Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Článek : Postřehy a srovnání závodních CTR 7G a CTR 8G
Fórum: Závody a sprinty
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Strana 1 z 2
FoxíkCTR je teď offline  FoxíkCTR
1 háčko
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 13:33   Citovat  

Článek od Danyho naleznete zde :

Postřehy a srovnání závodních CTR 7G a CTR 8G

skvělá práce,tak jak to má být Dany. gratulace je to dobrý
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
varuj je teď offline  varuj
3 háčka
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 14:32   Citovat  

Dany napsal:
Tak jsem to konečně nějak dal "na papír"

Článek od Danyho naleznete zde : Postřehy a srovnání závodních CTR 7G a CTR 8G

Dany super clanok!!! je to dobrý je to dobrý
Na taketo nieco - vzajomne porovnanie 7 a 8G som bol zvedavy od zaciatku.
Uz pri vydani 8G verzie som videl porovnanie s predchadzajucou verziou v Top Gearu, tam sa 8G ukazovalo ako krok spat. Smutný Pri vzajomnom suboji vyhralo 7G, ktore bolo vyrazne rychlejsie a aj viac ovladatelne, nehovoriac o fun faktore.
Jasne, tu sa jedna o zavodaky, bol som zvedavy, ci sa podari nastavit podvozok 8G tak, aby bol mladsiemu brachovi minimalne vyrovnanym superom.
Vdaka za porovnaie, je napisane v super style přátele je to dobrý je to dobrý je to dobrý
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
DOHCVTEC je teď offline  DOHCVTEC
4 háčka
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 16:08   Citovat  

..nemaj ty limity neco spolocneho stim ze 8G ma tuzsi kroserii jako 7G ?
   Návrat  
Dany je teď offline  Dany
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 18:05   Citovat  

DOHCVTEC napsal:
..nemaj ty limity neco spolocneho stim ze 8G ma tuzsi kroserii jako 7G ?

Asi úplně dobře nechápu, co přesně máš na mysli, jaké limity?
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 18:20   Citovat  

varuj:
offtopic problem je v tom ze spousta lidi bere slepe za bernou minci zabavny porad o autech. Jiste ze jsou mezi obema auty rozdily a mj. nepatrne zvyseni vykonu a kratsi staly prevod nepokryje zvysenou hmotnost, ale delat rychle soudy na zaklade jedineho videa je hloupost. Nehlede na to ze jsou i videa kde zase "propada" 7G oproti 8G, ale porad neuvadi ten znamy kudrnac Velmi šťastný
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 18:27   Citovat  

Bully napsal:
varuj:
offtopic problem je v tom ze spousta lidi bere slepe za bernou minci zabavny porad o autech. Jiste ze jsou mezi obema auty rozdily a mj. nepatrne zvyseni vykonu a kratsi staly prevod nepokryje zvysenou hmotnost, ale delat rychle soudy na zaklade jedineho videa je hloupost. Nehlede na to ze jsou i videa kde zase "propada" 7G oproti 8G, ale porad neuvadi ten znamy kudrnac Velmi šťastný

Ano, mas pravdu, robit unahlene zavery na zaklade jednoho videa je hlupost. Ked to ale potvrdia ludia, ktori sa zaoberaju motoristickym sportom a jazdili na oboch autach, tak to asi pravda bude.
Ja som prave preto chcel vediet, ako na tom budu obe verzie v zavodnom prevedeni... Mrk
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 18:39   Citovat  

varuj napsal:
Ano, mas pravdu, robit unahlene zavery na zaklade jednoho videa je hlupost. Ked to ale potvrdia ludia, ktori sa zaoberaju motoristickym sportom a jazdili na oboch autach, tak to asi pravda bude.
Ja som prave preto chcel vediet, ako na tom budu obe verzie v zavodnom prevedeni... Mrk

A cetl sis vubec ten (pekne napsany je to dobrý ) clanek od Danyho? Vyslo ti to opravdu tak jednoznacne? Jezdis normalne v provozu stejnym stylem jako na okruhu abys tyhle rozdily vubec pocitil? Kolik lidi vubec dokaze jezdit porad na limitu auta a kolik lidi vyzaduje presne to co tvrdi Dany (a sam to proto i objektivne Úsměv uvadi za subjektivni zalezitost). Nechci hajit jedno auto proti druhemu, s CTR 7G mam minimalni zkusenosti a s CTR 8G pres uz skoro 2 roky jezdeni taky nedosahnu nikdy stejnych zkusenosti jako treba prave Dany, kdyz ho pouzivam jako daily car a na okruh zavitam vicemene jenom vyjimecne.
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 18:39  Naposledy upravil Dany dne 28.10.2012 , 19:02, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Bully napsal:
varuj:

Tohle je ale úplně mimo i jako poznámka...
... Výkon je stejný, jeden kůň nelze brát ani jako nepatrné zvýšení, je to kosmetická úprava a neříká to nic o dynamice auta, kde již hmotnost hraje velkou roli.
... A stálý převod nebyl změněn kvůli dynamice a dorovnání hmotnosti, nýbrž kvůli tomu aby se mohly použít kola o větším průměru (7G ... 205/45R17 tedy 616mm průměr a 8G ... 225/40R18 tedy 637mm) rozdíl na kolech činí 3.4% a ve stálých převodech 6.2%, z toho je jasně vidět, že primárním úkolem bylo dohnat průměr kol, tedy nezhoršit finální převod...

to zrovna není k danému tématu vůbec relevantní... Samozřejmě souhlasím, že pořadům plně věřit nelze a je lepší si udělat vlastní názor, nicméně z mého pohledu je sériové 8G lepší pouze v designu a řízení (a to jen u strmosti, zpětná vazba je horší) v ostatních věcech vždy méně či více na 7G ztrácí a to nejsou řeči, to je faktická zkušenost a data z telemetrie...

EDIT:
Ale rozhodně je složitější využít limitu 7G než 8G...
Takže průměrný řidič bude stejně rychlý s oběma vozy, pokud to bude na mokru, bude rozhodně rychlejší v 8G...
Ale i toto jsem rozebíral kdysi již v článku, kde jsem porovnával sériová auta CTR 7G a 8G...

EDIT 2:
Ze všech porovnání a testů je ale pořád nejdůležitější ten konec článku a to platí jak u závodního tak sériového auta... Pokud využíváte u auta jen třeba 80% z maxima, je naprosto zbytečné se dohadovat, které auto je horší či lepší...
Ještě sem zkopíruji, co přesně mám na mysli a tím bych to uzavřel...
... A samozřejmě tu je poslední a nejdůležitější faktor – řidič… Ono totiž řídit 7G na limitu chce zase trošku víc posunutý „práh bolesti“. Člověk si musí v přetáčivém smyku libovat, věřit autu na 100% a hlavně věřit sobě na 200%, že to v pohodě zvládne...
... Pokud tedy máte pocit, že auto bezpečně zvládáte, což nastane daleko dříve u 8G, lépe využijete jeho schopnosti a protože krize nastávají u 8G výrazně méně častěji, dokážete prostě daleko delší dobu jezdit na limitu auta (a tím rychleji). Pokud se v 7G „poděláte“ při první krizovce (smyku), začnete si nechávat větší rezervu a tím najednou jedete i přes lepší potenciál auta pomaleji, než někdo jiný v 8G...
   Návrat  
3 háčka
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 19:00   Citovat  

Bully napsal:
A cetl sis vubec ten (pekne napsany je to dobrý ) clanek od Danyho? Vyslo ti to opravdu tak jednoznacne? Jezdis normalne v provozu stejnym stylem jako na okruhu abys tyhle rozdily vubec pocitil? Kolik lidi vubec dokaze jezdit porad na limitu auta a kolik lidi vyzaduje presne to co tvrdi Dany (a sam to proto i objektivne Úsměv uvadi za subjektivni zalezitost). Nechci hajit jedno auto proti druhemu, s CTR 7G mam minimalni zkusenosti a s CTR 8G pres uz skoro 2 roky jezdeni taky nedosahnu nikdy stejnych zkusenosti jako treba prave Dany, kdyz ho pouzivam jako daily car a na okruh zavitam vicemene jenom vyjimecne.

Ano, ten clanok som cital a nie len to. Uz pri stavbe Danyho prveho zavodneho 7G som sa s nim na tuto temu bavil a povedal mi ze stavba 7G je pre zavody lepsia.
Ako som dalej napisal, potvrdili mi to sportovi jazdci, ktori obe verzie skusali, nie su to moje myslienky. Osobne nemam s CTR skusenosti, ale kedze som rozmyslal o kupe (na vyblbnutie, okruhy,) a aj preto ze ma to zaujima, chcel som vediet o oboch viac.
   Návrat  
Newer je teď offline  Newer
Zlobivec [1]
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 19:14   Citovat  

a co srovnani nakladu ....

ani tak nejde o to kolik ktere auto stalo...

ale pises ze auta jsou srovnatelne nastavena ....

ktere auto bylo drazsi dostat do tohoto setupu ?
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 19:14  Naposledy upravil Dany dne 28.10.2012 , 19:20, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Nemá cenu se hádat, stejně by měl nakonec zvítězit rozum...
Investice do stavby aut je srovnatelná a v pořízení auta již tak velký rozdíl není (a 7G zase je již v horších stavech tudíž repase spolkne více peněz), pokud je tedy člověk rozumný, nakonec se rozhodne pro stavbu závodního 8G (či úpravu civilního 8G) hodnota auta bude po dostavbě vyšší a případně se dá za víc peněz prodat. Proto jsem se i přes potenciální problémy rozhodl pro druhé auto 8G. Byla to pro mě i výzva a rozhodně to nedopadlo tak špatně, jak bych podle "ostatních" testů čekal...

I zde platí to, co jsem před 5 lety po prvním testu CTR 7G x CTR 8G napsal... (sami se můžete přesvědčit, že jsem názor změnil jen minimálně ... tudy odkaz ) Cituji:
... pokud bych se teď rozhodoval z ničeho mezi 7G a 8G, jednoznačně bych volil stavbu CTR 8G...
A to platí jak u upravené sériové verze tak i závodní... Prostě rozum by měl zvítězit a rozdíl v autech není tak velký, za to případná cena bude vždy přijatelnější pro novější auto, lidí, co dokážou ocenit i finančně ten rozdíl v potenciálu, je jako šafránu...
Ze stejného důvodu máme druhé auto CTR 8G a ne veterány typu 6G, ITR a podobně...
   Návrat  
DOHCVTEC je teď offline  DOHCVTEC
4 háčka
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 19:19   Citovat  

Dany napsal:
Asi úplně dobře nechápu, co přesně máš na mysli, jaké limity?

myslel jsem tohle Úsměv

Pokud tedy máte pocit, že auto bezpečně zvládáte, což nastane daleko dříve u 8G, lépe využijete jeho schopnosti a protože krize nastávají u 8G výrazně méně častěji, dokážete prostě daleko delší dobu jezdit na limitu auta (a tím rychleji). Pokud se v 7G „poděláte“ při první krizovce (smyku), začnete si nechávat větší rezervu a tím najednou jedete i přes lepší potenciál auta pomaleji, než někdo jiný v 8G...

Myslel jsem to tak jestli ma na svedomi tu lepsi moznost reakce vetsi tuhost karoserie ,ikdyz kvuli podvozku bych rekl ze by to melo byt obracene jak kazdej ocekaval ,treba ja mel nejlepsi cit na limit auta na 6G VTI sice se polo zavodnim podvozkem ale treba 6G 1.8VTI nebylo od tooho moc daleko ,mozna i diky LSD, zase u 7G CTR to bylo jeste porad citelny ale uz to bylo o malinko horsi , zase u 8G uz to bylo zase o neco malo horsi co me prekvapilo diki kritizovani zadni napravy ,co jsem pochopil ze tenhle nazor je mimo a neni to vubec tak strasne ,kazdopadne ja mluvim o temer seriovych autech a ty o zavodne upravenych a nejspis tohle obraci kartu na opacni stranu Úsměv
proto asi vice lidi moc nepochopi ze 8G je natom v limitech lip Velmi šťastný nebo se pletu ?
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 19:32   Citovat  

DOHCVTEC napsal:
myslel jsem tohle Úsměv

Pokud tedy máte pocit, že auto bezpečně zvládáte, což nastane daleko dříve u 8G, lépe využijete jeho schopnosti a protože krize nastávají u 8G výrazně méně častěji, dokážete prostě daleko delší dobu jezdit na limitu auta (a tím rychleji). Pokud se v 7G „poděláte“ při první krizovce (smyku), začnete si nechávat větší rezervu a tím najednou jedete i přes lepší potenciál auta pomaleji, než někdo jiný v 8G...

Myslel jsem to tak jestli ma na svedomi tu lepsi moznost reakce vetsi tuhost karoserie ,ikdyz kvuli podvozku bych rekl ze by to melo byt obracene jak kazdej ocekaval ,treba ja mel nejlepsi cit na limit auta na 6G VTI sice se polo zavodnim podvozkem ale treba 6G 1.8VTI nebylo od tooho moc daleko ,mozna i diky LSD, zase u 7G CTR to bylo jeste porad citelny ale uz to bylo o malinko horsi , zase u 8G uz to bylo zase o neco malo horsi co me prekvapilo diki kritizovani zadni napravy ,co jsem pochopil ze tenhle nazor je mimo a neni to vubec tak strasne ,kazdopadne ja mluvim o temer seriovych autech a ty o zavodne upravenych a nejspis tohle obraci kartu na opacni stranu Úsměv
proto asi vice lidi moc nepochopi ze 8G je natom v limitech lip Velmi šťastný nebo se pletu ?

Je to jinak...
Limity 8G jsou prostě nižší, 7G má lepší potenciál, ale problém je, že dostat se na limity 7G vyžaduje výrazně víc zkušeností a odvahy, proto více lidí se limitu přiblíží u 8G... A vzhledem k tomu, že limity 7G i 8G zase až tak vzdálené nejsou, jsou prostě rychlejší v 8G... Ale prostě motáme jablka s hruškami, pokud nedokážu potenciál využít, není to problém auta ale můj...

úplně polopaticky... A teoreticky, takže to neberte jako pevná čísla ale příklad...

řekněme, že základem pro náš příklad je limit 7G a ten je tedy 100%
8G má limit o něco menší, pro jednoduchost třeba 95%

Jenže, lehce nadprůměrný řidič dokáže vymáčknout z 8G ilustrativních cca 90%, kdežto z náročnějšího 7G jen 80%
V tomto případě tedy z maxima u 8G 90% z 95%, což je 85.5%, no a u 7G to je 80% ze 100%, tedy 80%
No a tím pádem bylo prd platné, že má potenciál 7G o 5% vyšší, když s 8G jsem o 5% na tom lépe...

Je to sice na hlavu postavené a debilní, to co tady teď píšu, ale doufám, že to je konečně názorné a tím pádem se konečně pochopíme jak to myslím a přestaneme se hádat...

8G má sice limity dle mě níže posazené, ale za to lépe dosažitelné... Základem té ovladatelnosti není žádná tuhost karosérie, ale prostě fakt, že 8G je více nedotáčivé a i lehce nadprůměrný řidič zvládá prostě lépe nedotáčivost než lehkou přetáčivost...
   Návrat  
Podryx je teď offline  Podryx
1 háčko
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 21:51   Citovat  

Předpisy Vám neumožnujou postavit ITR K20? Či něco podobného?
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 21:55   Citovat  

Podryx napsal:

vůbec netuším, k čemu by to bylo dobré a nebo výhodné...
   Návrat  
LK8G je teď offline  LK8G
1 háčko
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 21:59   Citovat  

jestli sis přečetl co bylo napsáno dříve, tak bys věděl, že to předpisy asi umožňují, ale je to krok zpět a případná návratnost peněz z prodeje auta mizivá (tak nějak doufám to je Úsměv )

Podryx napsal:
   Návrat  
Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 22:11   Citovat  

Podryx napsal:

Tak Dany tady výše napíše, že stavět závoďák na 6G je krok zpátky a finanční "vražda" v případě prodeje a Ty přijdeš prozměnu s ITR Úsměv

Jinak Dane supr je to dobrý
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 28.10.2012 , 22:21   Citovat  

Přesně tak, starší technika je prostě přežitá...
je nesmysl ITR neustále přeceňovat, není to nic technicky nepřekonatelného...
prostě řídíme se tím, že já žádný důvod se vracet k staré technice nemám, ITR nevyjímaje...
důvody včetně těch finančních jsem popsal...
I proto padla volba na to 8G...
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 0:24   Citovat  

Ano finanční návratnost chápu, ale nechci nějak zastávat jen ITR, zmínil bych i třeba CRX, 4g nebo 6g s motorem K20 by dle mého pocitu nebyli pomalÉ či nějak nefunkční.

Kdybych to měl porovnat v kategoriích, které hodnotil Dany tak vozy, které jsem zmínil, vzhledově pro každého různě atraktivní,s nižší hmotností, stejným motorem, brzdami a podvozkem by byli možná lépe ovladatelné, rychlejší na kolo a více Fun Úsměv

Zajímá mě především zda koncepčně starší podvozky u ITR, 6g, CRX v závodním provedení, nalazení, by tolik zaostávali za 7g nebo 8g?

Moje pocity a úvahy nejsou podloženy a ověřeny v praxi, takže píši jen ze zvědavosti a rád se dozvím názory zkušenějších.

Chápu, že delší dobu experimentuješ s 7g potažmo 8g, lidé z tvého týmu tuším mají též tyto vozy, tak by byl krok zpět se uchýlit ke starším modelům. Také chápu, že máš největší zkušenosti s těmito vozy a přenést je do závodního prostředí a zárověň získat nové poznatky zpět byla jasná volba, byť by starší modely s novou technikou mohli být rychlejší (ikdyž asi jen díky nížší hmotnosti) tak přínos do budoucna pro tebe nulový.

Přiznám se, že kdybych nesledoval videa, a nečetl tvoje články tak by se mi asi ctr 7g nikdy nelíbil a neměl bych touhu si ho pořídit...
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 8:18   Citovat  

Podryx napsal:
Ano finanční návratnost chápu, ale nechci nějak zastávat jen ITR, zmínil bych i třeba CRX, 4g nebo 6g s motorem K20 by dle mého pocitu nebyli pomalÉ či nějak nefunkční.

Kdybych to měl porovnat v kategoriích, které hodnotil Dany tak vozy, které jsem zmínil, vzhledově pro každého různě atraktivní,s nižší hmotností, stejným motorem, brzdami a podvozkem by byli možná lépe ovladatelné, rychlejší na kolo a více Fun Úsměv

Zajímá mě především zda koncepčně starší podvozky u ITR, 6g, CRX v závodním provedení, nalazení, by tolik zaostávali za 7g nebo 8g?

Moje pocity a úvahy nejsou podloženy a ověřeny v praxi, takže píši jen ze zvědavosti a rád se dozvím názory zkušenějších.

Chápu, že delší dobu experimentuješ s 7g potažmo 8g, lidé z tvého týmu tuším mají též tyto vozy, tak by byl krok zpět se uchýlit ke starším modelům. Také chápu, že máš největší zkušenosti s těmito vozy a přenést je do závodního prostředí a zárověň získat nové poznatky zpět byla jasná volba, byť by starší modely s novou technikou mohli být rychlejší (ikdyž asi jen díky nížší hmotnosti) tak přínos do budoucna pro tebe nulový.

Přiznám se, že kdybych nesledoval videa, a nečetl tvoje články tak by se mi asi ctr 7g nikdy nelíbil a neměl bych touhu si ho pořídit...

Je třeba číst vše a i mezi řádky...
Několikrát jsem to psal... Když jsme v roce 2002 nasadili do MČR v rally první tajpáry proti ITR, všichni se nám smáli... Jenže již v půlce sezóny najednou na předních místech nikdo kromě tajpárů nebyl... Vyladěné ITR stačily pouze sériovým CTR... Všichni co se na začátku sezóny smáli, na sezónu 2003 již pořídili tajpáry také, to prostě o něčem svědčí...

Dále je třeba stále nepřeceňovat tu hmotnost. Ano je to znát, ale nejvíc na sprintu, tedy při rozpohybování auta z nulového stavu... Jakmile se auto hýbe a bavíme se o rychlostech 100km/h + tak už toto je minimálně sporné...

Měl jsem CRX 2G i 3G s 1.6VTi, Prelude 2.2VTEC ´94, krátce ITR a i ATR, závody jsem začínal jezdit s Civicem 6G 1.6VTi (jako spolujezdec jsem jel rally i s ITR) a prostě nejsem přesvědčen, že by ty auta s motorem K20 fungovaly lépe než Civic, možná ještě bych se zamyslel nad tou Preludou, kromě toho nadčasového tvaru měla tato generace úžasně rozložené těžiště a říditelná zadní náprava pomáhala dělat věci...

Třeba CRX rozhodně s K20 motorem nebude rychlejší, to auto je díky krátkému rozvoru špatně ovladatelné ve vysokých rychlostech... I když FUN byla hodně...

No a ITR má zase díky převisu zadní části také své limity, z pohledu ovladatelnosti na limitu prostě je nejvhodnější konstrukce "motokáry" tedy kola co nejvíce v rozích (ne nadarmo je ve stabilitě úžasné mini), no a to většinou HH má, z jakého důvodu to tedy dělat???¨

Umíš si představit, co dá za práci potom dovážit auto??? Pokud to děláš jen pro srandu, není problém do ITR nacpat K20 a masírovat se tím, jak jsem dobrej, pokud to ale chceš dělat minimálně na kvalitní amaterské úrovni, musíš auto dovážit, aby rovně brzdilo, zatáčelo na obě strany stejně, ... No a jak se změní rozložení váhy, když do ITR dáš obráceně točivý motor tedy motor s převodovkou na druhé straně, nikdo přesně neví, navíc pokud to auto bude třeba dovážit (jako že se vsadím bude, je konstruované a fabricky vyvažované jinak) budeš to muset udělat v přední části auta, tudíž přesně tam, kde to není vhodné u již tak těžkého auta na předek...

K tomu vyvinout tlumiče na nové rozložení hmotnosti, pak to auto naučit jezdit, ramena a páky jsou konstruovány na malá kola, kdežto abys mohl použít velké brzdy, budeš muset použít i velká kola, tím se kompletně změní dynamická geometrie a když si představím, že to nakonec bude možná o kousek lepší, ale jak píši - MOŽNÁ - neboť já o tom přesvědčen zdaleka nejsem, přijde mi to naprosto mimo, hlavně u auta, které je konstrukčně z přelomu 80-90.let a jeho potenciál je dneska nula... Ano, pokud ho mám, je možné si ho nějak upravit, není to tak špatné zase, abych to hned vyhazoval, ale pokud začínám od nuly, proč si komplikovat život...

A hlavně to nebude názor jen můj, proč takových aut jezdí tak málo??? Já osobně totiž nevím ani o jednom, co by opravdu nějak fungovalo... To již myslím je lepší cesta, jako se vydal Infi, tedy přestavbou na B20, to smysl dává, jenže já chci prostě Káčkovej motor...

Auto musí fungovat hlavně jako CELEK, nestačí silnej motor v lehké karoserii, a udělat takové auto smícháním několika dalších není nic jednoduchého...

A věř mi (a nechci se Tě nijak dotknout), že zeptat se proč nedáte do ITR motor K20 a nejedete s tím, to může jen člověk, který projekt opravdu funkčního a opravdu závodního auta nikdy nepostavil, neřešil hodiny a hodiny problémů u vlastně hotové konstrukce, neučil to auto jezdit, nastavovat ho, vyvažovat ho, prostě ho opravdu funkční dodělat...
   Návrat  
1 háčko
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 13:15   Citovat  

samozřejmě jak jsem psal mé zkušenosti jsou nulové, takže proto ty otázky.

Každopádně díky za odpovědi... Mrk
   Návrat  
Marek BB je teď offline  Marek BB
Partner H-C
Členství: Web
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 13:36  Naposledy upravil Marek BB dne 29.10.2012 , 13:45, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

ja by som sa toho K20 v ITR, 6G, 5G atd az tak nebal. A to nepisem preto, lebo tie swapy riesim, ale preto, lebo v dnesnej dobe tieto auta uz bezne brazdia okruhy. Samozrejme nie u nas, u vas. To je len kvapka v mori. Take auta jazdia(a to mam na mysli len na cisto zavodne ucely-okruhove auta) v USA, Kanade, Australii, Taiwan, Cina atd.
Ten pojem co pouzivas "naucit auto jazdit" to je siroky pojem ktory zavisi od vela faktorov. Ked mozes na 8g prerobit zadnu napravu a nastavit ju(co zaiste dalo dost prace), tak preco by neslo nastavit starsie generacie s motorom K20? Auto vyvazit a nastavit - da sa to tiez povazovat za vyzvu tak ako bolo urobit zadnu napravu na 8g. Nepisal by som to, keby som nevedel, ze to ide, pretoze poznam par ludi co jazdia so swapovanymi K20 v EG, EK, DC2 a robia to minimalne na takej urovni ako ty a aj vyssej. Mam pocit, akoby si ani nechcel pripustit ze by z toho vobec slo urobit konkurencieschopne auto EP3ke, mozno aj lepsie.
Potencial podvozku double wishbone nie je zanedbatelny a pri pouziti kvalitneho podvozku s dobrou geometriou urcite nebude zaostavat McPhersonu.
Koniec koncov EK K20 civic komplet postaveny od Spoonu v japonskych testoch mal o nieco malo lepsi cas ako komplet postaveny EP3 civic a Integry DC5. Samozrejme neda sa z toho vyvodzovat zaverecne stanovisko…
Ty mas za sebou testovanie na okruhoch 7g a 8g. Ale swapovane a komplet postavene K20 si netestoval tak by som to hned neodsudzoval. A to teraz nemyslim tu jednu CRX. Ale nieco s cim by ste odjazdili toho viac a hrali sa s tym tak ako so 7G a 8G.
Na koniec by som zohladnil faktor eventualneho predaja postaveneho zavodneho auta do buducna. Urcite sa novsie auto lepsie predava. Na druhej strane pociatocna nakupna cena novsieho auta je vyssia ako starsieho. Ked uz niekto zavodne postavene auto kupuje tak to neni otec rodiny ktory ide vecer z prace a zastavi sa v bazare kupit auto. Ten kto to kupuje vie co kupuje a pokial ma to auto vysledky a je funkcne tak ja osobne teda by som neriesil ci to je 6g, 7g, 8g.
Ten priklad z B20… Do toho by som ja zase nesiel. Aj ked infi je svetla vynimka, ake to ma vrtanie a zdvih? Aj ty sam si predsa vravel ze 86x86(stvorec) je idealny motor na zavodne jazdenie. Videl som xy “klaknutch” B20Vtec. A to ani nejazdili okruh. Tiez je ale rozdiel ci je B20vtec "vytvoreny" prevlozkovanim, alebo "Frankenstein swapom".
Nechcel som sa sem zapajat, pretoze sa mi pacilo porovnanie 7G a 8g, ktrore si spravil. Len mi nedalo nereagovat na prispevok o swapoch.
A preco? lebo feeling a fun factor je v starsich generaciach jednoducho vacsi. a o to predsa ide vsetkym amaterskym zavodnym jazdcom, pokial mozu dosahovat rovnake vysledky :)
Neber to ako hadanie ;)
   Návrat  
Lukas28 je teď offline  Lukas28
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 13:41  Naposledy upravil Lukas28 dne 29.10.2012 , 13:47, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

MarekBB: infi si kupoval blok B20 z JPN

viz zde tudy odkaz
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 13:43   Citovat  

viem, preto som napisal ze je rozdiel ako B20vtec dosiahnes.
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 14:00  Naposledy upravil Dany dne 29.10.2012 , 14:24, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Dělat krok zpět a dávat motor K20 do starších generací jako je ITR, C6G a další je dle mě prostě nesmysl... Hlavně to je proto, že prostě ty poznatky nemáš kam jinam použít a vývoj je tím pádem vlastně k ničemu...
DW náprava už prostě na předku u střední třídy nebude a zadní náprava pravděpodobně zůstane také již pouze "tuhá"... Navíc všichni tvrdí, jak ty stará auta jsou nepřekonatelná a nedostižná, že to z té tuhé nápravy dostat nejde... A to je pro mě ta výzva... Udělat i tedy "ze špatného" auta konkurenceschopné... Navíc ty hodiny vývoje v pohodě upotřebím a použiji u dalších generací, které stejně budou z těchto vycházet...

Už je kvůli tomuto to nemá cenu...

A ty znáš hodně lidí, kteří to dělají na vyšší úrovni než já, jenže já jsem "amatér" a všechno si platím sám, potenciál upravených swapovaných aut je u nás nula až jeden prodaný kus, tudíž to ani z tohoto pohledu nemá význam...

Já bych už dneska nešel zase do SWAPu, možná to Ti "co je znáš" dokázali bez problému vyřešit, ale třeba dovážení už jen odlehčené EP3 bylo docela složité a pokud to prdnu do ITR, budu s tím mít daleko víc starostí... Viděl jsem to názorně na rozložení hmotnosti u té CRX K20, takto postavený SWAP byl max. na polovině cesty k opravdovému funkčnímu závodnímu autu...

No a v poslední řadě SWAPy končí i díky perzekuci ze strany Policie a Technických kontrol. Když Tě s tím chytí na silnici, tak přijdeš minimálně o papíry...

Já prostě vím, že pokud bych se do stavby SWAPu pustil, bude mě to stát více času a srovnatelně peněz, nicméně v podmínkách co si můžu já dovolit, nemám zdaleka zaručeno, že výsledek bude minimálně stejný, už jen kvůli tomu, kolik jsem za 10let vývoji 7G a 8G věnoval...

Ale klidně to postav a uvidíme, jak se Vám to podaří... Vy pro svůj SWAP business potřebujete funkční SWAP auto aby jste dokázali, jak to funguje, já jsem orientován na CTR 7G,8G a tudíž pro mě je důležitější pochopit tyto auta a presentovat je...
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 14:17   Citovat  

taketo tvoje vysvetlenie a postoj berem ;)
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 14:31   Citovat  

Děkuji...

A teď se zeptám obráceně, seš si na 100% jistej, že když uděláš SWAP K20 do C6G či ITR, bude to auto nakonec na okruhu rychlejší než C7G???

Tedy podaří se Ti vychytat a vyřešit všechny problémy vzniklé SWAPem? Teď nemyslím montáž, to je někdy jednodušší než ta druhá část - vyvážení auta a rozložení hmotnosti, správná dynamická geometrie (statická zase bude poměrně snadná), ... Bez toho a pár dalších "maličkostí" to auto prostě nebude konkurenceschopné, neboť se nebude možné přiblížit bezpečně k jeho limitu...

Je mi jasné, že se to při SWAPu pro "street" auto nedělá a nikdo to neřeší, ale i když jsem amatérský jezdec, tak na okruhu celkem snadno poznám nekonzistentní auto... A většinou i při ostřejší jízdě nejen na okruhu...
   Návrat  
Dejf je teď offline  Dejf
4 háčka
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 15:39   Citovat  

Lukas28 napsal:
MarekBB: infi si kupoval blok B20 z JPN

viz zde tudy odkaz

B18C1 je blok z GSR...
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 15:45   Citovat  

Dany, ked budem mat za sebou niekolko testovani na okruhu takeho konkretneho auta tak sa ti budem moct k tomu zodpovedne vyjadrit. Zatial som to vsak netestoval a preto tu nebudem pisat o niecom co nemam overene. Aj tym prispevkom vyssie som mienil len to, aby sa take auto hned nepodcenovalo, kym ho tu nemame realne odskusane. To ze swapove auta jazdia okruhy a nie je ich malo, to je proste fakt a neverim tomu ze by tam ten motor menili len pre to, ze ich to tak napadlo. Viem ze tiez riesili nastavovanie podvozku. Ale to koniec koncov riesi kazdy jazdec, ci uz amater alebo profi. Ak raz budem robit podobny test tak urcite budem informovat. Zatial mas vyhodu tu, ze ty to mas odtestovane 7g a 8g. Ja swapove na okruhu pri roznych nastaveniach nemam(ale to ani ty), takze mozme sa vsetko bavit len v teoretickej rovine.

Ci moze byt rychlejsie ako 7g? tiez mozme len teoretizovat, kym sa to nevyskusa :) ja verim ze ano, kvoli vahe a pri relativne dobrom nastaveni podvozku DW, samozrejme branim do uvahy toho ze aj motory by mali totozny vykon.
je to moj nazor(tvoj je zrejme opacny). snad sa nam to niekedy podari odtestovat :dobry:
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 29.10.2012 , 15:56   Citovat  

Marek BB napsal:
Dany, ked budem mat za sebou niekolko testovani na okruhu takeho konkretneho auta tak sa ti budem moct k tomu zodpovedne vyjadrit. Zatial som to vsak netestoval a preto tu nebudem pisat o niecom co nemam overene. Aj tym prispevkom vyssie som mienil len to, aby sa take auto hned nepodcenovalo, kym ho tu nemame realne odskusane. To ze swapove auta jazdia okruhy a nie je ich malo, to je proste fakt a neverim tomu ze by tam ten motor menili len pre to, ze ich to tak napadlo. Viem ze tiez riesili nastavovanie podvozku. Ale to koniec koncov riesi kazdy jazdec, ci uz amater alebo profi. Ak raz budem robit podobny test tak urcite budem informovat. Zatial mas vyhodu tu, ze ty to mas odtestovane 7g a 8g. Ja swapove na okruhu pri roznych nastaveniach nemam(ale to ani ty), takze mozme sa vsetko bavit len v teoretickej rovine.

Ci moze byt rychlejsie ako 7g? tiez mozme len teoretizovat, kym sa to nevyskusa Úsměv ja verim ze ano, kvoli vahe a pri relativne dobrom nastaveni podvozku DW, samozrejme branim do uvahy toho ze aj motory by mali totozny vykon.
je to moj nazor(tvoj je zrejme opacny). snad sa nam to niekedy podari odtestovat přátele

Nemám opačný názor, ale jiný...
Jedna část je nastavení podvozku jezdcem, to je to co píšeš Ty, ale to je jen třešnička na dortu, poslední finální nastavení...
Jenže Ty jako konstruktér musíš nejdříve zabezpečit, aby vůbec bylo možné dostat auto, pneu, podvozek, prostě celek, do pracovního okna, kde všechno pracuje optimálně, auto brzdilo rovně, ztáčelo,...

To je věc hlavně tedy vyvážení auta, statické a dynamické geometrie, tohle musíš pořešit předem, to už na okruhu máš možnost měnit jen v omezené míře... A to nejsou zkušenosti s konkrétním autem, ale znalosti obecné - základní aplikované na všechny auta...
A pokud z tohoto právě vycházím, jak mé získané obecné snalosti a zkušenosti dovolují, nejsem si právě jist, že to bude tak snadné, jak presentuješ...

Ale postav to a uvidíme...
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Článek : Postřehy a srovnání závodních CTR 7G a CTR 8G
Fórum: Závody a sprinty
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku 1, 2  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina