|
|
| AUTOR: |
 |
Dany

Články: 16
Komentáře: 32
|
|
Hodnocení: 5.00/5.00 [10]
|
 |
|
 |
Článek |
Strana 1 z 1 |
 |
| |
Zkusím teď v několika článcích trošku více a detailněji přiblížit diferenciály...
Začneme jednoduchým otevřeným diferenciálem. Jedeme-li s autem rovně, obě hnaná kola se otáčí stejně rychle, točivý moment se přenáší přes vstupní pastorek a centrální kola mají stejné otáčky jako klec diferenciálu a tím zůstávají boční satelity v klidu. Při zatočení se kola otáčí různě rychle a to tak, že vnitřní pomaleji než je vstupní rychlost do diferenciálu, kdežto vnější rychleji a zároveň síla, která je potřebná k zatáčení vnitřního kola, je menší než vstupní a tudíž je nevyužitá síla přenesena z vnitřního kola na vnější. V takové situaci dochází k pohybu satelitů. Ty obíhají a zároveň se i točí na svých čepech. Jak jsme si už říkali, jedou-li obě hnaná kola auta po silnici, nebo jiném povrchu se stejnou adhezí, tak diferenciál dávkuje točivý moment rovnoměrně na obě kola. Ale jakmile dojde u jednoho z kol ke snížení adheze, problém je na světě. Diferenciál přivádí větší točivý moment na prokluzující kolo a menší na kolo, které je v záběru na pevném povrchu a auto se přestane pohybovat kupředu. Pokud přidáte více plynu, kolo se otáčí rychleji, ale auto zrychlí jen velmi minimálně anebo vůbec. Proto je lepší například na sněhu, či ledu použít na rozjezd dvojku, nebo trojku, aby kola měla k dispozici malý točivý moment a neproklouzla.
Zajímavější kategorií jsou svorné diferenciály, k jejichž instalaci musíme přistoupit, pokud chceme postoupit s autem na vyšší úroveň...
Svorné diferenciály nejsou zase všechny stejné, je tam několik základních konstrukcí... Pro svou možnost využití nás budou blíže zajímat svorné diferenciály kombinující šneková kola s nějakým druhem prokluzu (tzv. LSD, v praxi třeba origo helical LSD od Hondy ve VTi, ITR, ATR, CTR...) a svorné diferenciály typu Torsen (u nás asi nejznámější třeba Quaife a zadní diferenciál v Hondě S2000), ačkoli jsou samozřejmě i další druhy svorných diferenciálů až třeba po závodní lamelové diferenciály (to jsou správné LSD), nicméně ty již nejsou úplně vhodné pro běžné ježdění, tak se držme těch lépe použitelných...
Dnes se jen rychle podívejme na "správné" lamelové LSD. Konstrukčně vychází z otevřeného diferenciálu, ale navíc ještě obsahuje další, přídavné, uzavírací zařízená např. sada pružin a spojek. Takže pokud se kola otočí stejnou rychlostí, oba boční převody se otáčejí. Spojky nastupují, pokud se jedno kolo otáčí pomaleji než druhé a snaží se docílit toho, aby se kola otáčela stejně. Chce-li se jedno kolo otáčet rychleji než druhé, musí překonat odpor pružin a spojky. Tuhost pružin v kombinaci s třením spojky určuje, kolik točivého momentu je třeba, aby se tato snaha překonala. Pokud by někdo hořel touhou trochu detailněji prozkoumat závodní lamelové LSD, může se podívat ke mě do tématu, kde jsem to rozebíral a kde jsou i odkazy na přesné schéma odkaz , nicméně pro naše běžné použití to asi nebude a moc lidí se s tím vlastně v praxi ani nepotká, budeme se tedy spíše věnovat dvěma dostupným druhům...
Podrobněji se koukněme na druhý poměrně často využívaný typ diferenciálu a tím je Torsen. Jako první využila funkce tohoto diferenciálu automobilka Audi a to počátkem 90. let u modelu Quattro, později tento diferenciál využívala i automobilka Rover u modelu 220Turbo, využívá se vlastností šnekového převodu, jenž může přenášet točivý moment ze šneku na šnekové kolo, ale nikoli naopak.
Při přímé jízdě a stejné adhezi kol se otáčí diferenciál jako celek, otáčky klece a obou planetových kol jsou stejné a na každé kolo se přenáší stejný točivý moment. Zhorší-li se adheze jednoho kola (např. vlivem menšího zatížení nebo nižšího, nemůže se protáčet, protože není možný přenos otáčivého pohybu ze satelitů na planetové kolo jako u čelního nebo kuželového diferenciálu. Díky svornému účinku se ale zvětší podíl točivého momentu připadající na kolo s lepší adhezí. Naopak v zatáčce ani zvýšená svornost neomezuje vyrovnávací činnost diferenciálu a obě kola se valí po vozovce otáčkami odpovídajícími jejich dráze. Svornost, resp. mechanická účinnost diferenciálu závisí na geometrii ozubení šnekového soukolí a může dosáhnout až 90% (tedy mechanická účinnost 10%). Diferenciál Torsen se užívá nejen jako nápravový pro přední i zadní nápravy, ale i jako mezinápravový.
Na příště připravuji svůj detailnější pohled na konstrukci a funkci LSD Honda...
Převzato z fóra TypeR.cz |
 |
Autor |
Komentáře |
 |
hetzer

Články: 16777215
Komentáře: 3
|
|
| Zaslal: 2.12.2010 , 21:17 Předmět: lsd |
|
| a co lsd s viskozni spojkou? |
|
Dany

|
|
| Zaslal: 3.12.2010 , 7:17 Předmět: |
|
Ano, jak píšu, těch typů je samozřejmě daleko více, kromě LSD s viskozní spojkou jsou to diferenciály kuželovými nebo čelními koly, přímými zuby. a další, ale jak píšu, pro většinu lidí bude zajímavější podívat se na něco, s čím se setkávají v běžných úpravách, aby neustále zastánci Quaife netvrdili, že to je LSD...
Ale klidně můžeš udělat článek o dalších typech... |
|
hetzer

|
|
| Zaslal: 3.12.2010 , 11:17 Předmět: |
|
to je takove slovickareni. torsen snad technicky neni lsd, ale je to samosvorny diferencial a vyslednou funkci je naprosto srovnatelny s lsd. samozrejme s vyjimkou nulove trakce na jednom z kol  |
|
Dany

|
|
| Zaslal: 3.12.2010 , 15:28 Předmět: |
|
Ano, je to slovíčkaření, ze stejného důvodu dávám přednost označení "svorný diferenciál" oproti "samosvorný diferenciál"...
Nicméně prostě v praxi jsou rozdíly znát, možná ne každý, ale já poznám, jaký je diferenciál v autě, protože třeba to LSD od Hondy funguje tak "dobře", že u starších typů jako je třeba ITR nebo ATR, které mají menší oproti CTR menší účinost, ho na volantu vlastně ani necítíš a musíš se hodně soustředit, abys poznal, zdy v autě opravdu je...
A není to jen problém v CTR, třeba ten torsen v S2000 také není žádný zázrak a chování nic moc, z S2000 jsem měl vždy respekt a toho aute se svým způsobem bojím, několikrát mě nepříjemně chování diferenciálu překvapilo, oproti tomu třeba lamelový diferenciál v BMW Z3M mě naprosto uchvátil a s tou zadokolou jsem dokázal i já jako zařeknutý předokolař po pár kolech driftovat...
Jinak jsem prostě jen z tvých příspěvků nepochopil, o co ti vlastně jde? V čem je problém? |
|
hetzer

|
|
| Zaslal: 3.12.2010 , 16:38 Předmět: |
|
nevim kde vidis problem, ja jenom diskutuju
troufam si rict ze rozdily v chovani ktere ty pripisujes rozdilne konstrukci jdou na vrub rozdilne mire svornosti, samozrejme s vyjimkou lameloveho lsd, ktery se prirozene na driftovani hodi nejvic |
|
Dany

|
|
| Zaslal: 3.12.2010 , 17:26 Předmět: |
|
jak to vidím já, tak to budu rozebírat v příštích článcích, nicméně zrovna míra jakési mechanické svornosti či účinnosti je jak u torsenu tak i u helical LSD Honda stejná, cca 10% a přesto se ty auta s těmito diferenciály chovají různě, což je pro mě přímé porovnání srovnatelného...
Nicméně opravdu rozeberu až příště... |
|
Dany

|
|
| Zaslal: 3.12.2010 , 17:30 Předmět: |
|
jinak mám přímé porovnání na jednom autě, jeden setup:
- Honda Helical LSD
- LSD Cusco 1.5way
a potom ještě na stejném typu auta, ale přeci jen to jiný kus, což může (sice minimálně) malinko názor ovlivnit
- Spoon LSD 1.5way
- Quaife
dokonce auta i ve stejnou chvíli a na stejné trati...
Konstrukce i míra svornosti, stejně tak i ale předpětí pružin na LSD a další věci, hrajou v chování svou roli, určitě to nedokážu poznat na 100% nicméně rozdíl chování Quaife x Honda LSD je prostě znát ačkoli zrovna tyto dva typy mají srovnatelnou svornost nebo mechanickou účinnost či jak to nazvat... |
|
vti [906team]

Články: 0
Komentáře: 4
|
|
| Zaslal: 6.12.2010 , 16:59 Předmět: |
|
| ja som doteraz zil v tom, ze ITR LSD je torsen, co je inak aj skratka od TORque SENsitive. |
|
mot

Články: 1
Komentáře: 27
|
|
| Zaslal: 18.12.2010 , 20:14 Předmět: |
|
zajímavý, jsem si myslel, samosvor jako samosvor vidím, že je to taky poměrně složitá problematika  |
|
crxmann

Články: 16777126
Komentáře: 92
|
|
| Zaslal: 11.2.2011 , 20:41 Předmět: |
|
| Vstoupit do nové diskuze k článku ZDE |
|
Rating box? ? neni
|
|
| AUTOR: |
 |
Dany

|
|
Hodnocení: 5.00/5.00 [10]
|
 |
|
|
|
|
 | Časy uváděny v GMT + 1 hodina |
You cannot post articles in this chapter You cannot edit your articles in this chapter You cannot delete your articles in this chapter You cannot rate articles in this chapter You cannot approve articles in this chapter
You cannot post comments in this chapter You cannot edit your comments in this chapter You cannot delete your comments in this chapter You cannot rate comments in this chapter
|
|
|