá je taky to řízení, ale to je kapitola sama o sobě.

Pokud by to bylo řízení, co s tím? Mechanik mi říkal, že tím trpí civic i accord před FL. Mírné klepání spíše několikrát zaklepání jsem slyšel skoro vždy když jsem přejel po nerovnosti už před prvním servisem, ale nedělalo to tak moc. Skoro jsem si toho nevšímal. Mechanik mi nějak přitáhl nějakou pružinku nebo půlmesíc ke hřebenu nebo co (sorry ale vubec se nevyznám) ale je to prý jediné co se dá dělat a vždy to prý bude za čas zase dělat. Jak jsem odjel ze servisu tak už to skoro nedělalo ale teď to bouchá mnohem víc (hlavně na straně spolujezdce) a nezdá se mi, že by se mělo po 2000km zase to řízení nějak uvolnit.

PS: Myslíte, že v tom serivise je nenapadlo ty silenty stabíku vyzkoušet nebo aspon omrknout ?

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2017 , 18:54   Citovat  

Hah... Tak nechci soudit nejak moc dopredu ale to co tady popisujes presne odpovida prave tomu nakraplemu rizeni. To co mechanik pritahl je videt na mem obrazku: 9, 5, 4 a 6. Moznost opravy neznam, ale vim ze tady na klubu se tomu kluci venovali prave na civicu. Zkusim se posnazit neco najit, ale vyhladavai tady neni uplne nejlehci Ble

Jinak na cenu rizeni s v honde radsi ani neptej! I v bazaci to bude mega darda...

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2017 , 20:04   Citovat  

Já si právě myslím, že to co mi to dělalo hned na začátku bylo řízení ale teď už to řízení není. ASpon se mi zdá, že to dělá fakt hlasitě a že by se to stalo během 2k kilometru jeste k tomu po seřízení / utažení, to mi přijde hodně divný.

Jinak u toho civica se údajně dala vyměnit ta pružinka + ještě něco za ten poface - fungovalo to. Prý se nemuslo měnit celé řizení.

Ale jinak mi mechanik řekl, že jednotka řízení tak 70 k pokud si dobře pamatuju.

Já doufám, že to řízení nebude, přece to nemže vydávat tak hrozný a hlasitý zvuky, achjo Smutný S tím bych se asi nesmířil....
to mi hlava nebere Bueee

EDIT: Našel jsem video, je to asi v polovině ale nedělá mi to tak moc ale zase jsem nejel až na tak úplně hrozné cestě tak nevím. Co je to sway bar ? tudy odkaz nebo tudy odkaz

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 23.3.2017 , 21:42   Citovat  

Stabec. Tedy ulozeni a kosti...

EDIT: jo do dvou km!? Tak to jsem spatne precetl. Kazdopadne jsem vypozoroval, ze když je mokro tak mi to nedela, coz třeba u rizeni by to mělo delat porad, řekl bych. Mozna snad i teplota to mirne ovlivni. Minyly rok me to dělalo taky, a po prehozeni z 17 na 19ky se to zmirnilo. Takze zase tezko rici. Není to nejak extremni, jak třeba na videu. Jen proste slysim ze něco poklepava, ne nejak moc. Hlavne když dojizidm na parkoviwste u nas doma. Tedy 15-20km/h hrbolata cesta. Moje zenska to třeba neslysi. Ja to slysim spise v levo, méně pak v pravo.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.3.2017 , 7:35   Citovat  

Ne ne, myslel jsem 2 tisíce km po tom prvním servise to začalo dělat...

Nevím no, jak jsem psal, jestli by tak hrozný zvuk vydávalo to řízení, tak bych z toho byl celkem nešťastný i když to nemá vliv na funkčnost.

Jinak teda asi vyzkouším vyměnit přední a zadní silenty stabíků a snad byych mohl vymenit i ty "sway bars" i když teda moc nevím co je to za díly, snad bude mechanik vědět...

No a pak se uvidí jestli to pomohlo nebo ne. Možná by stálo za to ještě vyměnit to horní uložení tlumičů...

Jarek je teď offline  Jarek
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.3.2017 , 8:40   Citovat  

Probos napsal:
Díky kluci,
za každou radu budu rád. V každém případě bych mohl ty silenty stabíku vyměnit vzadu i ve předu preventivně (otázka je kolik si za to v hondě řeknou abych zbytečně moc nepřeplácel). Nicméně podle ORIGO servisu je vše ok.

Originál silent stojí 200-300Kč/kus. Dá se snadno vyměnit i na heveru, pokud se nebojíš si lehnout pod auto.
A jak jsem psal, mě taky v Honda servisu tvrdily, že jsou ok, i na STK a nebyli. Stejně jako už byla horší jedna tyčka a to taky nepoznali i když věděli že mi bouchá na nápravě. Místo toho na mě koukali jak na blázna.

Probos napsal:

Jinak teda asi vyzkouším vyměnit přední a zadní silenty stabíků a snad byych mohl vymenit i ty "sway bars" i když teda moc nevím co je to za díly, snad bude mechanik vědět...

Sway bar je stabilizátor. V tom video mluví týpek o "sway bar links", což jsou tyčky/kosti stabilizítoru.

No a držím vám palce ať to není to řízení. Mrk

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.3.2017 , 8:50   Citovat  

Díky.

Pokud by se přece jen o řízení jednalo, to je něco takového jako zde? Možná by se dalo sehnat použité... (vím, že tohle není na 2.4) ale zase jsem čekal několikanásobně větší cenu, pokud je to tedy ono tudy odkaz

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.3.2017 , 21:30   Citovat  

Taaakze. Dnes sem mel chvilku casu, takze probebla vymena ulozeni stabce predek i zadek. Co by jste rekli? Po testovaci jize to vypadalo ok. Pak jsem jel jeste na jinou silnici a opet se projevilo klepani. Hrboly to byly fakt fest... Triska to jen kdyz pracuje cela naprava. Je to citit jemne ve volantu a jakoby v podlaze pod nohama. Podle me rizeni. Rizeni jsem neutahl, nemam vhodny klic! Smutný

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.3.2017 , 8:20   Citovat  

To je blbý Smutný

Pořád se mi nechce věřit, že by honda vydala tak špatný řízení, který bude ve 190k tak moc klepat. Slyšel jsem, že prý to řízení klepe třeba na dlažebních kostkách, nebo na nějaké opravdu hrbolaté silnici ale aby mi v 50km/h když najedu rovně do díry takhle to řízení zabouchalo? To se mi nechce veřiit. Snad to bude ještě něco jináho. Díval ses na ty videa sway bar links ? Tohle bouchání mi to poměrně dost připomíná a taky tam jede v tom druhém videu spíš po takové špatné, hrbolaté silnici, ani ne tak rychle.

Jinak já to ve volantu necitím ALE jinak to co popisuješ je hodně podobné. Když na něco tak najedu a ozve se ten zvuk, tak to někdy nepatrně ucitím v pedálu plynu ale hlavně co jsem si už říkal, tak jakoby byla ta náprava nebo prostě podvozek v e přední části o něco volenější, jako by se to pod nohama hlehounce hnulo. Takový z toho mám pocit.

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 3.4.2017 , 17:02   Citovat  

Ahoj,

tak nejake postrehy... Nikde na netu jsem nenasel, ze by nase generace (A8G) na rizeni trpela! Za druhe, po delsim testovani musim potvrdit vliv novych silnetu stabiku. Zlepseni je ale dost nepatrne. No a ve finale za treti. Nevim proc, nevim jak ale minuly rok to bylo stejne jako tento. Nahodim ze 17tek 19ky a je po bouchani. Neco malinko tam je, ale neda se to vubec srovnat. Proste 100 a 1. Tak ted me vysvetlete proc???

Jako kazdy rok s menenim kol, kontroluji brzdy! Tzn kontrola gumicek, vymena maziva. Pres zimu jsem nemel na vodicich cepech gumicky, ktere jsou jen na vrchich vodicich cepech. Nevim k cemu tam je, ale zpusobuje mi problemy a cep s ni zadrhava. Vyndal jsem a uz se zadrhavani neopakovalo. Jenze po nejake dobe se mazivo natlaci z ulozeni do prostoru prachovky a cely trmen se hybe. Ne nejak moc ale hybe se tak, ze s nejvetsi pravdepodobnosti dela i zvuky - metoda gumoveho kladiva Se stydím A vzhledem k tomu kolik vazi, se nedim ze to citim v naprave, potazmo v rizeni. Gumicky jsem nejakym hnutim mysli zase nandal, a je po bouchani. Uvidim co postupem casu jeste. Jen pro poradek steny postup jako minuly rok, ze s 19kama s gumou, s 17kama bez gumy šuk šuk šuk Takze mam dve otazky:

K cemu tam guma je? A je mozna moje domnenka, ze to zpusoboval volny trmen, respektive mate podobnou zkusenost?

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.4.2017 , 7:34   Citovat  

Je to zajímavý poznatek - co se týče kol, mám bohužel jen 17", takže potvrdit nemůžu. Ale jinak se v tom co píšeš moc nevyznám, takže nejsem moc kompetentní na odpověď. Snad k tomu někdo něco napíše Úsměv

Ale za týden jsem objednaný do servisu ohledně pár drobností, a tohle bych moc rád řešil a hlavně teda vyřešil - takže řeknu mechanikovi všechno s čím by to mohlo souviset a doufám, že se to nějak vyřeší Smutný

Ještě jsem se chtěl zeptat - jak dlouho vydrží cca uložení tlumičů nájezd KM než se mají vyměnit a uložení stabiluzátorů ? Uložení stabilizátorů bylo všude vyměněné před dvěma lety a cca před 50tkm. Uložení tlumičů asi nebylo dělané vůbec, ale tlumiče mám vyměněné. Těžk říct, jestli v tom dělal majitel i uložení, protože tohle nebylo dělané přímo v hodně Smutný

EDIT: K tomu jsem chtěl ještě napsat, že podle výpisu servsiní historie z Hondy je poslední záznam, že si majitel stěžuje na klepání podvozku při jízdě po kostkách a že lze cítit ve volantu. Já tedy ve volantu vůbec nic necítím a paradoxně při jízdě po kostkách to klepání slyšet nejde. Spíš když najedu do díry nebo když jedu po hrbolaté cestě. Nicméně jako jediné co bylo v servise vyměněné je multiřemen a víc v tom záznamu není napsané, takže je možné že v servise řekli majitelovi něco, co se nedá řešit nebo je to moc nákladné Smutný Jinak nechápu proč by tam nebylo napsané o co šlo a případně proč to není vyměněné.

Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.4.2017 , 7:51   Citovat  

Uložení stabíků je 100-150 tisíc podle silnic. Horní uložení tlumičů...pokud se tlumiče mění po olítání, tzn. ~100 a víc tkm, tak je blbost nechávat původní (můj názor). Pokud tlumiče měníš jak ponožky, tak se nechává dokud nezačne dělat neplechu (záleží na silnicích a užívání).

to krtekm: tipuju, že je ta gumička nabobtnalá/zteřelá a proto to drhne. Používáš správný mazací tuk/vazelínu? Gumičky tam jsou kvůli těsnění a vymezují i vůli...proto to s nimi nemůže klepat. Kdysi jsem měl vůli na vodicích čepech a to bylo jako když jedeš se šrotem Velmi šťastný

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.4.2017 , 8:45   Citovat  

Gumicky byly vemeneny minuly rok... Mazivo k tomu urcene od ATE. Mozna poshanim original gumičky primo od Hondy, kvůli presnejsim tolerancim. Kdyz brzdy dostanou haste a zahraji se, nechodi to pak uplne jak bych si predstavoval. Proto jsem je vyndal, ale to byla evidentne chyba. Pak lital trmen v ulozeni a jsem za to, ze to byla příčina tech pazvuku. Ted je to krasne pevne a nikde nic neklepne. Evidentne jsem si ten problém vygenereoval sam naštvanej naštvanej naštvanej

Probos: jak budes u mechanika, at ti kukne na vodici cepy prednich brzd. Operace na 5 minut. Sunda kolo, povoli dva srouby na brzde, sunda ji a cep vytahne. Guma je jen na jednom z nich. Pokud tam nebude mas vyhrano. Je to jen typ ale třeba pomuze...

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.4.2017 , 8:56   Citovat  

Díky,

já už mám seznam několika věcí, co by to mohlo být a doufám, že to vyřešíme. Co se týče toho klepání řízení, tak když jsem tam byl poprvé, tak mi to nedělalo takové klepání jako ted ale je to v podstatě identické akorát hlasitější. Mechanik mi řekl, že na to accord před FL trpěly a řekl mi to jako hotovou věc, že s tím se moc dělat nedá. No tak uvidíme.

Pokud uložení tlumíčů nebylo měněný, tak to má už 200k a možná to taky muze dělat neplechu. Pak mám ještě napsané sway bars, ty vodící čepy brzd, silenty stabíků. Uložení stabíku bylo před 40-50zkm dělané, tak snad to není ještě odvařené. A jinak už nevím....

3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 4.4.2017 , 10:24   Citovat  

Co vim tak rizeni se menilo proto, ze odesla ta ridici jendotka... Proste kopalo to do volantu, vselijak to vibrovalo atp. Ale ze by mlatily ty tyce, o tom nevim. To byla "vysada" predface A7G a Civicu...

Obsah fóra Honda-club.cz   
zvuk z nápravy - asi prednej
Fórum: Řízení, podvozek a brzdy
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina