Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[0]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Jak to opravit???
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2 
Zaslat odpověď

Strana 2 z 2
lempl69 je teď offline  lempl69
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 24.6.2009 , 21:58   Citovat  

Petr 78 napsal:
Já bych místím "páječům" vzkázal toto:

Myslím, že je lepší to opravit tak, abych se na to mohl spolehnout a už na to nikdy nešahal a ne čekat, kdy cín povolí a spoj upadne. A pak to dělat zase znova. Docela zbytečnej opruz ne?
Proč dělat ze spolehlivé Hondy nespolehlivé auto takovým "bastlem"?
Nejsem sice odborník na elektroinstalaci, ale kdesi jsem četl, že naopak lisovaný spoj je považován za kvalitnější než pájený.
Takže já věřím odborníkům, nebudu kombinovat a udělám to tak jak je to doporučováno a vím, že se na to můžu spolehnout.
Kdo chce experimentovat a dělat to případně znova (když ho to baví) tak ať klidně pájí.

ok, beru, ceka me oprava dratku klaksonu pac tam nejde 12, takze jak to lisovani provedes ? pro inspiraci..
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 24.6.2009 , 22:15   Citovat  

lempl69 napsal:
ok, beru, ceka me oprava dratku klaksonu pac tam nejde 12, takze jak to lisovani provedes ? pro inspiraci..

Přijde na to, kde přesně je ten drátek poškozenej.
A u klaksonu bych klidně i pájel, kdyby mi zrovna došly dutinky. To mi připomíná, že musím nějaké nakoupit do zásoby. Úsměv

OsekSpider je teď offline  OsekSpider
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.6.2009 , 22:52   Citovat  

Petr 78 napsal:

Myslím, že je lepší to opravit tak, abych se na to mohl spolehnout a už na to nikdy nešahal a ne čekat, kdy cín povolí a spoj upadne. A pak to dělat zase znova. Docela zbytečnej opruz ne?
Nejsem sice odborník na elektroinstalaci, ale kdesi jsem četl, že naopak lisovaný spoj je považován za kvalitnější než pájený.
Takže já věřím odborníkům, nebudu kombinovat a udělám to tak jak je to doporučováno a vím, že se na to můžu spolehnout.
Kdo chce experimentovat a dělat to případně znova (když ho to baví) tak ať klidně pájí.

dnes jsou i produkty obojetné, stiskneš to kleštěma a ještě zaleješ cínem, nakonec smršťovačku a hotovo

ballbutick je teď offline  ballbutick
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 24.6.2009 , 23:02   Citovat  

lisovanej spoj je lepsi ale na drat ne na lanko.. a pajel bych to bez obav.. ono přeci jen ta bužirka sleze z tech dratu nekde u 130 stupnu takze cin ma s 230 jeste dost rezervu nemylim li se...

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
MiraMir je teď offline  MiraMir
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 1:00   Citovat  

OsekSpider napsal:
dnes jsou i produkty obojetné, stiskneš to kleštěma a ještě zaleješ cínem, nakonec smršťovačku a hotovo

sem pro tuhle variantu... OK

monty je teď offline  monty
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 7:00   Citovat  

Petr 78 napsal:

hm "odborníci" taky doporučujou kroucenej spoj , kterej se používal naposled někdy v 50 letech a už tehdy s tím byly problémy , oxidace ,přechodový odpory atd s tím související potíže.
Dutinka je jen rychlý zafixování takovýho spoje , plast na ní izoluje pouze proti vzájemnýmu doteku -zkratu, nezábrání přístupu vlhkosti do spoje a protože je to lanko tak mezi stisknutými drátky vždy bude mezera tzn oxidace atd. Proto je cínovanej spoj lepší -všechny mezery zalije , nevýhoda je, že pohybem drátu (ohýbáním, klasicky v přechodu do dveří) dochází k odlomení v přechodu mezi volnou a protavenou částí -pokud na spoj navleču smršťovačku a přetáhnu ji cca centimetr na obě strany spolehlivě spoj uzavřu proti vlhkosti a zároveň ho zafixuju proti pohybu. pokud to někdo jen zamuchlá do izolačky tak není divu že to upadne.
U lambdy a to je hlavní důvod proč všude melou nepájet, jsou použitý dráty s odolnější izolací a povrchovou upravou žil a tudíž jsou hůř pájitelný , musí se dobře očistit aby na ně cín chytal.

Boky je teď offline  Boky
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 8:59   Citovat  

Takže, né že bych byl nějakej odborník ale jsme vyučenej slaboproudař a od začátku školy do nás hustili že tepelně spracovanej spoj (tedy spájenej) je mnohem kvalitnější než lisovanej, mám větší výdrž, větší odolnost proti oxidaci, samozdřejmě se musí pak uzavřít smršťovací bužírkouv(nejlépe s lepidlem) pak je zaručené že se tam vlhkost bez narušení bužírky nedostane........ pokovaď mají drátky jinou povrchocou úpravu (což si myslím že asi ne, ale nejsem odborník přez autoelektriku), tak se prodávají různě pájecí pasty atd., které ochrané napomáhají dokonalejšímu spojení, můj názor je že se nemusí nikdo bát to pájet u svodů, a jestli stejně máte strach a budete nastavovat dráty tak je natsavte trochu delší a veďte je někudy dál od svodů Úsměv

cocks je teď offline  cocks
4 háčka
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 9:12   Citovat  

Hmm pane tohle je problém.....rozhodně bych nepájel...
- jednak kvůli teplu (sice jak tu lempl píše že tam není 150 stupňů tak to tam opravdu není, ale lambda je přímo na svodech a ty drátky vedou přímo z ní a kov, jak známo vede teplo velice dobře takže ti to na 90% povolí.
- dále hrozí nebezpečí uklepání
- a v neposlední řadě jde taky o nějaký přechodový odpor, jelikož co se funkce lambdy týče, tak se dle mých informací jedná o desetiny voltu n-li méně takže funkce podle mě nebude 100%...

Já bych to viděl na nějakou svorku nebo nejlepší na výměnu... Smutný

PepaCR5446 je teď offline  PepaCR5446
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 9:15   Citovat  

cocks napsal:
- jednak kvůli teplu (sice jak tu lempl píše že tam není 150 stupňů tak to tam opravdu není, ale lambda je přímo na svodech a ty drátky vedou přímo z ní a kov, jak známo vede teplo velice dobře takže ti to na 90% povolí.
- a v neposlední řadě jde taky o nějaký přechodový odpor, jelikož co se funkce lambdy týče, tak se dle mých informací jedná o desetiny voltu n-li méně takže funkce podle mě nebude 100%...

myslim že už mu poradili a jinak nechápu co to píšeš o uklepání HaHaaa u pájenýho spoje se tak má co uklepat pořádnej výtlem

Doomm je teď offline  Doomm
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 10:30   Citovat  

Petr 78 napsal:
Mrchy kuny.....
Já bych to radši nepájel.
Jistější je "studený" lisovaný spoj smačkávací dutinkou.
Cín by mohl v tom horku povolit.
mam na aute pajenou lambdu a zatim nic nepovolilo

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 12:03   Citovat  

cocks napsal:

to myslis važne co tu pises jo? chces mi řict ze cin co je nekde na dratu 10cm od lambdy se utavi? a neslezla by z tech dratu nejdřiv bužirka co?? jinak zrovna dnes jsem to letoval ty draty maji nakou povrchovou upravu takze pomuze jen kyselina na pajeni jinak se cin nechytne..

TomTom1 je teď offline  TomTom1
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 12:06   Citovat  

Hel jednoduše, psals o radu, tak to zapájej.

pokud drát dobře očistíš, nemůžeš mít problém...
1. že se to uklepe - hovadina : je to slitina cínu, takže pro tenhle účel úplně dostačující,,
pokud cín dobře proliješ(žádnej studeňák apod.), tak vydrží aj celkem tlak,
takže aby povolil při nějakým hopsání auta někde na nerovnostech, to snad ne Úsměv

2. jak už se několikrát psalo, pokud by tam v tom místě působila teplota až někde ke 200stupňům,
už bys měl aj všechny ostatní dráty, od té izolace dávno olezlý(opálený)

suma sumárum: neboj se toho to zápájet a neřeš jestli je lisovanej spoj lepší,
protože pro tenhle účel ti zapájení myslím naprosto bude stačit OK

ExEricss je teď offline  ExEricss
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 12:07   Citovat  

Bosch a jiní výrobci udávají ve svých návodech na výměnu lambda sondy jasně NEPÁJET.
Nepíšou proč, ale asi k tomu mají své důvody.
Tudíž já osobně se toho držím, nepájím, používám spojovací příslušenství dodané s lambdou (týká se uni lambd od bosche s jinými zatím nemám zkušenost)

Newer je teď offline  Newer
Zlobivec [1]
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 12:48   Citovat  

nj
a v manualu u holiciho strojku Phillips mi pisou ze ho nemammejt horkou vodou protoze bych si oparil prsty
.. a v manualu u pracky pisou ze ZASADNE NEDOPORUCUJOU pouzivat prodluzovak pri zapojeni do site
OK

jak by se tam mohlo neco stat kdyz se cin zacne tavit nedke u 220-230 stupnu?
a prechodovej odpor? Kdyz spoj dostatecne propajis tak tam bude naprosto zanedbatelnej rekl bych az nulovej takze to funkci nijak neovlivni ..
a vubec... ocisti, spajej, stahni ....a neres... nic se nestane OK

Newer je teď offline  Newer
Zlobivec [1]
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 12:50   Citovat  

to s tou lambdou pisou proto ze kdyz se to takhle "pokazi" tak ty si prectes manual ...a pudes si koupit novou a oni vyvarej..
zatim co clovek co neco vi si to spaji, a nic neresi pac neni co... Mrk

to jsou ty jejich duvody ktery tam nepisou ..

určin je teď offline  určin
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 13:26   Citovat  

resil jsme podobnej problem (na sekundarni labmade)
a vyresil jsem to takovou "secvakavajici dutinkou s kulickou cinu unitr".
Tato dutinka se secvakne stejne jako normalni ( na spojeni dvou dratu ) a pote se zahreje zapalovacem. Pochvili se cin, ktery je vnitr roztavi a sletuje oba draty k sobe. Zaroven ma na sobe ta dutinka onen izolacni material, ktery se teplem stahne a utesni spoj.
To jsem delal nekdy pred dvema lety a od te doby zadnej problem nebyl.

Bohuzel nevim jak se to nazyva, tak snad je to pochopitelny z popisu.

Jedina nevyhoda je, ze ve Scanii za tu dutinku chteli cca 50,-/ks

ExEricss je teď offline  ExEricss
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 14:24   Citovat  

Newer napsal:
nj
a v manualu u holiciho strojku Phillips mi pisou ze ho nemammejt horkou vodou protoze bych si oparil prsty
.. a v manualu u pracky pisou ze ZASADNE NEDOPORUCUJOU pouzivat prodluzovak pri zapojeni do site
OK

jak by se tam mohlo neco stat kdyz se cin zacne tavit nedke u 220-230 stupnu?
a prechodovej odpor? Kdyz spoj dostatecne propajis tak tam bude naprosto zanedbatelnej rekl bych az nulovej takze to funkci nijak neovlivni ..
a vubec... ocisti, spajej, stahni ....a neres... nic se nestane OK

Oni to tam píšou, protože jsou lidi a lidi.
Jedni si vezmou k holícímu strojku prodlužovák a jdou se holit do vany, protože by jim jinak nedal kabel. A pak se klepe jak ratlík, když jím prochází zweihunterddreizich volt. Velmi šťastný
A někdo se pokusí napájet kabely na lambdu, udělá tak kouli cínu (alias studěňák jak widle) a diví se, že lambda nefunguje.
Ale jak jsem psal, jsou lidi a lidi...

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 15:26   Citovat  

PepaCR5446 napsal:
myslim že už mu poradili a jinak nechápu co to píšeš o uklepání HaHaaa u pájenýho spoje se tak má co uklepat pořádnej výtlem

je vidět, že jsi asi nikdy nic pořádnýho se slaboproudou elektrikou nedělal.....takže polopatě - když ty dva dráty sletuješ tak v místě, kde se zhruba dělí místo, který je nacínovaný a kde už cín není tak v tom místě je na jedný straně ten drát tvrdej díky tom ucínu a milimetr za tim už je drát bez cínu - tudíž pružnej...a tam se to nejčastěji uklepe....nemusí se to uklepat jistěže ne..koor když na to dáš smršťovačku... ale jen jsem na to upozorňoval, snažil jsem se zvážit veškerý možnosti...

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 15:28   Citovat  

ballbutick napsal:
to myslis važne co tu pises jo? chces mi řict ze cin co je nekde na dratu 10cm od lambdy se utavi? a neslezla by z tech dratu nejdřiv bužirka co?? jinak zrovna dnes jsem to letoval ty draty maji nakou povrchovou upravu takze pomuze jen kyselina na pajeni jinak se cin nechytne..

tak mě se u Nissanu stalo to samý, zaletoval jsem to a dvakrát to povolilo takže já nemám jinou zkušenost........

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 16:29   Citovat  

cocks napsal:
tak mě se u Nissanu stalo to samý, zaletoval jsem to a dvakrát to povolilo takže já nemám jinou zkušenost........

a nebylo to spis ti ze jsi to spatne zaletoval nez ze by se cin roztavil?

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 16:31   Citovat  

ballbutick napsal:
a nebylo to spis ti ze jsi to spatne zaletoval nez ze by se cin roztavil?

to si opravdu nemyslím...sice to bylo jen trafopájkou ale i to stačí..jsem na určitý věci puntíčkář takže věř, že to byl kvalitní spoj...jenže ta lambda je hodně rozpálená a ten kablik taky...když on to byl kablik nekablik tenký jak vlas.

1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 16:33   Citovat  

cocks napsal:
to si opravdu nemyslím...sice to bylo jen trafopájkou ale i to stačí..jsem na určitý věci puntíčkář takže věř, že to byl kvalitní spoj...jenže ta lambda je hodně rozpálená a ten kablik taky...když on to byl kablik nekablik tenký jak vlas.

spis jsem myslel jsetli jsi to vokoupal v kyseline pze na tohle je kalafuna malo..

MiraMir je teď offline  MiraMir
0
PříspěvekZaslal: 25.6.2009 , 16:48   Citovat  

no chlapi myslím že už není co řešit...rada je jasná...zapájet a hodit do bužírky...někteří lidé to tak mají už delší dobu a funguje to, tak proč vymýšlet něco jiného a dohadovat se o tom?

Obsah fóra Honda-club.cz   
Jak to opravit???
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina