Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
MTF převodový olej
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
1
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další 
Zaslat odpověď

Strana 3 z 5
Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 7.1.2012 , 18:25   Citovat  

Danny1987 napsal:
Taky měním u CTR olej v převodovce každou druhou výměnu motorového oleje a nemyslím si, že to nějak přeháním ...

A to je doporučení výrobce při těžkém provozu nebo kde se vzal ten nápad měnit olej v převodovce tak často?
Je to něco jako u motorového oleje, který se u starších Hond mění už po 5000 km a 6 měsících při těžkém provozu (krátké trasy, extrémní okoloní teplota,...)?

A aby si někdo nemyslel, že jsem odpůrce častějších výměn.
Motorový olej měním po max. 7000 km. A neprovozuju auto nijak extrémě.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
rotker je teď offline  rotker
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.1.2012 , 21:02   Citovat  

Petr 78 napsal:
A to je doporučení výrobce při těžkém provozu nebo kde se vzal ten nápad měnit olej v převodovce tak často?
Je to něco jako u motorového oleje, který se u starších Hond mění už po 5000 km a 6 měsících při těžkém provozu (krátké trasy, extrémní okoloní teplota,...)?

Asi to bude tím, že se moc neřídím tím co předepisuje výrobce, ale selským rozumem Velmi šťastný

Danny1987 je teď offline  Danny1987
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 7.1.2012 , 23:12   Citovat  

Petr 78 napsal:

Dělám to tak, protože chci Mrk

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Dany je teď offline  Dany
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 7.1.2012 , 23:33   Citovat  

Pokud má auto LSD, pak je výměna oleje v převodovce ob jednu výměnu oleje, velmi vhodná a rozumná. Pokud to nemá LSD, tak se tím nic nezkazí, navíc si myslím, že by se i v převodovce měl olej vyměnit alespoň jednou za rok, takže hodně záleží i v najetých kilometrech...

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 7.1.2012 , 23:52   Citovat  

Aha, takže se tu na doporučení výrobce moc nekouká.
Neříkám, že to je špatně, ale můj názor je že to trošku přeháníte. Nemyslím si že by se něco stalo kdybyste ten olej v převodovce měnily třeba po 40 000 km.
Nebo už snad někomu odešla převodovka, když zapoměl vyměnit olej po 20 000 km?

Když bych stejný systém užil na motorový olej, tak to by se měnil po 3000 km. Děláte to tak?

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 0:01   Citovat  

Petr 78 napsal:
Neříkám, že to je špatně, ale můj názor je že to trošku přeháníte. Nemyslím si že by se něco stalo kdybyste ten olej v převodovce měnily třeba po 40 000 km.

Když bych stejný systém užil na motorový olej, tak to by se měnil po 3000 km. Děláte to tak?

Po velké zátěži ano...

Nicméně jak jsem psal, olej nestárne jen používáním, ale i normálně "věkem", pokud najedeš 30-40tis za rok, tak stejně olej v převodovce vyměníš řekněme po roce a půl až dvou, ale pokud najedeš 10tis za rok, vyměníš ho dle tebe jen jednou za 4 roky, což si myslím, není dobře. Motorový olej máš také vyměnit minimálně jednou za rok bez ohledu na počet najetých kilometrů. U převodovky olej vydrží díky složení déle, ale stále absorbuje vzdušnou vlhkost, která jeho vlastnosti degraduje...
Frekvence výměny je ale samo jen otázka preferencí, já osobně u CTR poznám při řazení, pokud má již hodně starý olej.
Převodovka nikomu neodejde, ale skoro pokaždé když otevřu nějakou převodovku, má něco poškozené (synchrony, kolečka, vidlička řazení) a kdo může říct, že by to opotřebení nebylo menší, pokud by se olej měnil častěji???
Jinak pokud dáš lamelové LSD, jako třeba já, je tam již jasně daná výměna oleje výrobcem po 10tis km...

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 0:11   Citovat  

Jo tak to je jiná. Pokud to je doporučení výrobce toho diferáku, tak to beru jako rozumný důvod. je to dobrý
Samozřejmě, že vím, že olej stárne i časem stejně jako jiné součásti auta. Viz. například interval výměny rozvodového řemene. Málokdo si uvědomuje že guma stárne a že 10 let starý rozvoďák hrozí havárií ikdyž má najeto třeba jenom 50 000km.
Přesně jak píšeš, převodový olej nedegraduje tak rychle jako motorový olej. Nepřichází do styku s palivem, není tolik teplotně namáhaný a neabsorbuje nečistoty.
Koukal jsem do servisky k C6G a při ztížených podmínkách je interval výměny 40 000km nebo 2 roky. Takže uznávám, že těch 20 000km není až takový extrém.
A pokud navíc i ty sám poznáš na lehkosti/těžkosti řazení, že je olej zralý na výměnu, tak to má něco do sebe.
Je to podobné jako u motorového oleje. Zkušený a citlivý člověk pozná, když už to má starý olej "za sebou" a hlásí se o výměnu.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 0:34   Citovat  

Petr 78 napsal:
... převodový olej nedegraduje tak rychle jako motorový olej. Nepřichází do styku s palivem, není tolik teplotně namáhaný a neabsorbuje nečistoty...

No úplně nevím, převodovka je hned vedle motoru, takže je nějak "ohřívaná" také a myslím si, že teplota tam je také slušná...

Petr 78 napsal:
... A pokud navíc i ty sám poznáš na lehkosti/těžkosti řazení, že je olej zralý na výměnu, tak to má něco do sebe...

Poznám, když je v CTR olej v převodovce třeba čtyřletý a víc, jde pak řadit takovým zvláštním způsobem, tíže ale divně Velmi šťastný
jestli to je dvouletý nebo jednoletý olej samo nepoznám...

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 10:52   Citovat  

Petr 78 napsal:

Výrobce u CTR taky udává měnit motorový olej po 20tkm, což je dle mě vražda...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 11:52   Citovat  

rotker napsal:
Výrobce u CTR taky udává měnit motorový olej po 20tkm, což je dle mě vražda...

Tady je třeba ale zase rozlišovat dvě věci, proč to je vražda? Že to olej nevydrží? Nebo proč?

Olej kvalitní by totiž vydržel bez problémů klidně 40 i 50tis km, ale jsou tu jiné faktory proč to nejde:
... olej stárne i když nejezdí, takže prostě po jednom roce již není v optimální kondici (někdy i dříve)
... zátěž - hodně záleží, jak je teplotně namáhán, protože přehřívání také zhoršuje jeho vlastnosti (nicméně u 10W60 to nevidím jako problém ani tak)
... no a nejdůležitější věc - to je olejový filtr. Ten vydrží správně fungovat nějakých 5-7tis km, ty filtry co se dneska dávají na Hondy, byť origo nebo Hamp, se směšným průměrem spíš tu nižší hranici, pak dojde k zanešení toho malého průměru filtračního materiálu a filtr je neprůchodný... Proto vozím filtry z JDM, které mají velký průměr, jenže třeba na CTR8G nejde použít (nejde našroubovat) a tudíž není zbytí... No a pak dalších pár tis. km a je olej znehodnocen nečistotama, že je lepší ho vyměnit... Proto se mi jeví jako optimum těch 10tis km, kdy to není zbytečné plýtvání penězi a motor to opravdu ocení, takový kompromis - zlatá střední cesta...

Olej v převodovce není tak znečišťován a ani tolik nestárne, proto volím jako optimální zlatou střední cestu výměnu:
- bez LSD ... 1x za dva roky, nebo 1x za 40tis km (u více namáhaného auta tak 30tis)
- s LSD Helical origo ... 1x za dva roky nebo 1x za 30tis km (u více namáhaného auta tak 20tis nebo 1x za rok)
- s LSD lamelovou ... 1x za 10tis km nebo 1x za rok

Je to jen moje zkušenost a doporučení. Nelze jednoznačně říct, že častější výměna je zbytečná (určitě to nevadí), jako jednoznačně říct, že pozdější výměna vede k přímému poškození motoru nebo převodovky (ale určitě mu to neprospívá)

pomper je teď offline  pomper
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 14:04   Citovat  

Musím uznat že téma je to zatraceně zajimavý a Dany tady o tom hezky napsal.
U spousty aut je také udáváno, že převodový olej má doživotní životnost a s výměnou oleje se ani nepočítá, ale nikdo neví jestli se mu náhodou ve 150 tkm nerozpadne... Spoustu lidí kvůli tomu taky hodně výměna odrazuje a radši se do toho nechtějí pouštět, myslí si že prvotní náplň z výroby je daleko lépe vyvinuta a není tak třeba se o ní starat.

Ovšem určitě záleží na stylu jízdy a když se jede pila a řadí se samosebou agresivně, tak je naprostou nutností olej vyměnit. A když si někdo koupí LSD a v manuálu je dokonce napsáno že výměna je po 10 tkm tak není co řešit.

Kolik si myslíte že normální manuální převodovka dosahuje stupňů celsia při plném využití (RACE)? s LSD už tam může být klidně i o pár stupíňků víc. Kamarád měl půjčené GTR a pokuď vím, tak v převodovce nebyl problém se vyšplhat až na 140 stupňů, ale to jsme zase u Dvojspojky a to je sakra jiná technologie. Tam bude výměna převodového oleje stejně s motorovým Velmi šťastný

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 14:10   Citovat  

Dany napsal:
Tady je třeba ale zase rozlišovat dvě věci, proč to je vražda? Že to olej nevydrží? Nebo proč?

Olej kvalitní by totiž vydržel bez problémů klidně 40 i 50tis km, ale jsou tu jiné faktory proč to nejde:
... olej stárne i když nejezdí, takže prostě po jednom roce již není v optimální kondici (někdy i dříve)
... zátěž - hodně záleží, jak je teplotně namáhán, protože přehřívání také zhoršuje jeho vlastnosti (nicméně u 10W60 to nevidím jako problém ani tak)
... no a nejdůležitější věc - to je olejový filtr. Ten vydrží správně fungovat nějakých 5-7tis km, ty filtry co se dneska dávají na Hondy, byť origo nebo Hamp, se směšným průměrem spíš tu nižší hranici, pak dojde k zanešení toho malého průměru filtračního materiálu a filtr je neprůchodný... Proto vozím filtry z JDM, které mají velký průměr, jenže třeba na CTR8G nejde použít (nejde našroubovat) a tudíž není zbytí... No a pak dalších pár tis. km a je olej znehodnocen nečistotama, že je lepší ho vyměnit... Proto se mi jeví jako optimum těch 10tis km, kdy to není zbytečné plýtvání penězi a motor to opravdu ocení, takový kompromis - zlatá střední cesta...

Olej v převodovce není tak znečišťován a ani tolik nestárne, proto volím jako optimální zlatou střední cestu výměnu:
- bez LSD ... 1x za dva roky, nebo 1x za 40tis km (u více namáhaného auta tak 30tis)
- s LSD Helical origo ... 1x za dva roky nebo 1x za 30tis km (u více namáhaného auta tak 20tis nebo 1x za rok)
- s LSD lamelovou ... 1x za 10tis km nebo 1x za rok

Je to jen moje zkušenost a doporučení. Nelze jednoznačně říct, že častější výměna je zbytečná (určitě to nevadí), jako jednoznačně říct, že pozdější výměna vede k přímému poškození motoru nebo převodovky (ale určitě mu to neprospívá)

Je pravda, že by bylo lepší to nazývat spíš výměna olejové filtru než oleje, jelikož je to to co limituje životnost oleje samotného Velmi šťastný (myšleno s nadsázkou)

Streetkid je teď offline  Streetkid
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 15:12   Citovat  

já dodám z praxe, že spousta lidí lije do starších hond obyčejné převoďáky, což je opravdu pomalá smrt pro převodky.

Vevnitř to pak vypadá tak, že ložiska jsou samozřejmě v pořádku, pro ty je olej jak olej, ale i u 200t km jetých převodovek jsou synchro kroužky jako nové, ale jsou očesané dokulata řadicí přesuvníky (které stojí asi 4000,- kus a jsou tam tři). Projevuje se to tak, že převodovka škrtá jak pominutá a v otáčkách tam kvalt někdy ani nejde. Tady právě ten hustší převodový olej nestíhá vytékat z minidrážek v synchro kroužku a při řazení tedy nefunguje zpomalování ozubeného kola, protože mezi synchro kroužkem a ozubeným kolem je olejový polštář (hustý olej se nestačí minidrážkami synchokroužku vytlačit pryč) a synchro kroužek nezpomalí svým třením ozubené kolo až do zastavení kolečka, kdy až teprve pak může dojít k zasunutí rychlosti.

U správně fungující synchronizace s origo MTF od hondy většinou bývají "ojeté" drážky mosazného synchro kroužku, takže se mění ta levnější součást. Pokud se ale s tímto opotřebeným synchronem jezdí déle tak se omelou i zoubky na dražším přesuvníku a oprava pak obnáší i výměnu přesuvníku za cca 4000,- druhovýroba

silenec je teď offline  silenec
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 15:34   Citovat  

Streetkid: diky za info OK
Jenom se zeptam, jakou ma teda cca viskozitu MTF? Chapu to spravne ze kdyz se napr. misto tohoto pouzije jiny 75W-80 API GL4 olej, tak bude hustsi nez 75W-80 API GL4 Honda MTF?

Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 15:45   Citovat  

Dany napsal:

... no a nejdůležitější věc - to je olejový filtr. Ten vydrží správně fungovat nějakých 5-7tis km, ty filtry co se dneska dávají na Hondy, byť origo nebo Hamp, se směšným průměrem spíš tu nižší hranici, pak dojde k zanešení toho malého průměru filtračního materiálu a filtr je neprůchodný...

Nevím jaký je rozdíl mezi filtrem před 25ti a více léty a dnešním (horší doufám není), nevím jaké je opotřebení ve starém a současném motoru (budu také doufat, že u současného je menší).
Ale u starších aut psali výrobci jeden filtr na dvě výměny oleje to mi hlava nebere

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 17:56   Citovat  

pomper napsal:
Musím uznat že téma je to zatraceně zajimavý a Dany tady o tom hezky napsal.
U spousty aut je také udáváno, že převodový olej má doživotní životnost a s výměnou oleje se ani nepočítá, ale nikdo neví jestli se mu náhodou ve 150 tkm nerozpadne... Spoustu lidí kvůli tomu taky hodně výměna odrazuje a radši se do toho nechtějí pouštět, myslí si že prvotní náplň z výroby je daleko lépe vyvinuta a není tak třeba se o ní starat.

Ano, ale u takových aut se počítá, že za nějakých 6 let půjdou do šrotu, takže ta životnost oleje je nastavená spíš na dobu než kilometry.
Proto u VW koncernu odcházejí převodovky - kvůli starému oleji.
Takže určitě měnit olej i u převodovek kde je celoživotní náplň.
Já se třeba chystám na výměnu PSF v servu ikdyž tam žádný výměnný interval není. Možná že i po těch 13ti letech je olej pořád v pohodě, ale ty cca 4 stovky mi za tu jistotu stojí.

pomper je teď offline  pomper
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 8.1.2012 , 18:34   Citovat  

Souhlas s Tebou Mrk
Víš jak, může odejít ale nemusí (převodovka s celoživotkou)
Jinak s tím servem taky, to čerpadýlko už nějakej olej taky vypumpovalo, a za 13 let to nějakou tu zimu taky zažilo Úsměv

area07 je teď offline  area07
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 9.1.2012 , 22:40   Citovat  

Tak to téma převodovek zase trochu oživíme: kámoš mi říká že prej kdy se mění olej v převodovce ? ptám se kolik máš najeto ? ......350 tisíc.....hmmm a kdy si měnil naposled ?........nikdy.......hm tak to vyměň no Velmi šťastný (Škoda Felicia 1.9D)

Bully je teď offline  Bully
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 9.1.2012 , 22:57   Citovat  

area07 napsal:
Tak to téma převodovek zase trochu oživíme: kámoš mi říká že prej kdy se mění olej v převodovce ? ptám se kolik máš najeto ? ......350 tisíc.....hmmm a kdy si měnil naposled ?........nikdy.......hm tak to vyměň no Velmi šťastný (Škoda Felicia 1.9D)

......hm pořádnej výtlem

jdmbeba013 je teď offline  jdmbeba013
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 17.10.2014 , 22:11   Citovat  

ať nezakládám nové téma zeptám se zde. Potřebuju nutně zprovoznit shuttle ee4 a nestíhám objednat MTF. Co tam teda mám nalít, když v přírůčce se o Honda MTF nic nepíše a píše se zde jen SAE 10W/30? Mám to tam zatim dát a objednat od roma mtfko nebo nechat výrobcem určený 10w30?

Gotchi je teď offline  Gotchi
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 17.10.2014 , 22:21  Naposledy upravil Gotchi dne 17.10.2014 , 22:30, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Teď tam nalij 10W30 a pak mu dej MTF, převodovce to jen prospěje.
Měl jsem VTi a trošku mi škrtala 2ka a trojka ( v převodovce olej 10W40 ), po nalití MTF a ujetí cca 700-1000km převodovka řadila mnohem lépe a nic pak neškrtalo ani při "hrubém" zacházení Úsměv

Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 17.10.2014 , 22:25   Citovat  

jdmbeba013 napsal:
ať nezakládám nové téma zeptám se zde. Potřebuju nutně zprovoznit shuttle ee4 a nestíhám objednat MTF. Co tam teda mám nalít, když v přírůčce se o Honda MTF nic nepíše a píše se zde jen SAE 10W/30? Mám to tam zatim dát a objednat od roma mtfko nebo nechat výrobcem určený 10w30?

Nepíše, protože v té době MTF nebylo.

Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 17.10.2014 , 22:26   Citovat  

Gotchi napsal:
Teď tam nalij 10W30 a pak mu dej MTF, převodovce to jen prospěje.
Měl jsem VTi a trošku mi škrtala 2ka a trojka, po nalití MTF a ujetí cca 700-1000km převodovka řadila mnohem lépe a nic pak neškrtalo ani při "hrubém" zacházení Úsměv

Do takhle staré převodovky bych MTF nelil a držel se manuálu...

Gotchi je teď offline  Gotchi
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 17.10.2014 , 22:32   Citovat  

Tak Vti bylo o malinko mladší a v manuálu byl doporučen 10W40...příjde mi to nastejno Se stydím

hopit je teď offline  hopit
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 17.10.2014 , 22:38   Citovat  

jdmbeba013 napsal:

Dej tam 10w-40 a nic neřeš , shuttle nebude nikdy řadit hladce Úsměv

jdmbeba013 je teď offline  jdmbeba013
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 17.10.2014 , 23:15   Citovat  

Díky chlapi a mám tedy dát 10w30 nebo 40?

Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 20.10.2014 , 12:51   Citovat  

Hellborn napsal:
Do takhle staré převodovky bych MTF nelil a držel se manuálu...

MTF do všech manuálních převodovek už od C1g ...

Kozyy je teď offline  Kozyy
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 28.10.2014 , 16:47   Citovat  

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, kde by se dal sehnat MTF olej, za doboru cenu?

Předem díky

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 28.10.2014 , 17:37   Citovat  

Uživatel Rom. ho má za nejlepší cenu je to dobrý

pd72536 je teď offline  pd72536
0
PříspěvekZaslal: 16.4.2015 , 17:05   Citovat  

Cavte, neviete nahodou kde zozeniem Honda MTF u nas? V servisoch mi tu zabili taku cenu ze som skoro onemel Ble

Obsah fóra Honda-club.cz   
MTF převodový olej
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
1
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina