Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Kdo rozumí horskejm kolům?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4 
Zaslat odpověď

Strana 4 z 4
kandik je teď offline  kandik
Moderátor
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 25.7.2010 , 22:40   Citovat  

Petura napsal:
asi taky dost jezdíš a o kolech něco víš, ale v tomhle případě s tebou nesouhlasím ...

o kolik je těžší 26" kolo oproti 28"?
2m člověk vypadá dost divně na 19" rámu, ne? ale hlavně že se to nekroutí Velmi šťastný
asi si nikdy na krossu nejel, jinak bys tohle tvrdit nemoch

1) o kolik je tezsi nevim, vahy kol a jejich komponentu mam v hlave ale ve vyssich cenovych relacich. Kazdopadne si troufam tvrdit, ze se bude jednat o desitky a stovky gramu u kol, kde na prvni pohled směšný padesátigramy maj pomerne zasadni vliv na kvalitu jizdy ( rotujici hmota). U celeho kola se bude jednat radove o stovky gramu, nedivil bych se kdyby to bylo kilo nebo dve. Nemluve o naprosto zasadni veci, totiz ze v 26kolech je kvalitni sortiment pneumatik, a jak znamo pneumatiky je nejlevnejsi zpusob, jak svoje kolo ovlivnit co do vahy a lehkosti jizdy jako takovy. V krosovych kolech takovy sortiment v podstate neexistuje. Muzu mit kolo za 12, 15 tisic, a pri investici radove kolem 1000 Kč navic muze kolo byt o pul kila lehci, mit kvalitni gumy, ktere ac jsou relativne tluste, maj dobry vzorek na to aby byly i rychle, i pohodlne, dobre se pri defektu zouvaly - dobre gumy se zpravidla daji sundat rukou, ne montpakama.
Debaty o gramech v souvislosti s koly jsou zpravidla lidem, kteri do kol nevidi, k smichu - do chvile nez se na lehkym kole, nebo kole s lehkyma kolama :)projedou.
2) 2m clovek at si predevsim vyzkousi to ci ono kolo, co mu sedi. Typickej problem v kramech bohuzel je, ze prodavaci nutej zakaznikum strasne velky kola. Myslim ze na typicky 19ce bude vypadat naprosto normalne, debilne bude vypadat 120kilovej 2metrovej pašík na 21ce, pres pandero natazenej jak lonskej MTB mistr sveta. Bude mit helmu strcenu do zatylku, protoze pres ksilt neuvidi, budou ho bolet ruce, za krkem, a zada kolem kříže. Mimochodem hodnoceni ramu podle jmenovity dylky sedlovy trubky ( 17,19,21) je zavadejici, kazda firma to dela jinak. To, ze kolo bude tuhe ve vysledku znamena, ze se cloveku lehceji pojede, o coz Tobe predevsim slo ne? . Dlouha sedlovka naopak vic pruzi, coz ovlivnuje pohodli posedu. Ne moc, ale ovlivnuje.
3) na krosu jsem sedel, obvykle jsem ho mel od nekoho pujceny. Jizda obvykle takovato: Kolo tupy na ovladani, blbe se na nej leze/seskakuje, zvejkackovity pod slapanim. Vidlice minimalne, nebo nulove funkcni. Pri skladani do kufru " sama ruka, sama noha", proste k prdu.
Myslim, ze neni potreba utratit 50tisic, aby se clovek na kole hezky svezl. To co jsem si tu dovolil doporucit se tyka uzivatelu, ktery se chtej obcas rekreacne svezt klidne za 10 az 15 tisic a nestoji to ani kačku navic, ( az na ty gumy) z dlouhodobyho hlediska je to i levnejsi ( servis, sortiment nahradnich dilu atd.) Sam jsem postavil, koupil - sobe, znamym a rodine atd. cca 10 kol. Az na moje prvni dve ( a ty staly jizdou zaprd) podle techto zasad a vsichni si to pochvaluji vc. moji zeny a tchyne. pifko
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Pablo je teď offline  Pablo
1 háčko
PříspěvekZaslal: 26.7.2010 , 1:51   Citovat  

kandik napsal:
1) o kolik je tezsi nevim, vahy kol a jejich komponentu mam v hlave ale ve vyssich cenovych relacich. Kazdopadne si troufam tvrdit, ze se bude jednat o desitky a stovky gramu u kol, kde na prvni pohled směšný padesátigramy maj pomerne zasadni vliv na kvalitu jizdy ( rotujici hmota). U celeho kola se bude jednat radove o stovky gramu, nedivil bych se kdyby to bylo kilo nebo dve. Nemluve o naprosto zasadni veci, totiz ze v 26kolech je kvalitni sortiment pneumatik, a jak znamo pneumatiky je nejlevnejsi zpusob, jak svoje kolo ovlivnit co do vahy a lehkosti jizdy jako takovy. V krosovych kolech takovy sortiment v podstate neexistuje. Muzu mit kolo za 12, 15 tisic, a pri investici radove kolem 1000 Kč navic muze kolo byt o pul kila lehci, mit kvalitni gumy, ktere ac jsou relativne tluste, maj dobry vzorek na to aby byly i rychle, i pohodlne, dobre se pri defektu zouvaly - dobre gumy se zpravidla daji sundat rukou, ne montpakama.
Debaty o gramech v souvislosti s koly jsou zpravidla lidem, kteri do kol nevidi, k smichu - do chvile nez se na lehkym kole, nebo kole s lehkyma kolama :)projedou.
2) 2m clovek at si predevsim vyzkousi to ci ono kolo, co mu sedi. Typickej problem v kramech bohuzel je, ze prodavaci nutej zakaznikum strasne velky kola. Myslim ze na typicky 19ce bude vypadat naprosto normalne, debilne bude vypadat 120kilovej 2metrovej pašík na 21ce, pres pandero natazenej jak lonskej MTB mistr sveta. Bude mit helmu strcenu do zatylku, protoze pres ksilt neuvidi, budou ho bolet ruce, za krkem, a zada kolem kříže. Mimochodem hodnoceni ramu podle jmenovity dylky sedlovy trubky ( 17,19,21) je zavadejici, kazda firma to dela jinak. To, ze kolo bude tuhe ve vysledku znamena, ze se cloveku lehceji pojede, o coz Tobe predevsim slo ne? . Dlouha sedlovka naopak vic pruzi, coz ovlivnuje pohodli posedu. Ne moc, ale ovlivnuje.
3) na krosu jsem sedel, obvykle jsem ho mel od nekoho pujceny. Jizda obvykle takovato: Kolo tupy na ovladani, blbe se na nej leze/seskakuje, zvejkackovity pod slapanim. Vidlice minimalne, nebo nulove funkcni. Pri skladani do kufru " sama ruka, sama noha", proste k prdu.
Myslim, ze neni potreba utratit 50tisic, aby se clovek na kole hezky svezl. To co jsem si tu dovolil doporucit se tyka uzivatelu, ktery se chtej obcas rekreacne svezt klidne za 10 az 15 tisic a nestoji to ani kačku navic, ( az na ty gumy) z dlouhodobyho hlediska je to i levnejsi ( servis, sortiment nahradnich dilu atd.) Sam jsem postavil, koupil - sobe, znamym a rodine atd. cca 10 kol. Az na moje prvni dve ( a ty staly jizdou zaprd) podle techto zasad a vsichni si to pochvaluji vc. moji zeny a tchyne. pifko

Dovolím si někde nesouhlasit Mrk
1) Hmotnost kola je sice dost podstatný parametr, ale normální člověk rozdíl 1kg nepozná. To poznáš v těžším terénu když už máš trochu skill, poznáš to když musíš kolo přenášet a jsi holka, když jedeš maraton, když.. ale ne když jedeš na pohodu "od hospody k hospodě". Nedával bych do souvislosti dobré gumy a sundavání rukou. Je to vlastnost některých gum s kevlarovou patkou, které jsou stejně dobré jako jejich drátová verze, jen lehčí. A i to sundávání není tak žhavé, někdy ani nandavání, spíš záleží, jak který model udělají velký, něco jde lehce i s drátem, něco dá zabrat i v kevlaru. BFU si stejně defaultní pneu nevymění, takže jaké pneu tam výrobce dal, na takových bude jezdit. Super výběr MTB gum (který je navíc jen na webu, já v kameňáku nikdy nekoupil co jsem chtěl) je tak pro BFU jen teoretická výhoda.
2) že v krámech často nutí větší kola souhlas, zároveň ale pochybuji, že se 200cm chlap poskládá na 19tku. Mám 184cm, jedno kolo 19", druhé 20". Na 19" bude mít problém s délkou sedlovky, buď jí zlomí (karbon) nebo bude muset koupit extra dlouhou alu, aby jí nevylomil ze sedlové trubky. S dlouhou sedlovkou (zvlášť do hokejky, aby kompenzoval krátký rám) se často dostane s těžištěm příliš dozadu a kolo má tendence se stavět na zadní, bude mít problémy v prudších výjezdech. Pohodlí libovolně dlouhá alu sedlovka neřeší (to je leda tak zbožné přání) a karbon bych na 120kg chlapáka neriskoval.
3) na krosu jsem v životě neseděl Mr. Green , ale celý gympl jsem odjezdil do školy na rezavé ukrajině (~20kg): Kolo tupy na ovladani, zvejkackovity pod slapanim, vidlice nulove funkcni - hlavní totiž je, aby to dotyčného bavilo a jezdil. Pokud někomu sedne víc kros, proč ne.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
kandik je teď offline  kandik
Moderátor
PříspěvekZaslal: 31.7.2010 , 7:47   Citovat  

citace:

1) Hmotnost kola je sice dost podstatný parametr, ale normální člověk rozdíl 1kg nepozná

mozna nepozna kilo na kole, ale 30deka na kolech urcite, pri prvnim sousedskym vejlete. Samozrejme a to plati obecne, na dojizdeni od hospody k hospode dojede kazdej i na bulharsky skladacce, ktera ma 30 kg, ale to pak nemusime debatovat vubec.
citace:
Nedával bych do souvislosti dobré gumy a sundavání rukou. Je to vlastnost některých gum s kevlarovou patkou, které jsou stejně dobré jako jejich drátová verze, jen lehčí. A i to sundávání není tak žhavé, někdy ani nandavání, spíš záleží, jak který model udělají velký, něco jde lehce i s drátem, něco dá zabrat i v kevlaru. BFU si stejně defaultní pneu nevymění, takže jaké pneu tam výrobce dal, na takových bude jezdit. Super výběr MTB gum (který je navíc jen na webu, já v kameňáku nikdy nekoupil co jsem chtěl) je tak pro BFU jen teoretická výhoda.
Tak tak, ty lepsi gumy, resp. lepsi verze znamych modelu gum, maji kevlarovou patku, a ta je vzdy ohebnejsi nez dratova, a tudiz se vzdycky snadneji sundavaji. To ze na nekterych rafcich to jde tak jak tak blbe, je kombinaci rafku a gumy. Fičura, ktera stoji par stovek, usetri pdstatny gramy na kolech a hlavne umoznuje aspon nejak dustojne opravovat defekt, a nedrapat plaste sroubovakem, protoze normalni uzivatel montpaky ssebou zpravidla stejne nema Úsměv S nedostupnosti nesouhlasim, je jich mraky, i v poslednim lokalnim shopu, a pokud je nekdo linej vlizt na web, co dodat...
citace:

pochybuji, že se 200cm chlap poskládá na 19tku. Mám 184cm, jedno kolo 19", druhé 20". Na 19" bude mít problém s délkou sedlovky, buď jí zlomí (karbon) nebo bude muset koupit extra dlouhou alu, aby jí nevylomil ze sedlové trubky. S dlouhou sedlovkou (zvlášť do hokejky, aby kompenzoval krátký rám) se často dostane s těžištěm příliš dozadu a kolo má tendence se stavět na zadní, bude mít problémy v prudších výjezdech. Pohodlí libovolně dlouhá alu sedlovka neřeší (to je leda tak zbožné přání) a karbon bych na 120kg chlapáka neriskoval.

predne nevim kde je souvislost karbonu a praskani. Pokud bude blbe zkonstruovana, praskne jak carb tak alu trubka. Mam 400mm karb. sedlovku a 110kg, drzi uz leta.
Velikost ramu vs. cloveka ma samozrejme svuj limit, a to aby vysla sedlovka a aby se dotycnej nekopal kolenama do riditek. Jestli sedlovka vyjde, tzn. ze splni predepsanej zasun do ramu ( nektery ramy maj predepsany i jeji celkovou dylku) tak neni problem. Co se tyka teziste, meni se naprosto minimalne - kdyz si prohlidnes geometrii ramu treba tady tudy odkaz zjistis ze rozmer C1 a uhel Beta je stejnej pro vsechny velikosti - takze ten tucnej bajker ma od riti po slapky teziste uplne ve stejnym miste. Jestli by mel mit nejaky problemy, tak mozna ve prudsich sjezdech, diky kratsimu rozvoru pujde driv na hubu. Ale na ceste do hospody se bezpochyby prudsimu sjezdu vyhne a bude rad, ze si nezmixoval panděro kolenama uz na ceste tam Úsměv

a uz mlcim
   Návrat  
Bully je teď offline  Bully
Moderátor
PříspěvekZaslal: 31.7.2010 , 8:47   Citovat  

Snad jenom Kandika doplnim, ze plaste s kevlarovou patkou se de facto u vsech vyrobcu lisi (krome hmotnosti a vetsinou snazsi montazi/demontazi) dost podstatnou veci a to je jejich samotny material, mivaji lepsi vlastnosti. A jsou drazsi, pro uplnost Velmi šťastný

U cloveka okolo 2 metru bych se uz ale stejne priklanel radsi k 29" verzi MTB. Ne ze by to neslo i na 26", ale takovy bike proste proporcneji odpovida lip, nehlede na to ze takovy jezdec pak uz nevypada jak vosa na bonbone Úsměv Rozhodne bych ale nestavel do stejne roviny dilema kros vs. MTB, co se tyka vysky cloveka. Kazde kolo je pro neco jineho a ja po pravde vyznam krose stejne nevidim nikde. Na silnici mam silnicku a do terenu bike.
   Návrat  
Pablo je teď offline  Pablo
1 háčko
PříspěvekZaslal: 31.7.2010 , 11:10   Citovat  

kandik napsal:

mozna nepozna kilo na kole, ale 30deka na kolech urcite, pri prvnim sousedskym vejlete. Samozrejme a to plati obecne, na dojizdeni od hospody k hospode dojede kazdej i na bulharsky skladacce, ktera ma 30 kg, ale to pak nemusime debatovat vubec.

Já s tebou souhlasím (rotační hmota udělá nejvíc), rozdíl je jen, že ty píšeš obecně a já v kontextu dotazu. Ten člověk tomu nerozumí a silně pochybuji, že až to kolo koupí, zahodí gumy co tam jsou (na kole za 15 drátový) a dá jiný. Jaký? Stejně neví a každému sedne něco jiného. Na minulém kole jsem měl nějaké Panaracer něco (vzorek kostičky jako kroska), ujel jsem 5km a okamžitě šly dolu. Nedržely v terénu ani na asfaltu a při brzdění poskakovaly. Navíc na mě úzké (1,8?), jezdím 2,25. Prodal jsem je na inzerát a člověk co je bral říkal, jak jsou super a že na ničem jiném nejezdí Velmi šťastný Ale byly lehké a to se vyplatí Mrk
kandik napsal:

Tak tak, ty lepsi gumy, resp. lepsi verze znamych modelu gum, maji kevlarovou patku, a ta je vzdy ohebnejsi nez dratova, a tudiz se vzdycky snadneji sundavaji. To ze na nekterych rafcich to jde tak jak tak blbe, je kombinaci rafku a gumy. Fičura, ktera stoji par stovek, usetri pdstatny gramy na kolech a hlavne umoznuje aspon nejak dustojne opravovat defekt, a nedrapat plaste sroubovakem, protoze normalni uzivatel montpaky ssebou zpravidla stejne nema Úsměv S nedostupnosti nesouhlasim, je jich mraky, i v poslednim lokalnim shopu, a pokud je nekdo linej vlizt na web, co dodat...

Co já se pohybuji, plastové montpáky má skoro každý, zato nikdo nemá lepidlo, respektive má staré vyschlé. Náhradní duši má taky málokdo. Lokální shop kde mají mraky zboží ti závidím, žiju v městě, kde sport a mtb dost frčí a přesto skoro nic konkrétního nemají, vše na objednávku - mít třeba destičky do Formula Oro je pro ně problém, přitom ty samé jdou do X druhů brzd, nijak se to nekazí a nic to nezabírá, ideální zboží.. prostě nechápu. A pak brečí, že nejdou kšefty, už tam ani nechodím a rovnou beru z eshopu.

kandik napsal:
predne nevim kde je souvislost karbonu a praskani. Pokud bude blbe zkonstruovana, praskne jak carb tak alu trubka. Mam 400mm karb. sedlovku a 110kg, drzi uz leta.
Velikost ramu vs. cloveka ma samozrejme svuj limit, a to aby vysla sedlovka a aby se dotycnej nekopal kolenama do riditek. Jestli sedlovka vyjde, tzn. ze splni predepsanej zasun do ramu ( nektery ramy maj predepsany i jeji celkovou dylku) tak neni problem. Co se tyka teziste, meni se naprosto minimalne - kdyz si prohlidnes geometrii ramu treba tady tudy odkaz zjistis ze rozmer C1 a uhel Beta je stejnej pro vsechny velikosti - takze ten tucnej bajker ma od riti po slapky teziste uplne ve stejnym miste. Jestli by mel mit nejaky problemy, tak mozna ve prudsich sjezdech, diky kratsimu rozvoru pujde driv na hubu. Ale na ceste do hospody se bezpochyby prudsimu sjezdu vyhne a bude rad, ze si nezmixoval panděro kolenama uz na ceste tam Úsměv

No tak všechno byla reakce na 200cm/120kg/19" rám
Na takový rám se podle mě neposkládá, takže bude muset mít extra dlouhou sedlovku aby vyšel výškově a zahnutou (a ještě si sedlo posune max dozadu) aby vyšel na délku a to mu právě posune to těžiště, i když se rozměr C1 nemění. Dlouhých rámů moc není, několik kol jsem musel vzdát, protože jsem se na 19" neposkládal bez hokejky a 12cm(+) představce a další rozměr dělali třeba až 20,5/21 a to už bylo moc.
   Návrat  
palokm je teď offline  palokm
PříspěvekZaslal: 31.7.2010 , 23:43   Citovat  

ja si myslim,ze tak ci tak si musi vybrat podla seba,ja mam kolo za 50 000,udrzim ho na malicku,vahu mam cez 100kg a som nadmieru spokojny....ale pokial chce nieco za par korun,musi hladat co mu sadne na rit,na postavu,dolezita je vaha kola,to zisti pri slapani do kopca,prehadzovace-----nie ,ze bude pocuvat skripoty a padanie retaze,pri zabere do kopca,musia sediet do ruky,a nie ze bude packy hladat pocas jazdy ----predna vidla,mala by byt nastavitelna a mat pumpy,na dofukanie.....ale vsetko zalezi co bude jazdit
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Kdo rozumí horskejm kolům?
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina