|
|
| AUTOR: |
 |
Petr 78

Články: 1
Komentáře: 3
|
|
Hodnocení: 5.00/5.00 [1]
|
 |
|
 |
Článek |
Strana 1 z 1 |
 |
| |
Zdravím všechny H pozitive. Chtěl bych se s vámi podělit o zkušenosti s tímto skvělým autem.
A jak jsem se vlastně k VTIčku dostal?
Před tím jsem vlastnil C5G 3D, C4G 3D, C5G Coupe a C6G 5D. Byla to skvělá auta, která mi pomohla udělat jasno v otázce mojí "orientace" na "H positive",ale k dokonalosti jim přeci jenom něco chybělo.
Všechno to byla auta s motorem 1,4 nebo 1,5 s výkonem 90 nebo 101 koní, takže asi už tušíte, kde byla ta slabina. Ano, byl to nevelký výkon motoru. Zvláště u těžšího "anglána"s nejmenším kroutícím momentem jsem se často dostával do situací, kdy byl plynový pedál na podlaze a moje přání "jed´!" zůstávalo nevyslyšené.
"Anglán" byl pro mě kromě slabého motoru ztělesnění dokonalého auta, takže jsem začal pokukovat po verzi s motorem 1,6 o výkonu 115 koní.
VTI v té době nepřipadalo v úvahu z důvodu vyšší pořizovaí ceny a obav z vysoké spotřeby.
Pár jednašestek jsem si projel a byl s výkonem spokojený. Oproti 1,4 byl nárůst výkonu a hlavně krouťáku znatelný a jelo se s tím opravdu příjemně.
Naštěstí ty zkoušené 1,6 nebyly v mnou akceptovatelném stavu a hledal jsem dál.
Při hledání jsem narazil na "anglána" VTI a tak jsem si řekl, že se na něj pro srandu zajedu alespoň podívat.
Auto mělo několik chybiček, kvůli kterým jsem požadoval slevu, ale bohužel jsem se s prodávajícím nedohodl.I přesto jsem domů neodjížděl zklamaný.
To důležité, co se tenkrát stalo, byla zkušební jízda.
To byla "láska na první sešlápnutí plynu". Bezvadné jízdní vlastnosti a pohodlné ovládání jsem znal z mojí 1,4, ale osudový okamžik nastal při prvním sepnutí VTECu a aktivaci IAB (proměnná délka sacího potrubí).
Motor šel za plynem tak jak jsem chtěl, konečně bylo vyslyšeno moje přání "jed´!" no a ten zvuk..... Prostě orgasmus za volantem a úsměv od ucha k uchu.
V tu chvíli jsem měl jasno jaké bude moje následující auto: C6G 5D 1,8 VTI fastback v barvě "Pirates black" i přesto, že ve mně pořád hlodaly obavy z vysoké spotřeby benzínu.
A tak následovalo nové hledání zachovalého kousku, které se protáhlo skoro na rok.
Už jsem začínal být zoufalý, když se v inzerátech objevil stříbrný Aerodeck VTI. Stříbrná sice nepatří k mým TOP barvám a pro kombíka taky nemám využití.
Na tomto autě mě však lákala jeho historie, slibovaný perfektní stav a mnoho nových dílů. Zkrátka auto slibovalo minimální investice a to bylo přesně to, co jsem hledal.
Takže jsem se rozjel do Ústí nad Labem vyzkoušet toho "kombajna".
Hned na začátku mě auto přivítalo krásným zachovalým a očividně udržovaným lakem. To byl dobrý začátek, ale pravda se měla ukázat při zkušební jízdě. A že jsem si ji užil....
Auto jelo parádně, vše fungovalo jak mělo a já měl vybraný "nový povoz". S majitelem jsem dohodnul cenu, termín předání a o týden později jsem už odjížděl jako šťastný majitel Aerodecka VTI.
Strašák vysoké spotřeby mě donutil hned při první jízdě vyzkoušet jaká je pravda.
Na trase z Ústí, dlouhé 190 km po okreskách, se mi předpisovým stylem jízdy podařilo dosáhnout spotřebu 7,7L/100km. To byl pěkný začátek vzhledem k tomu,
že jsem auto neměl úplně v ruce a na motoru bylo namontované sportovní sání.
Po nainstalování seriového sání a naučení se citlivě zacházet s plynem, se mi nejnižší spotřebu na delší trasy podařilo ještě znatelně snížit.
Můj dosavadní rekord je 6,5L při cestě do Písku a zpět (300km).
Tyto nízké spotřeby dosahuji při předpisovém stylu jízdy (mimo obec 90km/h) a citlivém zacházení s plynovým pedálem (řadím ve 3500 ot. a nešlapu na to jak bezmozek).
I přesto nebrzdím provoz a mohu si občas vychutnat předjetí ve VTECu a s rozumem puštěnou klimatizaci.
Na kratších trasách se taková spotřeba bohužel dosáhnout nedá. Do práce (15km) jezdím za 7,8 - 8,8L podle okolní teploty. I to je však stále přijatelná spotřeba pro každodenní provoz.
Opustíme ale oblast "ECO RALLY" a řekneme si o čem tento motor je. Je o velké univerzálnosti. S VTI se dá jezdit klidná a pohodlná jízda, kdy není třeba motor vytáčet a často řadit.
I vnižších otáčkách se motor cítí "v pohodě" a nenutí vás honit ručičku otáčkoměru k REDLINE. Ne, pokud nechcete.....
Když je ale potřeba nebo chuť rychlé akcelerace, tak vám to motor umožní. Je jenom na vás jak rychle chcete zrychlit a ovlivníte to pouze podřazením na patřičný rychlostní stupeň.
Prostě podřadit na dvojku na konci vesnice a podržet otáčky až do 8000 není stupidita, ale maximální požitek ze síly motoru,
který vám jentak nějaké auto nenabídne (alespoň co se týká atmosférických čtyřválců).
A navíc ta zvuková kulisa..... I v seriovém stavu motoru to je prostě nádherná "hudba", která vykouzlí úsměv na tváři. Často se stává, že vypnu rádio a poslouchám tu "hudbu" pod kapotou.
Když se mě někdo zeptá, proč jsem si teda koupil VTI když s ním pak jezdím na spotřebu, tak mu odpovím, že nemám potřebu považovat běžnou silnici za závodní trať,ale dostatek výkonu pro rychlé a bezpečné předjetí není na škodu.
S VTI jsem za ten rok najezdil 10 000 km a každý ten kilometr jsem si užil. Řídit to auto mě prostě baví a jízda s ním mi přináší radost.
Auto jsem koupil v opravdu pěkném stavu, ale přesto jsem na něm zapracoval, aby splňovalo moje vysoké nároky na stav auta. Nesnesu na autě korozi,
takže třeba brzdové kotouče jsem nabarvil žáruvzdornou barvou, natřel jsem nápravy a brzdiče Alkytonem, povyměňoval jsem všechny zkorodované šrouby v motorovém prostoru a orezlé výfukové svody jsem nechal pometalizovat hliníkem (šopování).
Pokud si myslíte, že jsem úchyl, máte pravdu. Úsměv Jakákoliv koroze na mém autě mě prostě nenechává chladným.
Auto jsem snížil pomocí sportovních pružin InterrAlloy o 40mm. Společně se seriovými tlumiči Kayba podvozek kupodivu funguje lépe než na seriových pružinách.
Dále se na autě lakovaly všechny černé plasty do barvy vozu, odstranil jsem oranžové kryty žárovek v předních blinkrech a nainstaloval do nich žárovky OSRAM DIADEM.
Brzdy nebyly v úplně 100% stavu, takže jsem dozadu nasadil nové kotouče TRW, destičky Nipparts a kompletně zrepasované brzdiče.
Vepředu jsem nechal na soustruhu "líznout" originální Honda kotouče a nasadil nové destičky Ferodo Premier.
Brzdy musí být na mém autě v perfektním stavu, protože na ně musí být spolehnutí. "Co neubrzdíš, to neukecáš"
Teď už brzdy fungují jak mají a hlavně na nich není nikde žádná rez Úsměv.
Auto jsem koupil na letních 15" kolech OZ a na zimu nasazuji originální 15" VTI alu kola.
Kola OZ se mi nelíbila jak "vyčuhovala" z blatníků (kvůli nízkému ET), tak jsem je vyměnil za 16" kola původně určená na Chevrolet (Daewoo), která mají ET 44, šířku 6,5" a "nečouhají".
Obul jsem na ně osvědčené pneu Nankang Sport NS II v rozměru 195/50 R16 a auto má tak na letních kolech velmi dobré jízdní vlastnosti, které jenom umocňují skvělý požitek z jízdy.
Dalo by se říct, že v současné době mám na autě téměř všechno hotovo a nebudu mít na autě už dál co vylepšovat. U minulých aut po uvedení do perfektního stavu následovala fáze nudění se
a následný prodej auta v lepším stavu než jsem ho koupil.
Něco ve stylu: "jeden projekt skončil a je třeba se pustit do dalšího".
U minulých aut mě ale k prodeji vedla také touha po autě, které opravdu jede. A ta se mi s VTI splnila, takže fáze nudění se a následný prodej v nejbližší době určitě nenastane.
Jízda s VTI mě jentak bavit nepřestane.
Neumím si totiž představit odpovídajícího nástupce tohoto skvělého auta. Tomu autu nic nechybí. Naložím do něj co potřebuju, i vyspat se v něm dá, je dostatečně pohodlné,
je velmi spolehlivé a je příjemné s ním jezdit jak klidně tak i sportovně.
Prostě to auto se díky svojí univerzálnosti jentak neomrzí a neustále přináší radost. Stejně jako přináší radost jeho velmi vysoká spolehlivost. To co jsem na autě měnil,
bylo spíš z důvodu estetických, než funkčních.
Takže kdybych nebyl hnídopich, tak jsem s autem těh 10 000 km najezdil pouze s investicemi do benzínu a běžné údržby.
Odkaz do garáže : Klikni pro vstup do garáže.
|
 |
Autor |
Komentáře |
 |
crxmann

Články: 16777126
Komentáře: 92
|
|
| Zaslal: 28.2.2012 , 8:16 Předmět: |
|
| Vstoupit do diskuze k článku ZDE |
|
Rating box? ? neni
|
|
| AUTOR: |
 |
Petr 78

Články: 1
Komentáře: 3
|
|
Hodnocení: 5.00/5.00 [1]
|
 |
|
|
|
|
 | Časy uváděny v GMT + 1 hodina |
You cannot post articles in this chapter You cannot edit your articles in this chapter You cannot delete your articles in this chapter You cannot rate articles in this chapter You cannot approve articles in this chapter
You cannot post comments in this chapter You cannot edit your comments in this chapter You cannot delete your comments in this chapter You cannot rate comments in this chapter
|
|
|