Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[0]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Teplota motoru d13b2
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další 
Zaslat odpověď

Strana 2 z 3
PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2009 , 1:19  Naposledy upravil PAKO dne 13.1.2009 , 12:15, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

Se stydím
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2009 , 11:52   Citovat  

stačí nastartovat studený motor a po chvíly si sahnout, jestli se ohřívají obě hadice stejně (pak je termostat KO )

rOMIK15 je teď offline  rOMIK15
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2009 , 12:32   Citovat  

Teď když jsou u nás po ránu teploty kolem -15, tak jsem si taky všimnul zajímavého úkazu. Ráno nastartuju, oškrábu auto a rozjedu se do práce. asi po 2 - 3km přichází dlouhé stoupání a tam mi začne i stoupat teplota na tu obvykle konstatní hodnotu. Pak je asi kilometr rovinka a dlouhé klesání, které sjíždím bez plynu se zařazenou rychlostí. Dole po tom klesání je teplota vody na dolní rysce, pak dojíždím asi 2-3 km po rovince a zase se to zahřeje na normál.
Taky sem se bál vadného termostatu, ale přišel sem na to, že když se voda zahřeje na provozní teplotu na místě (na neutrál), tak pak již nemá tendenci kolísat. Takže (moje doměnka) u mě vlastně dochází cestou do kopce k ohřevu vody v motoru, poté se otevře termostat, pustí do motoru studenou vodu z chladiče, ale to už sjíždím z kopce, kde motor nevyvíjí tolik tepla a voda v chladiči je prudce ochlazována, čímž dojde k poklesu její celkové teploty.
Jinak jak tady PAKO zmiňoval sundávání rozdělovače, (nevím o jakém motoru tady je řeč) ale u mé D15B2 jsem to vyměnil i bez zásahu do rozdělovače.
Jednoduše 2 (nebo 3 to mi hlava nebere ) šrouby vyšroubovat, vytánout termostat, vložit nový, zašroubovat, dolít směs do chladiče i nádobky, odvzdušnit odvzdušňovákem, nechat zahřát a zkontrolovat hladinu kapaliny.

Hrošík je teď offline  Hrošík
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2009 , 14:21   Citovat  

rOMIK15 napsal:
Teď když jsou u nás po ránu teploty kolem -15, tak jsem si taky všimnul zajímavého úkazu. Ráno nastartuju, oškrábu auto a rozjedu se do práce. asi po 2 - 3km přichází dlouhé stoupání a tam mi začne i stoupat teplota na tu obvykle konstatní hodnotu. Pak je asi kilometr rovinka a dlouhé klesání, které sjíždím bez plynu se zařazenou rychlostí. Dole po tom klesání je teplota vody na dolní rysce, pak dojíždím asi 2-3 km po rovince a zase se to zahřeje na normál.
Taky sem se bál vadného termostatu, ale přišel sem na to, že když se voda zahřeje na provozní teplotu na místě (na neutrál), tak pak již nemá tendenci kolísat. Takže (moje doměnka) u mě vlastně dochází cestou do kopce k ohřevu vody v motoru, poté se otevře termostat, pustí do motoru studenou vodu z chladiče, ale to už sjíždím z kopce, kde motor nevyvíjí tolik tepla a voda v chladiči je prudce ochlazována, čímž dojde k poklesu její celkové teploty.
Jinak jak tady PAKO zmiňoval sundávání rozdělovače, (nevím o jakém motoru tady je řeč) ale u mé D15B2 jsem to vyměnil i bez zásahu do rozdělovače.
Jednoduše 2 (nebo 3 to mi hlava nebere ) šrouby vyšroubovat, vytánout termostat, vložit nový, zašroubovat, dolít směs do chladiče i nádobky, odvzdušnit odvzdušňovákem, nechat zahřát a zkontrolovat hladinu kapaliny.

Ty jses nejakej divnej.
Pises ze jsi se bal vadneho termostatu, ale........... ale co ale?
Pises ze se ti auto zahreje, otevre termostat a pak z kopce se voda ochlazuje, ale to by se mel ten termostat zase zavrit, aby to neslo pres chladic, kdyz uz je voda ochlazena, takze termostat.

Napsal jsi to co uz tu napsalo nekolik lidi, akorad jsi to vic zdramatizoval.

Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2009 , 14:27   Citovat  

Hrošík napsal:
Ty jses nejakej divnej.
Pises ze se ti auto zahreje, otevre termostat a pak z kopce se voda ochlazuje, ale to by se mel ten termostat zase zavrit, aby to neslo pres chladic, kdyz uz je voda ochlazena, takze termostat.

Přesně tak, je to jasnej termostat. Takže koupit novej, vyměnit a zase jezdit v klidu. Nic víc, nic míň.

Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2009 , 17:48   Citovat  

Velmi šťastný chlapci asi byste sem měli naházet fotky svých teploměrů v autě tak po deseti km jízdy. Nějak se mi nezdá že by polovině H-C odešel termostat. Jinak mám zkušenost že netřeba odvzdušňovat,systém se odvzdušní sám.

Mardoc je teď offline  Mardoc
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2009 , 18:36   Citovat  

Kmóďa napsal:
Velmi šťastný chlapci asi byste sem měli naházet fotky svých teploměrů v autě tak po deseti km jízdy. Nějak se mi nezdá že by polovině H-C odešel termostat. Jinak mám zkušenost že netřeba odvzdušňovat,systém se odvzdušní sám.

To ti muzu rict rovnou po 10km jizdy zadna zmena Velmi šťastný jen pak kdyz uz jedu do kopcu do skoly tak se mi zahreje (minimalne) pustim to z kopce a teplota je razem na nule. Jinak s tim co psal romik to je blbost, to by pak delalo na kazdym aute.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 13.1.2009 , 19:01   Citovat  

Kmóďa napsal:

Proč by to nebylo možný? Oni ty termostaty mohly odejít už v létě, ale až teď se závada projevila když je taková zima.
Můj táta má na Oktávce taky vadnej termostat, ale protože parkuje ve vytápěné garáži tak se mu to projevilo až nedávno když začlo hodně mrznout.
Já když jsem loni koupil C4G tak měl taky vadnej termostat. Mělo to úplně stejné příznaky jako tady výše popsané. Po výměně termostatu to zase fungovalo perfektně OK

Klasounek je teď offline  Klasounek
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 11:00   Citovat  

Tak karton jsem tam zatim narvat nestacil. Nějak nestíhám a večer po tmě a v kose se mi do toho nechce Úsměv a garáž je plná Úsměv Jen ještě jedna hloupá otázka...jaká je ideální teplota vody, resp. v jaké výšce by se měla ručička teploty v ideálním stavu držet? Nemám na ukazateli žádnou stupnici, jen C a H, takže čísla mi neříkejte. Ale dejme tomu tak ve 2/3?

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 11:04   Citovat  

kousek nad půlkou

Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 11:06   Citovat  

monty napsal:
kousek nad půlkou

Mně se (teď už - pumpa na VTI) u obou aut drží pořád pod půlkou... to mi hlava nebere

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 12:49   Citovat  

Hellborn napsal:
Mně se (teď už - pumpa na VTI) u obou aut drží pořád pod půlkou... to mi hlava nebere

To je v pořádku. Poloha těsně pod půlkou je normální pro většinu Hond co jsem viděl. Ani v létě to nevyleze výš, ikdyž se zpustí větrák na chladiči.

5 háček
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 12:50   Citovat  

Klasounek napsal:
Tak karton jsem tam zatim narvat nestacil. Nějak nestíhám a večer po tmě a v kose se mi do toho nechce Úsměv a garáž je plná Úsměv Jen ještě jedna hloupá otázka...jaká je ideální teplota vody, resp. v jaké výšce by se měla ručička teploty v ideálním stavu držet? Nemám na ukazateli žádnou stupnici, jen C a H, takže čísla mi neříkejte. Ale dejme tomu tak ve 2/3?

Jo to je v pohodě. OK

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 15:57   Citovat  

Tak normální provozní teplota vypadá asi takhle

IMG_6728.JPG

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
IMG_6728.JPG, 108.71 kB

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 18:45   Citovat  

Hrošík napsal:
Ty jses nejakej divnej.

Divnej??? Záleží na formulaci. Já preferuju výraz "originální" Mrk . Nicméně na příkladu, co dokáže smísení teplé vody v motoru se studenou vodou v chladiči, nevidím nic divného ani originálního.
Chtěl sem jenom doplnit informaci v čem by taky mohlo vězet "legrační" chování ukazatele teploty.

Mardoc napsal:

Jinak s tim co psal romik to je blbost, to by pak delalo na kazdym aute.

Není, klidně Ti to ukážu. Prostě chvilku potom, co se otevře termostat, tak sundám nohu z plynu (jedu z kopce), motor už se tolik nezahřívá a dojde k promísení ledové kapaliny z chladiče s teplou vodou v motoru. Na každém autě to nedělá, protože každý nejezdí stejnou trasu jako já Mrk

Kmóďa napsal:

Tak normální provozní teplota vypadá asi takhle.

Přesně tak OK . Viděl sem jen jednu starší Honda , kde si její majitel pohrál s budíkama tak, aby mu to ukazovalo přesně na střed.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 19:09   Citovat  

rOMIK15 napsal:
Pokud ručička teploměru za jízdy vystoupá na normální provozní teplotu,budeme říkat v jedné třetině stupnice teploměru,pak by už neměla s téhle polohy během jízdy klesnout. V žádném případě. Pokud ti klesla na spodní rysku máš něco špatně. Ano jak říkáš pokud se voda ohřeje na určitou teplotu,termostat otevře a pustí do malého okruhu v motoru chladnější vodu z velkého okruhu,ale v žádném případě tolik aby se voda v malém okruhu ochladila tak,že ti spadne ručka teploměru dolu! Termostat udržuje teplotu v motoru v rozmezí budeme říkat zhruba 5 stupňů,např. při 83 stupních se otevře a při 78 stupních zase zavře, což na teploměru nepoznáš.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 19:26   Citovat  

Kmóďa napsal:
Pokud ručička teploměru za jízdy vystoupá na normální provozní teplotu,budeme říkat v jedné třetině stupnice teploměru,pak by už neměla s téhle polohy během jízdy klesnout. V žádném případě. Pokud ti klesla na spodní rysku máš něco špatně. Ano jak říkáš pokud se voda ohřeje na určitou teplotu,termostat otevře a pustí do malého okruhu v motoru chladnější vodu z velkého okruhu,ale v žádném případě tolik aby se voda v malém okruhu ochladila tak,že ti spadne ručka teploměru dolu! Termostat udržuje teplotu v motoru v rozmezí budeme říkat zhruba 5 stupňů,např. při 83 stupních se otevře a při 78 stupních zase zavře, což na teploměru nepoznáš.

Tak to mi pak vysvětli, co s tím mám. Když projedu delší štreku, nebo to nechám na provozní teplotu zahřát na místě, tak už se nehýbe ať jezdím, kudy jezdím. Mám termostat 78 stupňů, což je teplota úplného otevření. Pootevírat se už začne kolem 70 - 72 stupňů (sem ho zkoušel v konvici...). Kdyby byl plně otevřený a strčil by si jej do ledové vody, tak se neuzavře okamžitě, ale pár sekund to trvá a já měl za to, že vzhledem k tomu, že vodní pumpa jede pořád, tak těch pár vteřin stačí na ochlazení vody v motoru (v malém okruhu).

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 19:35  Naposledy upravil monty dne 14.1.2009 , 19:38, celkově upraveno 1 krát. Citovat  

uvažujete termostat jak vypínač , otevřeno -zavřeno , ale tak to není- jak se voda v malým okruhu otevírá i zavírá plynule -v podstatě neustále domíchává vodu z chladiče až dojde ke srovnání teplot a k otevření termostatu naplno-pokud venkovní teplota není taková ,že k ochlazení stačí průchod jen přes topení a občasné připuštění vody z chladiče.Každopádně na budíku to nebývá poznat.
co s tím máš , může být vadnej , prostě nějak funguje ale ne uplně tak jak by měl .může se otevřít spolehlivě ale při zavírání se přikousne a zavře až po větším poklesu teploty

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 19:35   Citovat  

rOMIK15 napsal:
Tak to mi pak vysvětli, co s tím mám. Když projedu delší štreku, nebo to nechám na provozní teplotu zahřát na místě, tak už se nehýbe ať jezdím, kudy jezdím. Mám termostat 78 stupňů, což je teplota úplného otevření. Pootevírat se už začne kolem 70 - 72 stupňů (sem ho zkoušel v konvici...). Kdyby byl plně otevřený a strčil by si jej do ledové vody, tak se neuzavře okamžitě, ale pár sekund to trvá a já měl za to, že vzhledem k tomu, že vodní pumpa jede pořád, tak těch pár vteřin stačí na ochlazení vody v motoru (v malém okruhu).
Termostat se otevře a pustí studenou vodu která zapřičiní jeho opětovné zavření. Trvá to pár vteřin a za tu chvilku se to prostě neochladí tak aby ti klesnul teploměr na spodní rysku. Ten termostat vyměň, zůstává pootevřený nebo zadrhává. Mě se tohle neděje, po vystoupání ručky na normální teplotu už tak zůstane, ať je léto nebo zima.

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 19:37   Citovat  

to rOMIK15: nn podle me se taky mylis, kdyby to uzavreni melo trvat 2minuty tak by se ti za tu dobu nestihl zchladit motor, jak pise Kmoda ten motor ti jednou vyjedene na provozni teplotu a tak to ma celou dobu drzet, ja jsem smirenej s tim ze mam v haji termostat, zejtra ho jdu koupit a pri prilezitosti ho zkusim rovnou vymenit, jinak v servisu mi rikali ze je zbytecy to ovzdusnovat, ze se to udelalo na starejch skodovkach Velmi šťastný tak nevim to mi hlava nebere a pripadne dam info jestli se problem vyresil nebo ne Úsměv

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 19:40   Citovat  

to ti v servisu říkali pěknou ........ odvzdušnění je ve faq

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 19:48   Citovat  

Mardoc napsal:
to rOMIK15: nn podle me se taky mylis, kdyby to uzavreni melo trvat 2minuty tak by se ti za tu dobu nestihl zchladit motor, jak pise Kmoda ten motor ti jednou vyjedene na provozni teplotu a tak to ma celou dobu drzet, ja jsem smirenej s tim ze mam v haji termostat, zejtra ho jdu koupit a pri prilezitosti ho zkusim rovnou vymenit, jinak v servisu mi rikali ze je zbytecy to ovzdusnovat, ze se to udelalo na starejch skodovkach Velmi šťastný tak nevim to mi hlava nebere a pripadne dam info jestli se problem vyresil nebo ne Úsměv

Však se nezchladí motor, ale chladící kapalina,ne? Já termostat měnil na jaře, nemyslím proto, že by byl tak rychle špatný. Všimám si, že se tu objevil jeden z nejpovolanějších: Monty, co míníš Ty? Jinak odvzdušňovat se musí.

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 19:57   Citovat  

rOMIK15 napsal:
Však se nezchladí motor, ale chladící kapalina,ne? Já termostat měnil na jaře, nemyslím proto, že by byl tak rychle špatný. Všimám si, že se tu objevil jeden z nejpovolanějších: Monty, co míníš Ty? Jinak odvzdušňovat se musí.
přijde mi že ti fixluje , žádný kolísání rafiky by to dělat nemělo , maximálně o chloupeček cca síla rafiky a hned by se měla vrátit , padat na nulu určitě ne. Ještě- máš dost kapaliny a dostatečně naředěnou, aby ti nedocházelo k zamrzání ?to by mohlo dělat taky že se ti to zchladí ,ztuhne v chladiči a až po čase se to provalí a začne cirkulovat normálně

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 20:01   Citovat  

monty napsal:
přijde mi že ti fixluje , žádný kolísání rafiky by to dělat nemělo , maximálně o chloupeček cca síla rafiky a hned by se měla vrátit , padat na nulu určitě ne. Ještě- máš dost kapaliny a dostatečně naředěnou, aby ti nedocházelo k zamrzání ?to by mohlo dělat taky že se ti to zchladí ,ztuhne v chladiči a až po čase se to provalí a začne cirkulovat normálně

nemohl by jsi mi na to pls poslat odkaz ja to v tom faq nejak nevidim ...

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 20:02   Citovat  

monty napsal:

Jo, kapaliny je dost, ještě to zkusím zítra u kamaráda proměřit, jakou teplotu to zvládne. Teoreticky vzato by to mělo být minimálně na 30, což by při teplotě kolem -20 a rychlejší jízdě nemuselo docela stačit...

Klasounek je teď offline  Klasounek
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 20:15   Citovat  

to rOMIK15:
taky si myslím že Tvoje teorie není nejlepší, s argumentem Tvé trasy Úsměv Já jezdím stejnou trasu denno denně už 2 roky. A celý rok a půl se držela ručička v ohřátém stavu, ať to bylo v zimě, v létě, z kopce, do kopce... Až teď od podzimu to habruje, tak jak říkáš, včetně topení. Do kopce teplo, rovina a z kopce zima Úsměv Takže Tvojí trasou to nebude...

to Mardoc:
info dej určitě Mrk

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 20:19   Citovat  

Mardoc napsal:
nemohl by jsi mi na to pls poslat odkaz ja to v tom faq nejak nevidim ...
odkaz přímo na článek ma kterej odkazuje Faq body 8 a dál

2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 20:31   Citovat  

Tu chladící kapalinu teda proste musim nechat vypustit, nejde jen ze odvzdusnim termostat?

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 20:35   Citovat  

Mardoc napsal:
Tu chladící kapalinu teda proste musim nechat vypustit, nejde jen ze odvzdusnim termostat?
odpustíš jen tak aby ti to už neteklo z toho termostatu , vyměníš ho a pak doleješ atd postupuješ dle návodu.

Hrošík je teď offline  Hrošík
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 14.1.2009 , 21:02   Citovat  

rOMIK15:

A co mas vlastne za problem?

Myslim ze mas stejny problem jako tady mi vsichni. co psali ze to maj. Me se taky raficka zvedne presne do poloviny, kdyz to mam zahrate, ale jakmile jedu z kopce a nepridavam, tak raficka klesne klidne az uplne na drzak raficky. myslim si, ze mam porad otevrenej termostat, protoze mi i trva dlouho, nez ta raficka vyleze. a nejspis, kdyz nepridavas, tak se motor tolik nenamaha a nevydava tolik tepla.

Obsah fóra Honda-club.cz   
Teplota motoru d13b2
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina