Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Články

Vypínat ABS ano či ne?
  Sekce: Technika
  Zaslal:  7.11.2010 , 12:00

AUTOR: Dany
Partner H-C
Články: 16
Komentáře: 32

Hodnocení: 5.00/5.00 [6]

Technika Jak na to Klub Srazy a výlety Novinky a historie Partneři Můj příběh

Článek  Strana 1 z 1

Takže něco o vypínání ABS a praxi...

Jestli si někdo myslí, že vypnutím ABS se auto chová stejně, jako by to ABS tam nebylo, tak je na velkém omylu... Pokud vypnete ABS na autě, které s ním počítá, většinou tím docílíte dřívější blokování předních kol, což potom vyvolává mylný pocit, jak to najednou brzdí, místo toho dochází vzhledem k dřívější blokaci předních kol k poklesu účinku zadních brzd, neboť se k brzdění v podstatě nedostanou, výsledkem je téměř vždy delší dráha, než s ABS, ať je to ABS sebevíc protivné a silnice sebevíc suchá...

ABS ano protože:
- vyrovnává brzdný účinek mezi přední a zadní nápravou. Auta dnes již nemají správně vyvážené brzdy mezi nápravami právě proto, že se počítá s ABS a EBD, proč by jinak u aut byli třeba stejné zadní brzdy a přední se lišili? (CTR7G x Civic 7G Sport, diesel a to samé 8G, Accord a další, přitom třeba zrovna diesely jsou na předek těžší...)
- na okruhu vám umožňuje eliminovat rozdílné povrchy a stopy na brzdných bodech, kdo si myslí, že na celém okruhu v Mostě (a nejen tam) to klouže stejně (a to jak za sucha tak za mokra), je na omylu a je vidět, že tam bez ABS nejel...

Jsou jen dvě správné cesty:
1) Nechat ABS:
... Pokud se blokuje ABS moc brzy (kope do pedálu) je to známka toho, že brzdný účinek je větší, než dokážou pneumatiky přenést, stačí tedy dát dobré UHP (Ultra High Performance - vysoce výkonné sportovní pneu), či semislick a problém je vyřešen, naopak to bude ještě lépe brzdit
2) Odmontovat ABS úplně a vyvážit brdy mechanickým rozdělovačem brzdné síly:
... Pokud ovšem chci brzdové okruhy udělat správně dle homologace (tzn. LP x PZ a PP x LZ) potřebujeme dvojitý regulátor, takže se to celkem dost prodraží (to jsou desetitisíce navíc)...
... Pokud to chci udělat levně můzu zapojit předek na jeden okruh a zadek na druhý, pak lze použít jednoduchý regulátor... Nicméně můžeme narazit na problém, že pro oba přední brzdiče nebude stačit brzdový válec...

Proč se tedy ABS odpojuje?
... Jde o to, že pokud ABS nemám a v zatáčce přijde krizovka, přetáčivý smyk, kompletním zablokováním všech kol bez ABS si můžu vybrat, kam auto pošlu, protože vždy půjde ze zatáčky po tečně, jenže pokud mám ABS, tak to při krizovce začne pracovat nepředvídatelně a většinou člověka pošle prudce do nějaké strany a to je loterie...

Posledním bodem je podceňování účinku zadních brzd. Každou chvíli chce po mě někdo brzdový kit, případně zrepasovat přední brzdy. Na můj dotaz co se zadkem dostávám odpověď, že to necháme být, protože ten zadek stejně nebrzdí... Je to velký omyl a uvedu k tomu jen jeden příklad k zamyšlení...
Poté co jsem doladil velké brzdy na svém autě vpředu vrhl jsem se na výrobu větších brzd i pro zadek a představte si, že můj brzdný bod se po instalaci zadních brzd na cílové rovině na okruhu v Mostě posunul o nějakých 10m, není to moc, ale na brzdné dráze ze 160km/h na nulu, to je také 10m, ty se můžou hodit...

Převzato z fóra TypeR.cz

Autor  Komentáře
crxmann
5 háček

Články: 16777126
Komentáře: 92
 Zaslal: 7.11.2010 , 18:45  Předmět:    
OK

Asi jenom doplním pro někoho :
Co je ABS a jak pracuje: Wikipedia česky nebo HowStuffWorks anglicky
Vokys
2 háčka

Články: 16777215
Komentáře: 3
 Zaslal: 7.11.2010 , 18:50  Předmět:    
taky pekny OK
Dany
Partner H-C

Zaslal: 7.11.2010 , 23:04  Předmět:    
Díky crxmannovi za doplnění, bral jsem tuto zkratku jako již všeobecně známou, ale tak je to asi správně...

Spíš bych tu ještě doplnil odkaz na EBD, to už si právě mnozí neuvědomují, že to tam vůbec je nebo proč to tam je, natož že to při vypnutí ABS přestane fungovat také...
crxmann
5 háček

Zaslal: 11.11.2010 , 15:41  Předmět:    
EBD česky na wikipedii , nebo anglicky na HSW
Buchtak
3 háčka

Články: 1
Komentáře: 6
 Zaslal: 12.11.2010 , 1:24  Předmět:    
super clanek OK
Dany
Partner H-C

Zaslal: 12.11.2010 , 14:20  Předmět:    
Ty jo, já jsem fakt dobrej, já ten minulej příspěvek odeslal dříve, než jsem tam doplnil odkaz na to EBD pořádnej výtlem

Nebyl to Crxmanne úmysl, že bych si z tebě dělal asistenta, jen jsem to nějak nedotáhl ...
marab
3 háčka

Články: 0
Komentáře: 1
 Zaslal: 13.11.2010 , 20:56  Předmět:    
Tak můžu potvrdit, že auto s odpojeným ABS blokuje kola o moc dřív. Dneska jsem dobrzdil v půlce křižovatky a byl jsem dost překvapenej, jak moc brzo se blokly kola a ikdyž jsem povolil brzdu a šel na pedál zlehka, tak se zase dost brzo blokovaly. Týden se seznamuji se Smartem Roadsterem od Brabuse a dneska to byla málem konečná. Je na čase dát to ABS do kupy Se stydím
crxmann
5 háček

Zaslal: 16.11.2010 , 8:21  Předmět:    
Dany: jojo určitě Velmi šťastný
crxmann
5 háček

Zaslal: 11.2.2011 , 20:54  Předmět:    
Vstoupit do nové diskuze k článku ZDE