|
|
| AUTOR: |
 |
Dany

Články: 16
Komentáře: 32
|
|
Hodnocení: 4.91/5.00 [11]
|
 |
|
 |
Článek |
Strana 1 z 1 |
 |
| |
Dneska si dáme ještě pár slov o proměnlivé svornosti a vlivu adheze na svornost diferenciálu a zakončíme to praktickým porovnáním aut s a bez svorného diferenciálu a aby to nebylo tak jednoduché, zamotáme do toho i VSA …
Pokud u závodního diferenciálu jedete po jednom kole (došlo k sepnutí diferenciálu), svornost tam bude a auto bude neustále zrychlovat i při jízdě po tomto jednom kole. Dokonce pokud je na lamelovém diferenciálu správně zvolené předpětí a svornost, můžete dojet s autem i pouze s jednou poloosou, neboť konstrukce diferenciálu to umožňuje. Toto se Vám se šnekovým LSD ani Quaife bohužel díky konstrukci nepodaří .
Ona sice svornost tam je, ale pouze jakoby svornost mezi levým a pravým kolem, nikoli přímo „jakoby mezi motorem a koly“. Pokusím se přiblížit v praxi. Pokud bude auto stát na místě a my zvedneme jedno kolo do vzduchu (za předpokladu, že tam máme rychlost) bude mezi koly 100% možné svornosti (respektive nějakých absolutních 10%) a kolo se prostě otáčet nebude. Ovšem čím je větší rozdíl v adhezi mezi koly, tím ta svornost klesá, takže pokud takto zvednuté auto nastartujeme a zkusíme se rozjet, svornost je mizivá (odpor dělá jen volně se protáčející kolo) a auto se nerozjede (stejně tak třeba s prasklou poloosou). Auto se správným závodním diferenciálem by normálně plynule sjelo z heveru.
Z toho vyplývá další poznatek. Pokud projíždíte zatáčku a na kolech je rozdílná adheze, je menší možná svornost. Zase jeden extrém… Průjezd zatáčkou v zimě, jedno kolo na ledu a druhé na asfaltu, malá svornost a téměř neznatelné oproti autu bez LSD. Lepší to už zase je třeba při jednom kole na suchém a druhém kole na mokrém asfaltu, kdy svornost není zase maximální, jak by všichni očekávali, ale jen prostě „nějaká“. Obecně maximální možné svornosti lze docílit při jízdě na suché silnici při rozjezdu, kdy i tento diferenciál dokáže díky svornosti normálně namalovat dvě souběžné čáry od pneumatik, klidně i několik metrů dlouhé. Diferenciály helical Honda LSD i Quaife potřebují pro svou maximální svornost co nejmenší rozdíl v adhezi na kolech…
Jízdní styly:
„Špéra“ je prostě bomba, ale nesmíme zapomínat, že není všemohoucí, ačkoli již jen skutečnost, že jí tam máme zrychluje naše auto o několik desetin na kilometr a samozřejmě zvýší limit průjezdu zatáčkou. Pokud jedeš s rozumem pak se všechny jízdní vlastnosti (brzdění a akcelerace, stabilita a ovladatelnost) díky ní zlepší, vlastně se posuneš na limit nebo blíže k němu, to je jízda stále s malou rezervou, kterou preferuji na okreskách a veřejných komunikacích já. Pokud to tedy přeženeš, můžeš mít problém při prudkém ubrání plynu, kdy se auto s pomocí svorného diferenciálu dostává na hranici náznaku přetáčivého smyku. Pokud ovšem zareaguješ včas dá se auto lépe ovládat a je s tím velká zábava.
Potom přichází jízda na úplném limitu či lehce za ním. Toto lze bezpečněji zkoušet třeba na okruhu. Je to vlastně jízda stylem "co je za sedačkou řidiče mě nezajímá" a auto si řídíš hodně plynem. Je to sice k neuvěření, ale diky svornému diferenciálu můžeš jezdit s autem až na hranici řízeného přetáčivého smyku i na nedotáčivé předkole. Jde o to, ze „špéra“ výrazně zvýší adhezi předních kol při průjezdu zatáčkou, pokud do zatáčky jedeš rychleji a stále pod lehkým plynem, při postupném zrychlování v táhlé zatáčce dochází k okamžiku, kdy už to ani obě kola se svorným diferenciálem nepřenesou a mají tendenci jít "po tečně ven", pokud se tedy naučíš tento okamžik přesně vystihnout a rychle ubereš (ne přibrzdíš abys nerovnal díky ABS současně i zadek), dochází díky „nahrbení“ auta ke ztrátě adheze zadních kol a k náznaku přetáčivého smyku. Teď již stačí správně dávkovat plyn a užít si úžasného pocitu jak tě „špéra“ táhne za předními koly a auto „táhne“ z počátečního stádia smyku. Je to rychlý a strašně zábavný průjezd zatáčkou, který nemůžeš bez „špéry“ vlastně zažít… Pokud zazmatkuješ a ubereš moc, dojde k přetáčivému smyku jako nic…
Nesmíme však zapomenout, že do jízdních vlastností auta výrazně promlouvá kromě svorných diferenciálů také podvozek a jeho sladění se stabilizátory, silentbloky, tlumiči, pružinami, …, je strašně důležité…
Jakou zvolit pro sebe „špéru“:
Jak jsem uvedl minule, doporučuji určitě začít na „sériových sporách“ ať již typu helical LSD nebo Quaife. Minule jsem uvedl i svůj názor, že dle mě cena hovoří pro Quaife, funkčnost pak pro helical Honda LSD. U nás všichni chtějí všechno co nejzávodnější, ačkoli to pro jejich použití nemusí být vhodné, shrnu tedy základní „nevýhody“ závodní LSD oproti „sériovým špérám“ aby se zájemcům lépe rozhodovalo… Jakou zvolit "sériovou" je již opravdu na každém z Vás, myslím, že indicií jsem dal dostatek...
... při popojíždění a i mírném zatočení poměrně hodně trpí poloosy (jak tyčky tak klouby) a kompletně převodovka, vyrovnání prokluzu kol je provázeno hlasitým klepáním LSD a přenášením otřesů do celého auta něco jako by Ti někdo praštil cca 2x za vteřinu kladivem naplno do převodovky
... při jízdě na okresce, která je rozbitá nebo hrbolatá, je výrazně složitější udržet auto v přímém směru, protože zrovna citlivé Cusco má tendenci "honit" auto ze strany na stranu a vyžaduje jízdu nekompromisně naplno a auto "držet pod krkem", každé ubrání (rozpojení) je odměněno zvýšenou nestabilitou auta (proto má třeba Spoon menší předpětí, aby nebyl tak citlivý)
... při průjedu zatáčkou je reakce na přidání/ubrání plynu několika násobně větší a je třeba si uvědomit, že lamelová LSD pod plným plynem výrazně skokově zvětšuje poloměr zatáčky (helical LSD ho plynule zmenšuje), dochází pak často ke krizovkám, kdy řidič najede zatáčku špatně, zatočí pozdě, pod plným plynem dostane strach a na 100% nevěří ve schopnost auta udžet stopu, ubere a auto ho díky i zpětné reakci LSD (je to 1.5 směrná špéra) odmění prudkým zkrácením zatáčky což při odlehčeném zadku vede dost často v přetáčivý smyk, na který již tak rozhozený a překvapený řidič nedokáže dostatečně rychle zareagovat a problém je na světě...
Nad správnou LSD má cenu uvažovat, pokud využíváš sériovou Honďáckou na 100% a už tě evidentně brzdí v dalším možném zrychlení, sama o sobě totiž žádnou výraznou výhodu nepřináší, jen je trošku náchylnější na zacházení s volantem... Pokud je pro to LSD využití, pak žádných námitek nemám a je to prostě zase o level (možná dva) výše. Závava a náročnost na řízení se dostane také dál a preciznost při řízení se odmění úžasným závodním pocitem a pokud to člověku jde, tak i dobrým časem, ale na běžné a street ježdění to nění...
Můj odhad je, že na okruhu motorovém, jako je třeba Brno, SPA a SKring je časová výhoda na jedno kolo okolo jedné vteřiny, možná dvou, na technickém okruhu jako Most také tak jednu vteřinu (protože je krátký) na Nordschleife to můžou být třeba 2-3 vteřiny na kolo, ale je vidět, že daleko víc záleží, jak se zžil řidič s autem... Dokonce i rozdíl mezi autem co špéru nemá vůbec a autem se sériovou špérou, je větší...
Celý cyklus těch článků bych chtěl ukončit praktickým porovnáním… Abych to ještě trošku zamotal (protože rozdíl mezi třeba Quaife a helical LSD je zanedbatelný) přidáme si do porovnání spíš auto bez špéry a se špérou, plus to promotáme ještě s VSA v Civicu FN2 . Snad to někomu, kdo o špéře uvažuje, pomůže při rozhodování a jinému, co již tu špéru má, pomůže pochopit proč udělal dobře.
Takže pojďme na „silnici“, toto jsou moje postřehy z jízd na suchu a mokru (ne vlhku). Předpokládejme čtyři CTR všechna auta stejných pneu, dvě stejná CTR 7G, jedno bez „sériové špéry“ a druhé se „sériovou špérou“, pracovně budu teď záměrně používat jen slovo „LSD“, plus dvě stejná CTR 8G, zase jedno bez LSD a druhé s LSD. Tady je moje zkušenost s rychlostí, jak by nějaký technický úsek projel s různými auty identický trošku zkušenější řidič. Auta jsou řazena vždy od nejrychlejšího k nejpomalejšímu. Obrázek si udělejte sami, případně nemusíte se mnou samozřejmě souhlasit
Sucho:
CTR 7G s LSD
CTR 8G s LSD (VSA vypnuto)
CTR 7G bez LSD stejně jako CTR 8G s LSD (VSA zapnuto)
CTR 8G bez LSD (VSA vypnuto)
CTR 8G bez LSD (VSA zapnuto)
Mokro: (jaké překvapení)
CTR 8G s LSD (VSA zapnuto)
CTR 7G s LSD stejně jako CTR 8G bez LSD (VSA zapnuto)
CTR 8G s LSD (VSA vypnuto)
CTR 8G bez LSD (VSA vypnuto)
CTR 7G bez LSD |
 |
Autor |
Komentáře |
 |
zam3k

Články: 0
Komentáře: 6
|
|
| Zaslal: 22.12.2010 , 23:40 Předmět: |
|
Měl bych malinkou otázku.
Na moje bmw se dělá samosvor se svorností 25 a 50%.
Co bude lepší pro použití na okresky?
(S tím že bych jezdil i na okruhy,ale to je tak max jednou do měsíce)
Jinak článek za mě  |
|
Dany

|
|
| Zaslal: 23.12.2010 , 0:09 Předmět: |
|
| Na normální provoz bych volil rozhodně tu menší svornost, ale i s 50% se dá jezdit, strašně záleží na tom, jáká svornost to je, několikrát jsem to vysvětloval, že záleží co kdo uvádí. Pokud to je LSD, pak to můžou být obě svornosti, na okresky lepší 25%, ale na okruh i drift rozhodně ta 50%, takže babo raď... |
|
zam3k

Komentáře: 6
|
|
| Zaslal: 23.12.2010 , 0:24 Předmět: |
|
Díky za radu
Nejspíše půjdu do toho LSD s 25% . |
|
Václav

Komentáře: 5
|
|
| Zaslal: 23.12.2010 , 10:28 Předmět: |
|
A já měl vždycky za to že když zastavim jednim kolem na asfaltě a druhym na kluzku (třeba mokrá tráva) se šperou, že se rozjedu rychle díky kolu na afaltě, to samé, pokud bych v zatáčce dostal kolo do vzduchu.
Díky za vysvětlení  |
|
Bitkar

Komentáře: 14
|
|
| Zaslal: 23.12.2010 , 14:56 Předmět: |
|
| jsem to vcera zkousel. jedno kolo na snih, druhy na asfalt... zacukalo to volantem a rozjelo se to (z mensi rychlosti, nizky otacky na 2. kvalt). Jinak tusim, ze v manualu je ZAKAZANO zvedat jedno kolo (a pohanet je) u aut s LSD! matne pamatuju zduvodneni, ze se lsd muze poskodit. |
|
Dany

|
|
| Zaslal: 23.12.2010 , 15:24 Předmět: |
|
Otázka není, jestli se to rozjelo, ale jestli se to rozjelo výrazně lépe než kdyby tam ten diferák nebyl... A pak je druhá otázka, jak velký rozdíl v adhezi opravdu mezi koly byl...
Musel bys dát jedno kolo na co možná nejlepší adhezi, tedy abrazivní asfalt, a druhé na led... Pak zvenku pozorovat co se děje...
U závodního LSD by hrabala obě kola naprosto stejně, u těch "sériových" špér bude víc prokluzovat (protáčet se) kolo s menší adhezí...
Jinak samozřejmě, že nějaký přenos síly tam je, ale je to prostě málo... |
|
Prelude

Komentáře: 1
|
|
| Zaslal: 23.12.2010 , 15:32 Předmět: |
|
| Škoda že v ani jednom článku není nic o ATTS.Nebo jsem to přehlídl? |
|
Dany

|
|
| Zaslal: 23.12.2010 , 16:01 Předmět: |
|
Je to okrajová záůežitost, setká se s tím poměrně málo lidí... To pak můžeme ještě popisovat poměrně dost typů diferenciálů...
Pokud si chceš něco přečíst, zkus třeba toto odkaz
Nejde se prostě zavděčit všem... |
|
Klidas

Komentáře: 2
|
|
| Zaslal: 23.12.2010 , 20:32 Předmět: |
|
Pěkně napsáno. Zvětšilo to mé obzory. O ATTS je něco málo i tu odkaz |
|
Bitkar

|
|
| Zaslal: 25.12.2010 , 10:49 Předmět: |
|
| jsem jen chtel poukazat, ze ten rozdil adheze by musel bejt absolutni. Coz je teorie, ale v praxi se s tim clovek moc nesetka. Myslim, ze i na beznym ledu se clovek rozjede s trochou sikovnosti (jedno kolo myslim). Ja mel jedno kolo na suchym asfaltu a druhy bylo na hodne uklouzanym snehu. Zajmavy bylo to zacukani volantem, ze se parkrat ten kroutak prenesl tam a zpet mezi kolama podle toho jak se to na snehu chytalo. |
|
Dany

|
|
| Zaslal: 26.12.2010 , 9:56 Předmět: |
|
| Pak si mě ale špatně pochopil, rozjedeš se přece i bez špéry (musel bys to zkoušet se dvěma téměř schodnými auty s a bez špéry), ten problém je hlavně při jízdě, pokud s tím nepočítáš tak se ti právě při ostré jízdě může stát, že řízneš zatáčku a na vnitřku bude zamrznutá kaluž, je to celkem běžná situace, normálně bys čekal, že se výrazně více přenese na venkovní kolo, které jede třeba po zmrzlém asfaltu, jenže on rozdíl adhezí je tak velký, že tam není téměř žádná svornost a já úplně cítím, jak se zvětšuje poloměr zatáčky a ta špéra mi prostě chybí v té chvíli... Ale musíš již mít se špérami větší zkušenosti abys je dobře "cítil", což je dost kilometrů pod plným plynem na technických okreskách... |
|
Bitkar

|
|
| Zaslal: 26.12.2010 , 12:30 Předmět: |
|
| ja sem te zas tak moc nenepochopil. Jen oba pisem o trosku necem jinym. Ja se nebavil ted moc o zatackach pod plnym plynem v zime. Spis mi slo o to, co to vyjede/nevyjede. Jinak myslim, ze speru uz mam za tech 5,5 let celkem osahanou (pravou nohou) ;) |
|
odos

Články: 1
Komentáře: 3
|
|
| Zaslal: 29.12.2010 , 18:54 Předmět: |
|
| danny: poraď mám C4G postavené na závody rallyslalomu (cca 3km úsek na plný plyn). 1x první ve skupině, 4x druhý, 2x třetí. Brzdí mě převodovka. poraď jakou LSD do této hondy? napasovat nějakou helical LSD nebo lamelovou špéru?? jaká by tam byla cena ? |
|
Dany

|
|
| Zaslal: 31.12.2010 , 11:23 Předmět: |
|
Asi bych zvolil závodní, protože dovolí přenést více, ale cena bude tak dvojnásobná oproti helical LSD, takže záleží jak moc to myslíš vážně...
Zbytek po SZ... |
|
crxmann

Články: 16777126
Komentáře: 92
|
|
| Zaslal: 11.2.2011 , 20:24 Předmět: |
|
| Vstoupit do nové diskuze k článku ZDE |
|
Rating box? ? neni
|
|
| AUTOR: |
 |
Dany

|
|
Hodnocení: 4.91/5.00 [11]
|
 |
|
|
|
|
 | Časy uváděny v GMT + 1 hodina |
You cannot post articles in this chapter You cannot edit your articles in this chapter You cannot delete your articles in this chapter You cannot rate articles in this chapter You cannot approve articles in this chapter
You cannot post comments in this chapter You cannot edit your comments in this chapter You cannot delete your comments in this chapter You cannot rate comments in this chapter
|
|
|