Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Články

Diferenciály III ... Prakticky - životnost, účinnost, chování
  Sekce: Technika
  Zaslal:  16.12.2010 , 23:12

AUTOR: Dany
Partner H-C
Články: 16
Komentáře: 32

Hodnocení: 5.00/5.00 [17]

Technika Jak na to Klub Srazy a výlety Novinky a historie Partneři Můj příběh

Článek  Strana 1 z 1

Podívejme se tedy, jak to s těmi svornými diferenciály je v praxi… Vycházím jen ze svých zkušeností s jízdou se svornými diferenciály jak závodními, tak i se sériovými, pokusím se to popsat co nejsrozumitelněji, takže odborníci mi prominou (doufám) a laici jako já snad pochopí, co jsem měl na mysli. Pro názornost budu uvažovat jednotlivé konkrétní zástupce, za závodní diferenciály to bude lamelový Spoon a Cusco (oba 1.5 way), za LSD budu uvažovat helical Honda LSD a jako zástupce torsenu pak Quaife…

Životnost:
Nejdříve se podíváme na životnost. Zde je vidět rozdíl mezi závodním a sériovým diferenciálem, díky konstrukci se závodní diferenciál opotřebovává téměř po celou dobu jízdy díky reakci i při sebemenších rozdílech v otáčení poloos, avšak sériový potřebuje výrazně větší rozdíl, aby začal pracovat, tedy opotřebovávat se. Z toho vyplývá, že největší nevýhodou závodního diferenciálu (a je víceméně jedno o jakou konstrukci závodního diferenciálu jde) je životnost, neboť neustále dochází k opotřebování. V rally se podle hodnoty svornosti počítá životnost takovéhoto diferenciálu zhruba 2000 až 5000 km ostrých kilometrů zkoušek. Oproti tomu jak helical Honda LSD tak i Quaife mají životnost udávanou ve statisících najetých kilometrech. To je dáno tím, že pokud se obě kola otáčejí přibližně stejnou rychlostí (přímá jízda na rovném povrchu) diferenciál nepracuje, tím nedochází k žádnému opotřebení a proto je jeho životnost „téměř“ neomezená (na 1000km může pracovat třeba jen 1km nebo taky vůbec), budu trošku věštit z koule, ale já osobně bych životnost odhadoval tak na 200 až 300 tisíc km, ale může to být i více, záleží na stylu jízdy, zatěžovaní diferenciálu atd.

Účinnost:
Největší výhodou helical Honda LSD diferenciálu je bezesporu proměnlivá svornost v rozsahu 0-100%. Quaife, u kterého nemá co prokluzovat, zná zjednodušeně pouze dvě polohy 0 a 100%, nevýhody zase probereme později. Svornost bohužel musíme díky konstrukci přepočítávat na jakousi mechanickou svornost, tedy kolik procent výkonu navíc je schopen diferenciál přenést navíc z nezatíženého (prokluzujícího) kola na zatížené, což je zhruba údaj uváděný na závodních lamelových diferenciálech (nejde to přímo porovnávat). Dá se říct, že 100% svornosti u helical Honda LSD a Quaife odpovídá přibližně nastavení závodního lamelového diferenciálu Cusco na nějakých 10% (podle toho co jsem četl, nelze vlastně u těchto konstrukcí 10% o moc překročit). Aby to zase nebylo tak jednoduché platí přepočítaná svornost při maximální možné adhezi (takže suchý čistý asfalt na obou kolech) a při horších podmínkách (kluzko) hodnota absolutní svornosti klesá, ačkoli svornost diferenciálu může dosahovat zase 0-100%.

Chování při průjezdu zatáčkou:
Pojďme se podívat, jak se jednotlivé diferenciály chovají při průjezdu zatáčkou a proč tyto „sériové svorné diferenciály“ nejsou jednoduše použitelné v závodním nasazení… Jednoduše proto, že mění poloměr zatáčky podle razantnosti průjezdu. Pokusím se to osvětlit. Při průjezdu zatáčkou vždy vnitřní kolo ujede kratší vzdálenost, tím pádem logicky vzniká rozdíl v otáčení kol a diferenciál vyvolá nějakou svornost, ale aby to nebylo zase tak jednoduché, velikost té svornosti záleží na prokluzu kol, tudíž i na množství plynu, protože čím více plynu, tím více výkonu na kola a kola častěji prokluzují. Díky tomu, že jedno kolo je zatížené více než druhé, dochází k prokluzu více na méně zatíženém kole a tím se násobí svornost (nevím jestli tohle vůbec dokážu vysvětlit tak, aby to někdo pochopil). Co to znamená v praxi…

Při průjezdu zatáčkou přidáváme plyn a díky svorným diferenciálům je projíždíme daleko větší rychlostí. Ty se postarají o distribuci většího výkonu na více zatížené kolo a čím jedeme více pod plynem, tím více nás auto táhne do vnitřku zatáčky (jak slastný pocit) a my musíme korigovat volantem poloměr (jakoby se zatáčka více narovnávala a my nemusíme už tolik zatáčet), to platí ale pouze do chvíle, dokud jsme schopni díky adhezi všechno přenést na silnici. Jakmile se začne trhat celý předek, musíme samozřejmě ubrat plyn, tím se sníží výkon přenášený na kola, která začnou méně prokluzovat, sníží se svornost, kola získají zase adhezi, ale my zase pro změnu musíme korigovat volantem poloměr zatáčky, protože ta zase jako by najednou víc zahnula a musíme více zatočit. Přidáváním plynu v zatáčce prostě auto samo táhne dovnitř zatáčky, oproti tomu ubrání plynu v zatáčce způsobí, že auto jakoby „sklouzne“ k venkovnímu okraji zatáčky a při takovémto průjezdu se vlastně mění její poloměr, ačkoli ten je třeba úplně konstantní, např. kruhový objezd (tohle prostě závodní diferenciál neudělá). Ale zase prudším přidáním plynu můžeme dokonce za dobrých adhezních podmínek (a po troše zkušeností) částečně korigovat neotáčivost předokolky a více jí přiblížit k neutrálnímu chování, občas se mi dokonce podaří jí takto donutit i k přetáčivému smyku Úsměv. To samé se třeba děje při rychlých průjezdech nerovných silnic na plný plyn, kdy při vjetí jedním kolem do prohlubně auto normálně změní trošku směr, auto s LSD je tak daleko zábavnější, dovoluje daleko rychlejší průjezdy zatáček, ale současně je náročnější na řízení a postřeh řidiče. Co vůbec neodpouští a je nutné si na to dát pozor, řízení jednou rukou, přeci jenom „tahání“ za volant může být dost silné a nečekané. Každopádně já osobně bych už bez LSD jezdit prostě nemohl. Každopádně je toto popis chování při agresivním způsobu jízdy, pokud jede člověk "normálně", vlastně ji ani necítí.

U závodního lamelového diferenciálu dochází k opačnému efektu. Svornost je tak velká, že diferenciál „srovná“ rychlost otáčení obou kol a tím vlastně „prodlouží – zvětší“ poloměr zatáčky, musíme tedy zatočit víc než kdyby tam nebyl, nicméně tento poloměr již není závislý na tom, jak moc razantně zatáčkou projíždíme a dokud jedeme zatáčku pod plynem, tak je konstantní. Auto je ale daleko více citlivé na špatné zacházení s plynem, protože diferenciály jsou většinou částečně svorné i při brždění motorem – ubrání plynu, takže dokážou daleko více auto rozhodit a přetáčivý smyk není nic ojedinělého…

Nakonec si dovolím ještě jeden subjektivní názor. Po zkušenostech s helical Honda LSD tak i Quaife, musím právě vyzdvihnout ten japonský (jak jinak Úsměv ) neboť ten daleko jemněji a přesněji, zase podle mě, reagoval na přidání a ubrání plynu při průjezdu zatáčkou, tím řidiči poskytoval větší jistotu a lepší možnost dávkování plynu. Ovládání auta je s ním čitelnější a lze lépe ovládat auto na hranici přetáčivosti - lze ho dobře řídit plynem. Quaife funguje vlastně stejně, ale díky tomu, že vlastně má pouze polohu 0% (nesvírá) nebo 100% (svírá) reagoval více agresivně, více se projevoval na volantu, agresivněji měnil směr a podle mě si tedy s ním musí řidič nechávat větší rezervu. Proto tvrdím, že je ten japonský lepší a je blíže k chování závodního LSD, jinak další racionální důvod nemám.
Pro jízdu po rovině (sprinty) je úplně jedno, jestli tam máš Quaife nebo helical Honda LSD, rozdíl poznáš na okruhu (někdo, kdo ví, co má hledat), ale hlavní rozdíl je vidět na okresních silnicích (zatáčkovitých a úzkých cestách). Tam je chování diferenciálu helical Honda LSD daleko více "USER FRIENDLY" a daleko lépe se s autem "hraje". Rozdíl mezi difenciály je daleko větší u CTR7G než u 8G, to jsem měl možnost si také vyzkoušet (což vychází z konstrukce auta).
Cena vychází příznivěji pro Quaife, ovladatelnost pak pro helical Honda LSD…

Příště: Jaký diferenciál si vybrat a praktické porovnání...

Převzato z fóra TypeR.cz

Autor  Komentáře
crxmann
5 háček

Články: 16777126
Komentáře: 92
 Zaslal: 18.12.2010 , 12:52  Předmět:    
Možná úpe mimo dotaz. Ale dá se tedy Helical dokoupit?!
Dany
Partner H-C

Zaslal: 18.12.2010 , 15:08  Předmět:    
Prodávám ho celkem běžně...

Cena helical LSD v Hondě je 39.784,-
Ten samý přivezený z japonska prodávám za 27tis. Quaife je ale za 17.500,- Smutný takže dost lidí potom volí levnější cenu před (podle mě) kvalitou, ale já to chápu...

Honda helical LSD na ITR, Civic 1.8VTi, které se pak používají i do dalších převodovek stojí u mě 15.500,-
mot
Partner H-C

Články: 1
Komentáře: 27
 Zaslal: 18.12.2010 , 20:46  Předmět:    
takže když bych chtěl Honda helical LSD na Preludu, tak mám počítat těch 15tis.?
Dany
Partner H-C

Zaslal: 18.12.2010 , 22:58  Předmět:    
Na preludu 2.2 jdedát jen helical LSD z ATR, a to stojí nekresťanských 70tis u Hondy Smutný
takže tobě zbývá za přijatelnou cenu, jen ten Quaife Smutný , kdyžtak Ti ho přivezu...
Co se dá dělat Smutný
Petr 78
5 háček

Komentáře: 3
 Zaslal: 18.12.2010 , 23:24  Předmět:    
Krásnej článek, děkuju moc za vysvětlení jak LSD funguje.
Mám 1.8 VTI krátkou dobu a teprve si zvykám na svůj první LSD a začínám objevovat jeho výhody.
Tento článek mi k tomu taky pomůže.
Dobrá práce je to dobrý
Bishop
1 háčko

Články: 0
Komentáře: 2
 Zaslal: 19.12.2010 , 21:32  Předmět: lsd vs lamelový   
Zdravím,
přes hezké čtení tu vlastně chybí resumé recenze a tím by mělo být, který z diferenciálů je tedy rychlejší, kde a za jakou cenu.

Bylo by také vhnodné zmínit, že na tyhle diferenciály by měly být nachystané sportovní poloosy s homokineťákama. Seriové například u lamelového určitě nemůžou vydržet.

Montuju tyhle věci už léta a dají se koupit dnes už za velmi nízkých 12.000,-- za lsd nový japonský diferenciál.
Před koupí by měl člověk taky zvážit vyzkoušení jízdy autem s lamelákem, quaifem nebo třeba origo lsd difem než vyhodí spoustu peněz do systému, který přes všechny + nakonec uživatelovy nevyhovuje a kupovat znovu další je nemyslitelné.
Aut už to má dneska spousta. Pokud by někdo chtěl třeba u Danyho koupit dif a nemáte možnost vyzkoušení, který systém vám tedy vyhovuje, klidně se ozvěte. Půjčím některou z našich hond, kde máme všechny tyto druhy diferáků namontovány
Dany
Partner H-C

Zaslal: 19.12.2010 , 23:37  Předmět:    
Tak nevím, možná to montujete na jiné auta než CTR. Jestli se nepletu, tak máš z Rally zkušenosti s 1.6VTi (tam to je pravda, stejně i ITR), ale třeba s CTR jel pravděpodobně táta se Zděňkem Vrbeckým, když zjistili, že s ITR nám co jedeme s CTR konkurovat nemůžou. Auto bylo také od Hasíka a zeptej se táty, poloosy byli sériové a auta nepadala... Na CTR to prostě máme vychytané, třeba mě praskla poloosa až po 50tis. km s lamelovým diferenciálem... Stačí udělat pár věcí a ta poloosa to vydrží...

Dělalo se to tak na všech závodních autech co se stavěli a kdy se provozovala. Jednu dobu (2002-2005) bylo ve stáji Hasík v pernamenci 4-5 aut CTR7G pro skupinu N v rally, takže dat a zkušeností je opravdu hodně...

Dávat jiné poloosy je zbytečnost. Nechali jsme si je dělat u renomovaných firem, kupovali drahé závodní a jediné čeho jsme docílili byla nespolehlivost. Jedna vydržela třeba sice déle, ale ostatní tři pak praskali v různých intervalech a auta zbytečně odstupovala, spolehlivosti jsme docílili, až když jsme CTR7G opravdu "pochopili"

Srovnání diferenciálů dělat nechci, není objektivní a navíc moje doporučení je pro každého jiné a dokonce i pro každé auto jiné (nejde to jednoduše zobecnit), takže tohle řeším individuálně, zde to chci nechat v teoretické rovině, výhody a nevýhody jsem popsal myslím dostatečně a pokud to bude někdo chtít řešit dál, není problém, myslím, že už z toho co jsem nasal je můj postoj a doporučení napsané sice mezi řádky, ale je tam...

Navíc, jak píšu, mám na příští čtvrtek poslední díl o diferenciálech (tam něco z toho bude)...

Jeden EDIT:
Ty závodní LSD na normální ježdění ani nedoporučuji a na druhou stranu srovnání helical LSD od Hondy v ITR, C6G 1.8VTi proti CTR7G a 8G je nemožné, proti té nové generaci je ta starší výrazně slabší, proto bych prostě raději zůstal v teoretické rovině. Pokud by někdo chtěl všechny tři diferenciály vidět v praxi, stačí když dojede na nějakou naši akci TypeR klubu a může se svés v identických CTR7G i 8G, kde mám několikrát zastoupeny všechny tři typy svorných diferenciálů (závodní LSD Cusco a Spoon, helical LSD i Quaife)...
Takže závěr prosím dělejte až po příštím článku... Děkuji
Hrošík
1 háčko

Komentáře: 1
 Zaslal: 20.12.2010 , 11:06  Předmět:    
Ahoj, tak nakonec jsem si diferáky přečetl všechny tři. Z prvu jsem to nechtěl číst, protože jsem si říkal, že to je nějak moc dlouhý a nakonec jsem všechny 3 slupnul jak malinu. Asi mě nažhavil ten torsen v Roveru.

Akorát bych poprosil třeba do dalšího článku malou informaci o tom, kam se vlastně ten svorný dif montuje.

No a ty obrázky bych prosil Velmi šťastný
Dany
Partner H-C

Zaslal: 20.12.2010 , 11:46  Předmět:    
Ano, právě proto, že to je tak dlouhé jsem to rozdělil celkem na 4 články. Snažím se to sice psát co nejstručněji, ale někde už to víc nejde...
Celý článek by byl asi moc dlouhý...

Bavíme se přeci o diferenciálech, které normálně nahrazují sériové otevřené diferenciály v převodovce pouze výměnou kus za kus...
Bitkar
4 háčka

Komentáře: 14
 Zaslal: 20.12.2010 , 15:27  Předmět:    
super clanek... ta pripadna pretacivost a riditelnost na limitu je pravdapravdouci :) je to super vec. Taky uz bych auto bez LSD nechtel. Uz jsem na LSD zavislej ;D.
jen doplnim co se ty svornosti tyce, ze nekde v manualu mam psano, jeslti dobre pamatuju, ze prevod kroutaku muze byt az 5:1 - tzn. ze na jednom kole muze byt 5x vic kroutaku nez na druhym. Nebo sem to nekde cetl proste. (1.8Vti)
mot
Partner H-C

Zaslal: 20.12.2010 , 17:38  Předmět:    
Dany: no a co JDM převodovka z H22A? ta má samosvor, ale nevím jaký to je typ Smutný nevýhodou by bylo, že by se dal sehnat za rozumnou cenu asi pouze jetý Smutný
Dany
Partner H-C

Zaslal: 20.12.2010 , 19:07  Předmět:    
Dle mě to bude stejný diferenciál jako v ATR, určitě to bude helical LSD, ale nemám kód na JPN díly, takže to nedokážu porovnat...

Nicmíně již výše jsem Ti psal, že ten diferenciál na ATR stojí nesmyslnou cenu...
PreludeZ
Administrátor

Články: 16777215
Komentáře: 13
 Zaslal: 20.12.2010 , 20:07  Předmět:    
mot, Dany: tady je videt co se davalo za diferencialy do prelude (M2B4 atd), je tam videt i z ATR co mam ja ve sve prevodovce. Nejlepe by podle me vyslo sehnat jetou ATR prevodovku z UK OK a bud ji tam dat celou (stejne ma lepsi prevody) nebo jen vybrat ten diferak...
Dany
Partner H-C

Zaslal: 20.12.2010 , 21:27  Předmět:    
Také si to myslím, cena nového je nesmyslná...
Bishop
1 háčko

Komentáře: 2
 Zaslal: 20.12.2010 , 22:41  Předmět: diff   
Souhlasím s tebou DANY, ...i já jsem to myslel v obecné rovině. Chtěl jsem tím říci, že stojí za zmínku v článku, který má přiblížit tyhle diferenciály lidem taky říci, že by měly počítat třeba s opotřebením poloos. Na ctr7g taktéž neměníme poloosy hned, ale napříč značkama a modelama aut to není zase tak obvyklé. Každopádně se těším s ostatními na poslední článek. Zdar a sílu Mrk
Václav
3 háčka

Komentáře: 5
 Zaslal: 21.12.2010 , 10:15  Předmět:    
moc pěkně napsané. Taky bych výhledově nějaký samosvor chtěl na VTI a měl jsem plán že až se zadaří že tam dám komplet ITR převodovku. Ale podle toho co píšeš tyhle starší samosvory ještě nejsou nic moc tak si říkam jestli tohle řešení má význam. Chování samosvoru u předního náhonu jsem neměl možnost ještě pořádně vyzkoušet a co se zadokolek týká tak bych řekl že ten projev bude uplně jiný...
Dany
Partner H-C

Zaslal: 21.12.2010 , 13:51  Předmět:    
Nepíšu, že samosvory nejsou nic moc, píšu, že svornost není nijak závratná, nicméně i u ITR má prostě svorný diferenciál svůj význam jako na všech předokolách... Není pravda, že to nemá žádnou cenu, jen prostě menší účinnost méně poznáš, ale pořád to je výrazně lepší než bez špéry...

Zadokola je opravdu jiná ...
mot
Partner H-C

Zaslal: 21.12.2010 , 17:40  Předmět:    
PreludeZ: ta převodovka z ATR má označení U2Q7 ? jestli to je ona, tak ta se asi nebude snadno shánět, našel jsem v UK na ebay jen jednu Smutný
PreludeZ
Administrátor

Zaslal: 21.12.2010 , 21:55  Předmět:    
jj ATR ma U2Q7. Jedna tam je momentalne ale casem se objevi dalsi...
muzes zkusit z accordu treba jeste T2T4 nebo T2W4 nebo pak z prelude M2B4, M2T4 nebo M2Z4. tyhle vsechny maji LSD OK
mot
Partner H-C

Zaslal: 21.12.2010 , 22:16  Předmět:    
PreludeZ: no přece jen ty kratší převody by mi asi nedaly spát Velmi šťastný no ale docela přemýšlím do budoucna (během příštího roku) o přestavbě na sekvenci, děláš to ještě? je na tento účel nějaká převodovka vhodnější nebo je to jedno? chtěl bych jen předělat to řazení z "vařejky" na sekvenci, vlastně ten stejnej systém co máš ty, řazení normálně se spojkou...
PreludeZ
Administrátor

Zaslal: 21.12.2010 , 22:25  Předmět:    
konkretne ja uz ty sekvence nedelam nicmene se stale znam s kolegou co je vyrabi takze neni problem domluvit obchod OK
mot
Partner H-C

Zaslal: 21.12.2010 , 22:36  Předmět:    
ok, tak to se ti pak ještě ozvu, doufám, že je do tý doby taky nepřestane vyrábět Velmi šťastný
crxmann
5 háček

Články: 16777126
Komentáře: 92
 Zaslal: 11.2.2011 , 20:31  Předmět:    
Vstoupit do nové diskuze k článku ZDE

Rating box? ? neni

Články

Diferenciály III ... Prakticky - životnost, účinnost, chování
  Sekce: Technika
  Zaslal:  16.12.2010 , 23:12

AUTOR: Dany