Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Jakou nemrznoucí směs?
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
1
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4 
Zaslat odpověď

Strana 4 z 4
Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 10.1.2016 , 15:05   Citovat  

Píšou, že je to koncentrát, takže se to bude ředit vodou 1:1
Podrobnosti se dočteš na zadní etiketě.

Zajímala by mě jedna věc.
Asi před půl rokem jsem dával novou origo chl. kapalinu.
Včera jsem měnil chladič a tu zánovní chl. kapalinu jsem znovu použil.
Někde jsem četl, že když se dává nějaký nový díl v chl. okruhu, tak by se měla dát nová chl. kapalina.
Aby se na povrch nového dílu navázaly antikorozní složky z chl. kapaliny, které jsou ale ve staré už vyčerpané.
Tak si říkám - mám dát novou kapalinu nebo ta stávající ještě nebyla "vyčerpaná"?
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
M@jk je teď offline  M@jk
Moderátor
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 10.1.2016 , 15:23   Citovat  

Petr 78 napsal:
Píšou, že je to koncentrát, takže se to bude ředit vodou 1:1
Podrobnosti se dočteš na zadní etiketě.

Zajímala by mě jedna věc.
Asi před půl rokem jsem dával novou origo chl. kapalinu.
Včera jsem měnil chladič a tu zánovní chl. kapalinu jsem znovu použil.
Někde jsem četl, že když se dává nějaký nový díl v chl. okruhu, tak by se měla dát nová chl. kapalina.
Aby se na povrch nového dílu navázaly antikorozní složky z chl. kapaliny, které jsou ale ve staré už vyčerpané.
Tak si říkám - mám dát novou kapalinu nebo ta stávající ještě nebyla "vyčerpaná"?

Peti,
tak zní to logicky.

Já proto přešel na tu neředící od MOTULu, kde stačí přefiltrovat a znovu použít (víceméně long life, už jsme to udělali dvakrát a pohodička. Funkce stále stejná, díky možnosti sledovat on-line teploty chladící kapaliny a barva stále stejná.

Tak uvidíš.

Mrk

Kub92 je teď offline  Kub92
0
PříspěvekZaslal: 10.1.2016 , 21:28   Citovat  

Mohu někoho poprosit jestli by mi tu napsal stručnej a přesnej popis výměny chladíci kapaliny ? Díky moc

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
posero je teď offline  posero
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 10.1.2016 , 21:38   Citovat  

myslíš jako vypustit a napustit?

dj-bobr je teď offline  dj-bobr
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 10.1.2016 , 21:42   Citovat  

Hlavně kapalinu měnit zásadně za studeného motoru, vypustit šroubem na spodku chladiče, šroub zavřít, sundat víčko, nalejt novou, dolejt do plna a potom se zapnutým topením na max odvzdušnit..

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 10.1.2016 , 21:47   Citovat  

dj-bobr napsal:
Hlavně kapalinu měnit zásadně za studeného motoru, vypustit šroubem na spodku chladiče, šroub zavřít, sundat víčko, nalejt novou, dolejt do plna a potom se zapnutým topením na max odvzdušnit..

to je pěkná blbost co si napsal, jakpa vyteče voda přes zavřený termostat?

Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 10.1.2016 , 23:10   Citovat  

posero napsal:
to je pěkná blbost co si napsal, jakpa vyteče voda přes zavřený termostat?

Termostat je otevřený u horkého motoru vždy pouze na pár vteřin. To bys tu kapalinu musel vypouštět asi při nastartovaném motoru Velmi šťastný
Řekl bych že kvůli tomu jsou dvě vypouštěcí místa,vypouštěcím šroubem na spodku chladiče vypustíš velký okruh,tedy hadice,chladič a tak,vypouštěcím šroubem zepředu bloku motoru vypustíš kapalinu z malého okruhu,tedy z bloku. Toho šroubu na bloku motoru jsem se vždy bál,až po deset letech jsem ho př výměně zkusil a docela dobře ho povolil Velmi šťastný

mark.long je teď offline  mark.long
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 0:55   Citovat  

tak ja uz mam vymenen jak termostat tak kapalinu a tak jak vsichni rikaji, ze vypustak na bloku je zepredu, tak me i FastCivic rikal, ze musi byt vedle stitku motoru, ale ani smykem, nevim jak ostatni, ale ja na D14A4 na C6G hatch ho mam vzadu vedle olejoveho filtru! Tzn., ze pristup na dve veci, hodne dlouho jsem si prizpusoboval racnu, abych se tam vubec nejak dostal a tou racnou tam pohnul...pak jsem si na racnu dal i trubku, at mam vetsi paku, ale nepovolil jsem ho...malo mista pro zaber a jak jsem videl ohoblovane hrany sroubu, tak jsem se na to vyprd, tudiz mi tam lita asi necely litr stare kapaliny, ale co uz...hodne lidi na vypustak kasle, tak nejsem sam a zavidim tem co sroub maji vepredu Velmi šťastný

Becky je teď offline  Becky
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 5:57   Citovat  

5ta generace vepredu, 6ta v zadu KO

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 11:56   Citovat  

Becky napsal:
5ta generace vepredu, 6ta v zadu KO

Ano, Ano Martas,
tak to je - trochu výhoda staré jebky ... Velmi šťastný

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 12:34   Citovat  

Kmóďa napsal:
Termostat je otevřený u horkého motoru vždy pouze na pár vteřin. To bys tu kapalinu musel vypouštět asi při nastartovaném motoru Velmi šťastný
Řekl bych že kvůli tomu jsou dvě vypouštěcí místa,vypouštěcím šroubem na spodku chladiče vypustíš velký okruh,tedy hadice,chladič a tak,vypouštěcím šroubem zepředu bloku motoru vypustíš kapalinu z malého okruhu,tedy z bloku. Toho šroubu na bloku motoru jsem se vždy bál,až po deset letech jsem ho př výměně zkusil a docela dobře ho povolil Velmi šťastný

já napsal jen, že to nepůjde vypustit přes chladič

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 15:09   Citovat  

M@jk napsal:
Velmi šťastný je to dobrý

A pro pos, já od loňského roku přešel na značku MOTUL, přesněji:
- MOTOCOOL EXPERT HYBRID
- neředí se
- tudíž žádná voda v chladícím systému
- bod zamrznutí: -37°C
- bod varu: +135°C

Tudíž při našem SetUpu v motoru, tlaky ve válcích 20,5-19,5-20,5-19,5 a kompresním poměru 11,4:1 i při velkém zatížení viz loňský HONDAy či dálnice létě, při rychlostech rychlostech kolem 140-160km/h, kdy teplota povrchu se blížila 60°C, byla teplota chladící kapaliny na 90°C, maximálně 95°C, což by u vody nebylo žádoucí. Stačilo zvolnit na 100-120km/h a teplota spadla na 85-90°C.

Vřele doporučuji!!!

Ta tvoje kapalina je nejspíš už naředěná s destilkou. Takhle se prodávají i Fridexy a další kapaliny,prostě je výrobci namíchají a prodávají je tak. Takže buď koupíš koncentrát a namícháš,nebo koupíš namíchanou. Ale zdá se mi jako hloupost aby tam nebyla voda. Ta voda je to co tam chladí. Zkus si nalít do motoru jen čistý Fridex koncentrát který je myslím na -70°C myslím... To nalil kámoš do Fáčka a hřál se mu a on se strašně divil že se to má míchat s vodou,že to nevěděl. Takže od výrobců taky trochu taková pojistka na blbost tyhle míchané...

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 18:22   Citovat  

posero napsal:
já napsal jen, že to nepůjde vypustit přes chladič

Kromě toho necelého litru, co zůstane v bloku kolem válců přes chladič vypustíš všechno.
Několikrát vyzkoušeno.
To už raději udělám výměnu chl. kapaliny dvakrát po sobě než riskovat problémy s vypouštěcím šroubem na bloku.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 18:46   Citovat  

to si skoro myslím, že si do bot naleju víc než litr... to by jsme mohli někdy zkusit pokud se nemýlím tak suchej motor polkne cca 5l celkem... zkus si někdy vypustit chladič a pak sundat termostat

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 18:59   Citovat  

Když jsem měnil chl. kapalinu u mého sedana C8G, tak jsem jenom přes chladič vypustil 5,2L, které se udávají při výměně.
Celkový objem chl. soustavy je 6,5L.

U starších Civiců to bylo zhruba taky tak. Vždy v motoru zůstal asi 1L.
Ono, když se podíváš v jaké výšce je termostat, tak nevyteče jenom to, co je pod jeho úrovní - takže jenom to co je v bloku kolem válců.

Takže asi tak.

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 19:52   Citovat  

Kmóďa napsal:
Ta tvoje kapalina je nejspíš už naředěná s destilkou. Takhle se prodávají i Fridexy a další kapaliny,prostě je výrobci namíchají a prodávají je tak. Takže buď koupíš koncentrát a namícháš,nebo koupíš namíchanou. Ale zdá se mi jako hloupost aby tam nebyla voda. Ta voda je to co tam chladí. Zkus si nalít do motoru jen čistý Fridex koncentrát který je myslím na -70°C myslím... To nalil kámoš do Fáčka a hřál se mu a on se strašně divil že se to má míchat s vodou,že to nevěděl. Takže od výrobců taky trochu taková pojistka na blbost tyhle míchané...

Okay,
nehádám se, nemám informace o tom, že by byla destilkou naředěná, ale možné to je.

tudy odkaz
tudy Technický list
tudy Bezpečnostní list

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 22:23   Citovat  

Petr 78 napsal:
Když jsem měnil chl. kapalinu u mého sedana C8G, tak jsem jenom přes chladič vypustil 5,2L, které se udávají při výměně.
Celkový objem chl. soustavy je 6,5L.

U starších Civiců to bylo zhruba taky tak. Vždy v motoru zůstal asi 1L.
Ono, když se podíváš v jaké výšce je termostat, tak nevyteče jenom to, co je pod jeho úrovní - takže jenom to co je v bloku kolem válců.

Takže asi tak.

v podstatě půlím jen třeba dva neb tři ty motory měsíčně Mrk

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 11.1.2016 , 22:59   Citovat  

To je furt málo Velmi šťastný

Ne, vážně.
Nemá cenu se dohadovat o takové prkotině.
V podstatě o nic moc nejde.
I když v motoru zůstane litr staré chl. kapaliny, tak se žádná tragedie konat nebude.
A kdo chce mít jistotu, tak udělá výměnu dvakrát anebo se odváží povolit vypouštěcí šroub Úsměv

Stilg je teď offline  Stilg
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 12.1.2016 , 0:19   Citovat  

Kmóďa napsal:

Pouzivat neredenou chladici kapalinu je nesmysl. Nekdo si obcas mysli, ze tim dopreje autu neco vic ale naprosty opak je pravdou. Paradoxne totiz chladici kapalina redena vodou ma vyssi bod varu, nez koncentrat a i lepe teplo prenasi. Idealni pomer je + - opravdu 1:1, kdo chce setrit, 1:1.5 - 1:2 jsou pouzitelne. Proto obecne neni problem dolit trochu vody, pokud bylo puvodne 1:1, vlastnosti budou stale dostatecne.

Jinak ja kdyz jsem menil chladic a soucasne chladici kapalinu na jiny typ (z puvodni modre, dolivane zelenou jako nouzovku - tekl chladic, jsem sel proste na VW ruzovou, G12+), tak jsem se na vypousteni sroubek vykaslal, to se mi riskovat nechtelo a proste zahral motor a chladici kapalinu, nechal to rozumne schladnout, vypustil chladic, naplnil cely chladic destilkou, nastaartoval, a nechal zahrat aby se otevrel termostat.... zhasl, nechal schladnout, vypustil chladic, zase naplnil destilkou, zase nechal prohnat motorem, zase vypustil... Tusim ze 2x (mozna dokonce 3x)jsem to takhle prohnal destilkou abych pripadne zbytky chladici kapaliny v motoru dostatecne rozredil, a vypustil, ze tam mohlo krom vody zustat uz uplne zanedbatelne mnozstvi stare kapaliny.
A pak nalil novou chladici kapalinu, s tim ze jsem pocital, ze v motoru bude tak ten litrik ciste vody a o ten dal min ve srovnani s koncentratem.

Proste, proc to delat jednoduse, kdzy to jde slozite Se stydím

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.1.2016 , 0:40   Citovat  

Stilg napsal:
Pouzivat neredenou chladici kapalinu je nesmysl. Nekdo si obcas mysli, ze tim dopreje autu neco vic ale naprosty opak je pravdou. Paradoxne totiz chladici kapalina redena vodou ma vyssi bod varu, nez koncentrat a i lepe teplo prenasi. Idealni pomer je + - opravdu 1:1, kdo chce setrit, 1:1.5 - 1:2 jsou pouzitelne. Proto obecne neni problem dolit trochu vody, pokud bylo puvodne 1:1, vlastnosti budou stale dostatecne.

Jinak ja kdyz jsem menil chladic a soucasne chladici kapalinu na jiny typ (z puvodni modre, dolivane zelenou jako nouzovku - tekl chladic, jsem sel proste na VW ruzovou, G12+), tak jsem se na vypousteni sroubek vykaslal, to se mi riskovat nechtelo a proste zahral motor a chladici kapalinu, nechal to rozumne schladnout, vypustil chladic, naplnil cely chladic destilkou, nastaartoval, a nechal zahrat aby se otevrel termostat.... zhasl, nechal schladnout, vypustil chladic, zase naplnil destilkou, zase nechal prohnat motorem, zase vypustil... Tusim ze 2x (mozna dokonce 3x)jsem to takhle prohnal destilkou abych pripadne zbytky chladici kapaliny v motoru dostatecne rozredil, a vypustil, ze tam mohlo krom vody zustat uz uplne zanedbatelne mnozstvi stare kapaliny.
A pak nalil novou chladici kapalinu, s tim ze jsem pocital, ze v motoru bude tak ten litrik ciste vody a o ten dal min ve srovnani s koncentratem.

Proste, proc to delat jednoduse, kdzy to jde slozite Se stydím

Tos udělal moc dobře,akorát nechápu,proč reaguješ na mě pořádnej výtlem

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 12.1.2016 , 0:57   Citovat  

No ja vzhledem k tomu, ze jsem bral origo Hondu kapalinu (700 Kc za 5l), tak 2x po sobe kapalinu menit nebudu tim, ze jsem nepovolil vypustak Velmi šťastný to radsi udelam tak, ze ten 1,5l co mi v kanystru zustal odpustim a nahradim...reseni to taky je...jinak nevim jestli jsem pochopil spravne, ale u C6G D14 by mel byt celkovy objem soustavy 4,5l...nebo snad toto je udaj jen pro vymenu jak tady nekteri pisou?

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 12.1.2016 , 5:12   Citovat  

mark.long napsal:
No ja vzhledem k tomu, ze jsem bral origo Hondu kapalinu (700 Kc za 5l), tak 2x po sobe kapalinu menit nebudu tim, ze jsem nepovolil vypustak Velmi šťastný to radsi udelam tak, ze ten 1,5l co mi v kanystru zustal odpustim a nahradim...reseni to taky je...jinak nevim jestli jsem pochopil spravne, ale u C6G D14 by mel byt celkovy objem soustavy 4,5l...nebo snad toto je udaj jen pro vymenu jak tady nekteri pisou?

Udělej to jak píše Stilg a máš to. Ale pokud nejsi ochotný to ani několikrát projet na čistou vodu,aby se to ohřálo,propláchlo a nezbyla ti tam stará kapalina,ale voda,tak pak se tu nevyptávej jak na to. Auto na tenhle proces nepotřebuješ mít na zvedáku,ale když se ti nechce ani vyjet z garáže,tak si to udělej jak myslíš sám..

Kopy je teď offline  Kopy
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 12.1.2016 , 7:11   Citovat  

Delal jsem vymenu predevcirem na C5G Coupe takze objem cca 4.4l. A musim dat za pravdu posero. Delal jsem to podle navodu PreludeZ. A z chladice mi vytek jen asi 1.5l a teklo to curkem. Po procteni tohoto tematu jsem se vypustaku taky bal ale sel povolit uplne v pohode. A tam to byla takova prutrz ze jsem nestihal chytat. No cca 3l behem par vterin. Takze alespon u 5g vamv motoru zustanou 2/3 stare chladici smesi, takze nic moc. Pristi vejkend me ceka 6g zeny tak dam vedet jak to slo tam je to dobrý

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.1.2016 , 10:19   Citovat  

Petr 78 napsal:
To je furt málo Velmi šťastný

Ne, vážně.
Nemá cenu se dohadovat o takové prkotině.
V podstatě o nic moc nejde.
I když v motoru zůstane litr staré chl. kapaliny, tak se žádná tragedie konat nebude.
A kdo chce mít jistotu, tak udělá výměnu dvakrát anebo se odváží povolit vypouštěcí šroub Úsměv

není to litr zkus to

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 12.1.2016 , 12:58   Citovat  

Kmóďa: ja uz kapalinu mam vymenenou, takze uz jsem to udelal tak jak jsem uznal za vhodne...navic nalival jsem uz naredenou kapalinu od hondy, ktera se uz redit nema, takze pri pohledu na skutecnost, ze bych sice odstranil proplachovanim starou kapalinu, tak bych dosahnul toho, ze naredenou kapalinu jeste naredim, coz bych asi nechtel...a ano na zvedaku se mi to dela lip, ikdyz chladic vypustit lze i na chodniku, ale predpokladal jsem, ze mi pujde povolit i vypustak a k nemu bych se nejak bez zvedaku nedostal...tak nejak jsem to dokoncit uz prece musel Úsměv

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 12.1.2016 , 13:07   Citovat  

posero napsal:
není to litr zkus to

Zkoušel jsem to několikrát. Naposledy teď o víkendu. Mrk