Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Topíte plynem?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další 
Zaslat odpověď

Strana 2 z 5
monty je teď offline  monty
Moderátor
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 20:51   Citovat  

the.switch napsal:
jestli to bylo na mě...já nemyslel měnit potrubí...ale jenom na zpátečku navaříš ochoz s čerpadlem
to bylo na oba -pokud na ty velký roury dá čerpadlo a je ta samotížka dobře udělaná tak to čerpadlo to bez problémů protlačí -vyzkoušeno . další část byla pro dutche že ta výměna není nutná -v podstatě sice zlepší náběh ale zase přijde o doběh.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Only_one je teď offline  Only_one
2 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 20:54   Citovat  

já obalim barák 50centrimetrama izolace a budu topit návštěvou a měsíčním svitem Velmi šťastný
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Dutch je teď offline  Dutch
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 21:13   Citovat  

to monty a the switch:

Takže ty trubky byse daly nechat dobrá, ale co ten kotel já nechci hnusný teplo z plynu co poradíte? Souhlasíte s uhlím? a co je ta akumulačka? Místa je hodně je to dobrý
   Návrat  
the.switch je teď offline  the.switch
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 21:21   Citovat  

S uhlím souhlasím....velice dobré zkušenosti máme s Vidrusama sou to litinový kotle.Dá se do nich nahazet vesměs co dum dá...uhlí dřevo bordel...jestli myslíš akumulanční nádrž tak stím moc zkušenost nemám...nikdy sme to nedělali akorat sme to jen likvidovali...nevím stím neporadím

Jestli máš normalní barák někde na vesnici a máš přístup ke dřevu nebo k uhlí tak bych jednoznačně volil kotel na tuhý paliva...kdbych byl v tom tak bych vyměnil radiatory za deskový (pokud teda nemáš). A na tu zpátečku bych dal to čerpadlo...občas se to hodí když potřebuješ rychle teplo
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 21:27   Citovat  

to switch:

na zpatečce čerpadlo je, na vesnici bydlím, takže jak píšeš pořebuju kotel na vše (králíky, psy, uhlí, dřevo....) Ty Vidrusy jsou dobré teda nemáš nejakou sránku kde se na ně mužu podívat....
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 21:30   Citovat  

Tady je jejich oficialní stránka tudy odkaz
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 21:39   Citovat  

díky mrknu se na ně...
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 21:46   Citovat  

akumulačka jednoduchý -dobře zaizolovaná nádrž obsah od kubíku výš , někde jsem viděl výpočet ve vztahu k baráku a ztrátám , kotlem na tuhý paliva ji nahřeješ na 80-90 st a pak přestaneš topit -no a pak už si jen třícesťákem dávkuješ teplotu topný vody v radiátorech -honíš ji čerpadlem dokola a když je potřeba přitopit otevře se třícesťák a připustí se ta teplá voda z nádrže ,takže topíš jednou za tři dny(dle ztrát a velikosti nádrže )a topíš na maximální výkon tzn bez dušení kotle a s největší učinností. v podstatě komfort jak u automatu a skoro jak u plynu.
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 21:55   Citovat  

Nejlepší by bylo asi zajít do nějaký firmy v okolí a trochu se tam poptat nějakého projektanta co by doporučil...mimochodem odkud jsi?
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 21:55   Citovat  

schema myslím řekne víc

akumulacninadrz.JPG

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
akumulacninadrz.JPG, 23.57 kB
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 22:03   Citovat  

Díky monty.....
Jsem z Ústí nad Labem
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 22:06   Citovat  

monty:chápu to...trošku o tom něco vím ale nějak naživo sem se stím zatím za svojí karieru nedostal
dutch:jej to jsi docela daleko
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 22:10   Citovat  

jinak doporučím ti tlačit je do regulace , ne ekviterm , co je ti po tom jak je venku ale pěkně v cimrách , dneska už se daj koupit servohlavice za rozumný peníze a můžu z vlastní zkušenosti říct že je to velkej rozdíl i proti klasickejm termo . počítejtak s tím že tě budou chtít odbýt klasikou , jsou to většinou konzervativci jak... Mě ten můj system dokonce podle jednoho neměl fungovat pak nad tím kroutil hlavou jak to šlape. kolegovi jsem dával dohromady logiku kde se řešilo nahřívání bojlerů , topení ,po nahřátí obou větví přepnutí kotle na akumulačku , po odstavení kotle zas řízení toho odběru a včetně automatickýho připouštění přes ten třícesťák. do toho havarijní na přehřátí a ještě automatický přepnutí na letní režim kdy to k bojlerům přiřadí sluneční kolektory a vodu to nahřívá přes ně . No 4 digi termostaty +poměrovej na řízení čerpadla kolektorů jo bacha topenáři s oblibou používat klasický jímkový zase +- autobus , cca za 5kilo jde udělat digitál kterej snímá teplotu přímo v digi hodnotě.
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 22:15   Citovat  

Montý má vesměs pravdu...na firmě tě spíš budou tlačit do termostatických hlavic než do servo...stěma servo je víc práce...tu termostatickou si nastavíš na jakou teplotu chceš a ona ti pak sama otvirá nebo zavíra...je to jednoduší podle mě...a ty jimky na to je taky pravda
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 22:17  Naposledy upravil monty dne 17.2.2009 , 22:29, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

the.switch napsal:
monty:chápu to...trošku o tom něco vím ale nějak naživo sem se stím zatím za svojí karieru nedostal
dutch:jej to jsi docela daleko
u nás to zažívá celkem boom , ono plyn je drahej ale ten komfort zase chybí .kolega sehnal za pár korun 3kubíkovou lejtu obalil ji asi 30cm vaty kolem dokola a jede -vychází mu to zhruba na ty tři dny podle mrazu samozřejmě ,domek cca 13/8 m rozestavěnej vršek zatím teda bez izolace , dole plastový okna.kotel 25-30kw
víc práce to je pro firmu to jo , ale pak je to pro tebe lepší , já mám třeba v jídelně 24 st , v ložnici 22 a po 5 večer snižuju na 19 , v děcáku přes den 25- děcka lozej po zemi a kolem tý 4-5 odpoledne to taky stahuju na 19 . až se dopracuju k akumulačce já, tak si ráno teplotu zase zvednu te´d bohužel nehoří kotel takže to nemá cenu zvedat dřív než támhle v 8 než se zatopí.
ještě k těm termostatickejm -neříkám že to je nějaký špatný ale když jsem tam dal ty digi termostaty tak jsem zjistil že třeba jídelka ač jsem ji seřídil jeden den na 24st podle teploměru tak skutečná teplota jindy pak jde i k 27 st -teď je prostě na digi 24 cvak zavře se radiátor a už do něj voda nejde, teplota klesna a zas začne topit .Ale ve skutečnosti je to tak že natopí a pak už to vyjde že než to vychladne tak už je večer a přepíná termostat na nižší teplotu takže se většinou otevře až ráno . takže je třeba někdy od oběda až do rána zavřenej.
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 22:21   Citovat  

Díky za rady, nevěřil bych, že dnešním světě někdo až tahle řeší tyto problémy....Klobouk dolů
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 22:25   Citovat  

Ve své branži už se se setkal celkem s ledasčím...jak se říká zlaté české ručičky...lidi sou schopni všeho
   Návrat  
PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 22:25   Citovat  

čím topit? rozumem...
nejdříve izolace,zrušení tepelných mostů
to ušetří následně na nové topení
já osobně dávám přednost před tepelným čerpadlem a solárním ohřevem vody přednost rekuperaci
stále čerstvej vzdoušek bez větrání,a hezky čistej filtrovanej
TUV jedině akumulace do RD zádnej prutok
výkon topidla jak už tu bylo psáno s větším rozsahem regulace výkonu a aby zacínal klidně od 3kw

momentálně topím dřevem ,budu v novém domě topit dřevem jako záloha pro nepřítomnost el kotel
TUV komby bojler el+vymeník
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 22:34   Citovat  

Dutch napsal:
Díky za rady, nevěřil bych, že dnešním světě někdo až tahle řeší tyto problémy....Klobouk dolů
no kdyby občas přišel šef do naší kanceláře a zjistil co se projednává tak si bude myslet že si spletl firmu . regulace,topení ,akumulačky , solárka , přídavný výměníky pro zvýšení učinnosti kotle.pelety , štěpky , automaty na uhlí,pelety,podavače atp Velmi šťastný
   Návrat  
cocks je teď offline  cocks
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 23:46   Citovat  

jojo plyn..........v dnešní době asi stále ještě nejlepší varianta...pokud beru to, že barák je cca 20 let starej a je v něm od začátku topení plynovym kotlem.........jasně že by se mi líbilo tepelný čerpadlo nebo něco v tom smyslu a dobrá a promyšlená izolace a celková koncepce od A až do Z......ale to je hudba budoucnosti, nejdřív se musím naučit dobře krást a pak si postavím eko-barák. kouř

Přechodně jsem asi 10 let bydlel v domě, kde se topillo uhlím..a to je šílenost...když pominu to, že člověk ráno vstává do zimy (bože jak já to nenáviděl) tak v zimě přijede z práce, barák už napůl vymrzlej pže kotel je buď úplně nebo téměř úplně vyhaslej, než to roztopíš tak se tam klepeš jako osika a když jdeš spát tak otvíráš okna pže to fajruje na 90........prostě blbost. KO

a ségra - ta má v baráku přímotopy a hodiny se jim točej zhruba stzejně tak jako panenky při ročním zúčtování nedoplatků za elektriku v řádu desetitisíců........ KO KO
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 23:50   Citovat  

cocks napsal:

Přechodně jsem asi 10 let bydlel v domě, kde se topillo uhlím..a to je šílenost...když pominu to, že člověk ráno vstává do zimy (bože jak já to nenáviděl) tak v zimě přijede z práce, barák už napůl vymrzlej pže kotel je buď úplně nebo téměř úplně vyhaslej, než to roztopíš tak se tam klepeš jako osika a když jdeš spát tak otvíráš okna pže to fajruje na 90........prostě blbost. KO

To bylo kdy dnes už jsou násypky nebo co to je známý to má a přikládá jednou za 24 hodin a řeknu ti že to jiný teplo než z plynu....
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.2.2009 , 23:56   Citovat  

Dutch napsal:
To bylo kdy dnes už jsou násypky nebo co to je známý to má a přikládá jednou za 24 hodin a řeknu ti že to jiný teplo než z plynu....

hele když jsme pak časem ušetřili na novej kotel tak ten už měl taky šachtu kterou jsi naplnil až po okraj a nemusel ses o to třeba 8 hodin starat...ale pořád to bylo jen 8 hodin....o 24 jsme neslyšeli nebo to bylo zřejmě za jiný prachy........

to, že je to úplněj iný teplo je ale sakra pravda....třeba v práci jsme měli přímotopy.....a šílený..takový divný teplo..suchý..prostě ses stejně nevyhřál....teď v novym sídle máme plyn a je to sakra znát......stejně tak jako je znát "rozdíl v teple" mezi plynem a dřevem/uhlím/koksem a čert ví čím ještě...to je prostě takový to útulný příjemný teplíčko jako když jsem přijel v zimě k babce na ves a vlez do tý její světnice...tam to bylo jako na rovníku je to dobrý
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 18.2.2009 , 7:19   Citovat  

cocksíku , to co popisuješ je typickej nezaizolovanej barák bez jakýkoliv regulace na čemkoli . velký ztráty , regulace 0 ,radiátory zatuhlý hlavice se kterejma už 20let nikdo nepohnul, to samý bylo u mě na baráku.Teď večer když mám cca těch 20 st tak ráno mám v cimrách 18 , sice je chladno ale není to na zmrznutí Velmi šťastný .Když naložím kotel (podotýkám naprosto obyč,pouze upravený řízení tý klapky) po vršek tak se mi nestane,že bych večer přetopil,radiátory jsou zavřený ,kotel se tudíž zavře taky a jen to pomaloučku prohořívá, pokud bych ho naložil večer plnej tak ráno bude na roštu ještě žhavý uhlí a stačilo by tam přiložit a roztopit ho a valil by dál tzn i pokud by doma nikdo nebyl stačilo by ho doplnit a vydrží do odpoledne(topil jsem tak asi 14 dní když byla máti v nemocnici) ,bohužel ona má představu že bysme tak moc protopili tak to večer nechá vyhasnout a ráno si to holt zas roztápí .Nemám sílu se s ní hádat a vysvětlovat že než to roztopí tak stejně spálí to co by se tam dalo na tu noc.
Už pár let jsou na trhu automatický kotle na uhlí , pelety apod ,sice jsou tam vyšší pořizovací náklady ,ale pak už se provoz blíží plynovýmu nebo elektrickýmu komfortu , pouze jednou za pár dní ,dle násypky, se doloží palivo a odnese popel. Co jsem hledal info tak lidi jsou s tím moc spokojený.
podle mě cesta jak se ohřát a nezaplatit majlant je v izolacích a v regulaci -optimalizaci všeho tak aby se teplo nevyrábělo a neodebíralo když není potřeba.
   Návrat  
kandik je teď offline  kandik
Moderátor
PříspěvekZaslal: 18.2.2009 , 9:56   Citovat  

mam drevostavbu s rekuperaci, komplet na el. vcetne zdroje tepla ( spiraly v zasobniku 0,7m3), mírnej nízkoenerg. standart, provedeni nic moc, kazdopadne bych tenhle system doporucil ( myslim tu rekuperaci, drevostavba je jina kapitola).
Co se tyka uspor, zamyslel bych se nad nasledujicim:
1) nejlevnejsi kubik stavby a zaroven nejnizkoenergetictejsi je ten ktery nepostavim. kdyz uz ho postavim, tak v nem netopim - tyka se zejmena komunikaci, tech. mistnosti, garazi apod.
2) kazdej stupen dolu z tepelnyho komfortu je cca 6%uspora nakladu na topeni.

u staryho baraku bych zateplil, nejlip vatou, ne polyšem. Vymenil okna. Zateplit jen do ty miry co to ma smysl, protoze od urcity hranice vic spotrebuju vetranim ( za predpokladu ze nechci zit ve smradu, nadmerny vlhkosti a plísních). Vetrani se da resit lokalnima rekuperakama u jednotlivych oken, ne komplexnim systemem ktery je do stavajici stavby nekdy obtizne zapracovatelny ( a vzhledem k fungujicimu teplovodnimu vytapeni zbytecnej). Vse by mel umet posoudit kazdej inža pres tepelnou techniku, jsou na to i firmy, ktere posuzuji investice do jednotlivych nizkoenerg. reseni, napr. Ekowatt.cz. Ti napriklad jedne moji investorce zjistili, ze navratnost solárů v pripade jejiho domu ( nizkoenerg. drevostavba s rekuperaci) by byla 30let. V navaznosti na to zrusila velkoobjemovej zasobnik vody a jako zdroj tepla pro rekuperaci pouzije maly elektricky kotlik se zasobnikem.

Jako doplnkovej zdroj tepla se mi osvedcila krbova vlozka na drivi. V pripade nutnosti ( dojde uran a putin zacne chodit s tymosenkovou ) utopi celej barak, dodatecne budu instalovat na kourovod vymenik ohrivajici vodu TUV do 0,7m3 zasobniku vody. Drevo moc nestoji, zvlast kdyz mate znamostni zdroje. Se drevem je prace, coz mi jen prospeje, v interieru voni ale dela bordel.
   Návrat  
Dejf_cz je teď offline  Dejf_cz
1 háčko
PříspěvekZaslal: 18.2.2009 , 10:10   Citovat  

Elektrika drží teplotu na 20 a každý den fajruje krb, je to úspora jak blázen kouř . Jinak, pokud někdo máte tvrdý dřevo na prodej, tak beru :hehe:
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 18.2.2009 , 10:38   Citovat  

nechci vidět tu fakturu za elektriku HaHaaa mě štvou i zálohy co to sežere normálně ,natož s tím topit .Je mi jasný že to bude asi v jiný sazbě ale stejně k....y eoňácký,čezácký, pre atd .
kandiku , mužu se zeptat, byls u stavby ? já tuhle viděl jak tu dřevostavbu páchali , včera po těch kládách lezli ještě veverky ,ze všeho ještě tekla voda, šílený. jako novejm technologiím fandím ,ale tohle se mi teda nelíbilo , pár naštvanejch potkanů a je to našrot.
   Návrat  
kandik je teď offline  kandik
Moderátor
PříspěvekZaslal: 18.2.2009 , 10:46  Naposledy upravil kandik dne 18.2.2009 , 10:58, celkově upraveno 2 krát. Citovat  

monty napsal:
nechci vidět tu fakturu za elektriku HaHaaa mě štvou i zálohy co to sežere normálně ,natož s tím topit .Je mi jasný že to bude asi v jiný sazbě ale stejně k....y eoňácký,čezácký, pre atd .
kandiku , mužu se zeptat, byls u stavby ? já tuhle viděl jak tu dřevostavbu páchali , včera po těch kládách lezli ještě veverky ,ze všeho ještě tekla voda, šílený. jako novejm technologiím fandím ,ale tohle se mi teda nelíbilo , pár naštvanejch potkanů a je to našrot.

zatim mam za sebou jen prvni rok, kde cast provozu byla na stavebni proud, a dum ma nekolik fatalnich nedodelku ( tesnost dveri atd.) a kompletni rocni ucet byl 28tKc....za 140m2vytapeny plochy vc. TUV vareni, pocitacu atd....srovnani moc nemam a ani ho nevyhledavam, bojim se ze mi nejakej soused rekne woe mam porotherm a plyn a platim 10 za vsechno Úsměv

u stavby jsem byl. Myslim ze to s tema potkanama mýtizuješÚsměv. Dřevostavby v čechách dojížděj na 1) nepredlozeny predsudky Cechu 2) na lobbismus cihlarskejch a polystyrenovejch a vselijakejch lobby 3) na uroven remesla. Drevostavba vyzaduje pomerne peclivou a kvalifikovanou praci. nerad bych aby to vyznelo ze drevostavba je vsespasna, nikomu ji nenutim, ale ty myty kolem mi vadi.
Pomerne casto namitam lidem kteri "radsi klasiku protoze drevo shnije a shori a vrze atd." Fajn. U svisly steny ( cely barak) vam to vadi, a u vaseho podkrovi ne? je to to samy akorat sikmo Úsměv
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 18.2.2009 , 10:48   Citovat  

To Monty - přesně....přesně tak......................
   Návrat  
Moderátor
PříspěvekZaslal: 18.2.2009 , 10:55   Citovat  

kandik napsal:
zatim mam za sebou jen prvni rok, kde cast provozu byla na stavebni proud, a dum ma nekolik fatalnich nedodelku ( tesnost dveri atd.) a kompletni rocni ucet byl 28tKc....za 140m2vytapeny plochy...

no když to přepočítám podle mejch nákladů tak na tvou plochu mi to vychází 23000 -komplet elektrika + uhlí , i tak to není až tak velkej rozdíl jak jsem čekal.No budu muset něco udělat se sazbou elektriky,když přejdu na dvoutarif tak ročně při stejný spotřebě ušetřím 5t .
   Návrat  
Only_one je teď offline  Only_one
2 háčka
PříspěvekZaslal: 18.2.2009 , 11:09   Citovat  

monty napsal:
pár naštvanejch potkanů a je to našrot.

čoveče nám se domů prokousala myš betonem..... to není jen o dřevostavbě
Vidím to na katze army
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz