Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Automatické otevírání víka kufru - vyřešeno
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další 
Zaslat odpověď

Strana 7 z 8
monty je teď offline  monty
Moderátor
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 6:18   Citovat  

LJay napsal:

Taky by tu byla možnost, že ten motorek čerpadla má o dost větší odběr když otevírá výko, než když ho zavírá.

tohle bych viděl ne jako možnost ale jako jistotu ,to víko je těžký a nevyvážený , hele já bych navrhoval dát stabilizaci na tu 555.
koukám na to spínání klimy -hele zkus jestli tenhle obvod spolehlivě přepíná i při tom když ti běží motorek od kufru (zvedá tj zatížení baterky stejně jak při pokusu o ovládání kufru) , protože jestli bude , tak je chyba jen někde v tom konkretním obvodu .
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 7:43   Citovat  

nechapu proc nedáte protivahu na dovyvazení napriklad pruzinou

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 7:44   Citovat  

PAKO napsal:
nechapu proc nedáte protivahu na dovyvazení napriklad pruzinou
neřeší momentální problém

LJay je teď offline  LJay
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 8:02   Citovat  

monty napsal:
hele zkus jestli tenhle obvod spolehlivě přepíná i při tom když ti běží motorek od kufru (zvedá tj zatížení baterky stejně jak při pokusu o ovládání kufru) , protože jestli bude , tak je chyba jen někde v tom konkretním obvodu .

Tímhle by si to mohl zjistit. Pokud to bude fungovat normálně, tak zkus nejdřív sepnout ten klopnej obvod a pak připojit motorek, protožej je možný že to rozhazuje proudovej ráz při startu toho motorku (odběr při startu je vždycky o něco větší než když už je motorek v chodu).

Ještě by si mohl zkusit jednu takovou trochu nestandartní věc a to napájet ten klopný obvod a relé RPŘ z jedný baterie a zbytek zapojení z druhý. To by ti jako simulovalo stabilizaci napětí a odfiltrovali by se tím možný proudový rázy při startu motorku.

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 17:20   Citovat  

monty napsal:
tohle bych viděl ne jako možnost ale jako jistotu ,to víko je těžký a nevyvážený , hele já bych navrhoval dát stabilizaci na tu 555.
koukám na to spínání klimy -hele zkus jestli tenhle obvod spolehlivě přepíná i při tom když ti běží motorek od kufru (zvedá tj zatížení baterky stejně jak při pokusu o ovládání kufru) , protože jestli bude , tak je chyba jen někde v tom konkretním obvodu .

to zapojeni klimy, ktery jsem semka daval vcera uz neni skutecnosti, protoze vcera to fungovalo bez problemu, ale kdyz jsem to dnesa zapojil na hotovo, draty a relatka pekne skoval, zaizoloval... tak to zaclo delat takovy haluze, ze to jsem jeste nevidel (pritom nez jsem draty rozpojil, tak jsem na kazdej z nich prilepil popisek kam ho mam zapojit, aby to bylo vsechno stejne jako pred tim...) takze obvod s 555casovacem vyletel ven a zapojil jsem to jen pres rele, protoze jsem se docetl v navodu k magicaru, ze ten AUX umi preklapet, tzn. ze jednim stiskem to sepne a druhym vypne, takze jsem ho pichnul jen na minus nozku civky relatka, druhou nozku na +12V, relatko touto funkci prepina bez problemu a zatim klima jde zapinat i vypinat (pisu "zatim" protoze jeste to musim zapojit na cisto...) Velmi šťastný

PS: problém byl v tom, že ten AUX z magicaru někdy pomocný relé sepnul a někdy ne, tzn. že obvod s 555 časovačem, šel někdy zapnout a někdy ne, pak zase nešel vypnout... dělalo přesně toto: aktivoval jsem pomocný výstupy AUX a 555ka se už zapla (což by neměla, protože sepnout měla, až když aktivuju AUX 1)tak jsem aktivoval AUX 1 a 555ka se vypla (čili přesně naopak, než co to mělo udělat), tak jsem znovu zmáčknul tl. pro AUX 1 a 555ka se zapla, ale už nešla vypnout, LEDka vždy jen problikla (podle toho jak přeplo relé) a pak se zase rozsvítila... myslím, že ten obvod s 555kou časovačem, je strašně moc náchylnej na výkyvy v napětí, protože v tom původním zapojení mi ji seplo i to, že jsem třeba otočil klíčkem.... ale tohle už je mimo, to už neřeším, jen jsem to chtěl přidat jako poznatek k tý 555ce

zkusím to víko se dvěma baterkama, a uvidíme... jo jinak před chvíli jsem tam dal čerstvě nabitou baterku a vytaženou z vyhřáté místnosti...

ještě k tomu vyvážení/nevyvážení víka - myslím, že v tom vůbec není problém, protože ta hydraulika má obrovskou sílu (během prvních testů špatné zapojení vyřadilo koncák otevřeno, a než jsem to stihl vypnout, tak ta hydraulika urvala svár uchycení toho pístu - čili sílu to má na rozdávání a otevření víka, by neměl být problém, spíš to bude chtít vychytat tu stabilizaci napětí...

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 17:43   Citovat  

tak jsem to vyzkoušel překlápět s odpojeným motorkem a stějně ta LEDka jen problikne a relé nepřepne, takže tam musí být někde zkrat... jdu hledat chybu....

schema_otevirani_kufru_pridany_diody_105_191.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
schema_otevirani_kufru_pridany_diody_105_191.jpg, 73.95 kB

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 18:34   Citovat  

tak jsem pripojil druhou baterku pořádnej výtlem to jsem si dal, sice to ted jede i nahoru i dolu, ale je to plně automatické a když píšu "plně" tak myslím opravdu plně Velmi šťastný ta potvora totiž, sjede dolů a koncák zavřeno to odstaví, dálkáčem zapnu 555ku a jede to nahoru, když to dojede nahoru a má to koncák otevřeno odstavit, tak to přepne a jede to zase dolů a dole to koncák zavřeno odstaví, já to zase zapnu dálkáčem, vyjede to nahoru, dotkne se to koncáku a jede to zase dolů, tam se to vypne

k zapojení té druhé baterky:
na plus kontaktu je napájení obvodu s 555kou a napájení cívky RPŘ a kontakt 30 RPŘ
na mínus kontaktu je mínus drát toho obvodu s 555kou a protože když to bylo zapojeno pouze takto tak nechtěl motorek jet (pouze šlo zapnout a vypnout obvod s 555kou) tak jsem ještě natáhl z mínuska této druhé baterky drátek, kterej jsem hodil na kostru auta... a výsledek co to dělá je výše...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 18:49   Citovat  

mot napsal:
k zapojení té druhé baterky:
na plus kontaktu je napájení obvodu s 555kou a napájení cívky RPŘ a kontakt 30 RPŘ
na mínus kontaktu je mínus drát toho obvodu s 555kou a protože když to bylo zapojeno pouze takto tak nechtěl motorek jet (pouze šlo zapnout a vypnout obvod s 555kou) tak jsem ještě natáhl z mínuska této druhé baterky drátek, kterej jsem hodil na kostru auta... a výsledek co to dělá je výše...

Zkus přivýst na kontakt 30 RPŘ plus z tý první baterky, která nenapájí 555ku a odpoj ten drát kterým si propojoval mínus druhý baterky s kostrou auta.

Když to máš zapojený tak jak teď popisuješ, tak z tý druhý baterky napájíš i relé RZ RO a to není správně.

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 19:08   Citovat  

LJay napsal:
Zkus přivýst na kontakt 30 RPŘ plus z tý první baterky, která nenapájí 555ku a odpoj ten drát kterým si propojoval mínus druhý baterky s kostrou auta.

Když to máš zapojený tak jak teď popisuješ, tak z tý druhý baterky napájíš i relé RZ RO a to není správně.

jooo jooo, máš recht, teď to chodí, nahoru i dolů, když zapnu 555ku tak jede nahoru, koncák otevřeno to odstaví a když vypnu 555ku tak to jede dolů a koncák zavřeno to odstaví přátele

akorát jak to udělat abych nemusel v autě vozit dvě baterky? (né že by se druhá nehodila třeba na audio, ale řešit dobíjení a tahat tlustý dráty přes celý auto...

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 19:18   Citovat  

No vidiš, mi se snad nakonec dobereme i konce je to dobrý

Jak už psal Monty, bude potřeba to napájecí napětí stabilizovat. Až budeš zase v GM tak si kup:

stabilizátor LM7810 1A
tudy odkaz

2x keramický kondenzátor 100nF/50V

1x elektrolitický kondenzátor 1000uF/35V

Až to budeě mít, tak ti poradím jak to zapojit, nebo si můžeš najít data sheet od LM78xx a ten je to zapojení vidět. Elektrolit pak zapojíš paralelně ke vstupu napájecího napětí do toho usměrňovače a bude fungovat jako filtr vstupního napětí.

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 19:26   Citovat  

LJay napsal:
No vidiš, mi se snad nakonec dobereme i konce je to dobrý

Jak už psal Monty, bude potřeba to napájecí napětí stabilizovat. Až budeš zase v GM tak si kup:

stabilizátor LM7810 1A
tudy odkaz

2x keramický kondenzátor 100nF/50V

1x elektrolitický kondenzátor 1000uF/35V

Až to budeě mít, tak ti poradím jak to zapojit, nebo si můžeš najít data sheet od LM78xx a ten je to zapojení vidět. Elektrolit pak zapojíš paralelně ke vstupu napájecího napětí do toho usměrňovače a bude fungovat jako filtr vstupního napětí.

ok, tak jelikoz zitra mam sichtu, tak to se do GM nedostanu, v nedelu maj zavreno, takze az v pondeli, tak zatim diky a v pondeli se ozvu Velmi šťastný

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 10.12.2010 , 19:35   Citovat  

Pokud by si měl doma nějaký kondenzátor o kapacitě alespoň 100uF a napětí aspoň 25V, tak by si ho mohl zapojit, tak jak je to vyznačený ve schématu. To by mělo pomoc odfiltrovat skoky na napájecím napětí, který vznikají při spínání relé a motoru. Nakonec by si tam ten stabík možná ani montovat nemusel.

Pokud máš doma nějaký starý rádio, nebo třeba zdroj z PC, tak tam těhle kondíků najdeš tuny, takže by si ani nemusel do GM.

schema_otevirani_kufru_pridany_diody_105_191_670.jpg

schema_otevirani_kufru_pridany_diody_105_191_670.jpg, 75.21 kB

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 12.12.2010 , 18:17   Citovat  

LJay: tak jsem kuchnul starej PC zdroj (350W) a sice je tam fakt hodne tech kondenzatoru, ale ani jeden nespnuje pozadavky, ktery jsi napsal Velmi šťastný tak pockam do pondeli az to GM otevre...

jinak zapojil jsem ted sibr na AUX II. z magicaru, takze uz i sibr jde otevrit na dalku, pomalu se ta elektrika zacina blizit do konce Velmi šťastný jen doresit to viko kufru, pak uz jen natahnout draty na nejaky osvetleni a "dratkovani" by melo byt hotovy HaHaaa

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 14.12.2010 , 21:49   Citovat  

tak jsem zatim vyzkousel to zapojeni s kondenzatorem, viz. obrazek... dal jsem tam prvne ten 100uF/25V a slo to dalkacem otevrit, ale v okamziku kdy jsem to pripojil na baterku se 555ka samam zapla, tak jsem ji dalkacem vypnul, viko sjelo dolu a kdyz se to dotklo koncaku zavreno, tak to 555ku, zase seplo a viko jelo zase nahoru, tam to uz koncak otevreno odstavil; potom jsem zkusil zapojit ten 1000uF/35V a asi tak 2x mozna 3x to jelo OK, nahoru dolu a bez problemu, koncaky odstavily a 555ka, se zapinala a vypinala podle impulsu z AUXu pres RP, (myslel jsem si ze uz mam vyhrano, ze to konecne funguje) a tak jsem testoval testoval a ejhle asi na ctvrty pokus to udelalo to same jako pri pouziti predchoziho kondenzatoru - sjelo dolu, 555ka se zapla, vyjelo nahoru a zastavilo se; takze nezbyva nez to zkusit zapojit s pomoci tech dalsich soucastek, hodit tam ten stabec a snad uz to bude bez problemu...

schema_otevirani_kufru_pridany_diody_105_191_670_196.jpg

schema_otevirani_kufru_pridany_diody_105_191_670_196.jpg, 71.91 kB

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 15.12.2010 , 18:12   Citovat  

Tak snad to vyřeší ten stabík. Dej pak vědět, jak si s tím dopadnul.

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 17.12.2010 , 14:06   Citovat  

LJay napsal:
Tak snad to vyřeší ten stabík. Dej pak vědět, jak si s tím dopadnul.

radsi se zeptam, nez se zase neco pos... wc Se stydím u toho keramickyho kondenzatoru je to jedno, kterou nozku dam na + a kterou na - ze? protoze v datasheetu to neni nijak oznacene a obe jsou stejne dlouhe, takze predpokladam, ze je to fuk, kdyz to neni nijak oznaceno...

P1190444.JPG

P1190444.JPG, 176.57 kB

Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 17.12.2010 , 15:14   Citovat  

Keramický kondenzátory jsou bipolární, takže buď v klidu...jenom bys neměl překročit provozní napětí.

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 17.12.2010 , 15:18   Citovat  

Stepa napsal:
Keramický kondenzátory jsou bipolární, takže buď v klidu...jenom bys neměl překročit provozní napětí.

ok, diky je to dobrý ja uz se radeji ptam na vsechno Velmi šťastný

PS: tak pacient prave ted (teda vlastne napeti) stabilizovan HaHaaa akorat to nemuzu jit vyzkouset, protoze je tam kosa a jsem nejakej nachcipanej Smutný

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 18.12.2010 , 15:37   Citovat  

tak s potěšením oznamuji, že jsem dnes namontoval ten stabec. napětí a ono to funguje Je to tam. jediné co mě trochu zaskočilo, tak po připojení k baterce (víko bylo otevřeno), dal jsem tomu impuls tl. 3, obvod s 555kou se vypnul, víko jelo dolů a když to dojelo do koncáku zavřeno, tak místo toho aby to odstavil tak to přeplo a jelo to nahoru, a odstavil to až koncák otevřeno, tak jsem tomu znovu dal impuls tl. 3 a sjelo to dolů a už zůstalo dole to mi hlava nebere pak jsem to vyzkoušel ještě 3x a jelo to už bez problému, jen při tom prvotním připojení na baterku to udělalo tohle (tak jestli to chtělo jen nějak zkalibrovat... to mi hlava nebere a co jsem si ještě všimnul, tak když to dojede dolů a koncák zavřeno to odstaví, tak lehce problikne ta LEDka (má smysl to řešit nebo to nevadí? jen aby to právě zase tu 555ku nezaplo když už to bude všechno zakrytovany a aby to pak nedělalo paseku, protože pokud by to seplo, když to nebudu čekat, tak to může taky utrhnout zámek kufru...) zámek kufru je odjištěnej jen když mu dám ipuls dálk. od alarmu, takže je to nezavíslý na tom motorku hydrauliky, není to sici ideální stav, ale snad s tím nebudou problémy Cool

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.12.2010 , 16:01   Citovat  

Já bych řekl, že to budou hazardy při tom připojení aku. Přecijenom to není standardní stav. Když je to pak dál OK, tak bych to neřešil. Ale jelikož to máš prototyp, tak by to samozřejmě chtělo nejdřív pořádně otestovat, než to zakrytuješ.

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 18.12.2010 , 16:15   Citovat  

Stepa napsal:
Já bych řekl, že to budou hazardy při tom připojení aku. Přecijenom to není standardní stav. Když je to pak dál OK, tak bych to neřešil. Ale jelikož to máš prototyp, tak by to samozřejmě chtělo nejdřív pořádně otestovat, než to zakrytuješ.

no udelam tam bezpecnosti vypinac, kterym bych v pripade nutnosti odpojil + 12V z baterky a taky je tam jeste jeden z tech dratu pripojenej na na rucni brzdu, takze pokud bych rucni brzdu dal dolu, melo by to taky vypnout, ale pujde se k tomu dostat, zezadu od sedacek (napr. kvuli vymene kapaliny v tom motorku atd... ale nez bych sklopil sedacku, otevrel ten kryt pod kterym to bude, tak uz by mohl byt zamek urvanej, proto tam radsi dam ten vypinac na + 12V a kdyz budu odpojovat baterku, tak si to vzdycky pohlidam... a jinak rad bych tomu tetovani venoval vice casu, ale pokud chci na jare vyjet, tak na to ten cas nemam, takze musim zakrytovat co nejdrive... Smutný

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 18.12.2010 , 16:40   Citovat  

Ahoj, tak to sem rád, že už ti to funguje je to dobrý

Ještě by bylo dobrý zkusit co to udělá při startu motoru, protože v tu chvíli baterka dostává docela pokouřit a mohlo by se stát, že napětí v síti ti klesne pod minimální napětí, při kterým je stabilizátor schopný regulovat výstupní napětí(u LM7810 je to cca 12V).

Nouzovej vypínač, nebo spíš spínač po jehož zapnutí budeš moc víko ovládat na dálku tam určitě dej. Bude to tak o dost bezpečnější.

4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 18.12.2010 , 16:46   Citovat  

Tam bych to řešil velkým kondíkem (třeba 4700uF) před stabilizátor a mezi kondík a aku zařadit do série schottky diodu. Při poklesu napětí při startování bude 7810 jedno, jestli tam je 12V, 10V, nebo 5V...úbytek na diodě typ. cca 300mV, což na funkci živočicháře nemůže mít vliv a to startování nebude zase tak dlouhé, aby ten obvod chcípnul Mrk

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 18.12.2010 , 18:33   Citovat  

ok, chtěl bych moc poděkovat všem kdo mi zde radili, protože bez vás bych to nezapojil, takže děkuji mnohokrát vám všem přátele Honda

a ohledně toho startování aktualizuju toto téma (pokud vše půjde podle plánu) někdy v březnu, protože v té době by měl být motor v autě - a napíšu jestli to nějak nezlobí, případně bych to pak ještě doladil...

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 24.12.2010 , 7:51   Citovat  

mot napsal:
no udelam tam bezpecnosti vypinac, kterym bych v pripade nutnosti odpojil + 12V z baterky a taky je tam jeste jeden z tech dratu pripojenej na na rucni brzdu, takze pokud bych rucni brzdu dal dolu, melo by to taky vypnout, ale pujde se k tomu dostat, zezadu od sedacek (napr. kvuli vymene kapaliny v tom motorku atd... ale nez bych sklopil sedacku, otevrel ten kryt pod kterym to bude, tak uz by mohl byt zamek urvanej, proto tam radsi dam ten vypinac na + 12V a kdyz budu odpojovat baterku, tak si to vzdycky pohlidam... a jinak rad bych tomu tetovani venoval vice casu, ale pokud chci na jare vyjet, tak na to ten cas nemam, takze musim zakrytovat co nejdrive... Smutný

osobně bych to odemčení provázal automaticky s naskočením relátka pro chod nahoru (naskočí relé = sepne odemčení kufru stačí paralelně relé nebo použít relé s víc kontakty)

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 24.12.2010 , 12:30   Citovat  

monty napsal:
osobně bych to odemčení provázal automaticky s naskočením relátka pro chod nahoru (naskočí relé = sepne odemčení kufru stačí paralelně relé nebo použít relé s víc kontakty)

no já nevím, teď jsem nad tím přemýšlel a nenapadá mě moc jak to zapojit, protože mě to furt připadá, že sice by to při otevírání víka bylo odemčený, ale když by se víko začalo zavírat, tak by se otočila polarita na motorku a tím by šel ten elektromagnet do zkratu... to mi hlava nebere jedině pak jak píšeš nějaký relé s více kontakty a z hlediska bezpečnosti (přeci jen v kufru budou drahý věci) je asi lepší si to ovládat samostatně, aby se nemohl náhodně kufr odemčít... nevím no mě napadlo jen toto zapojení, což by nefungovalo

schema_otevirani_kufru_pridany_diody_elektromagnet.JPG

schema_otevirani_kufru_pridany_diody_elektromagnet.JPG, 79.78 kB

Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 24.12.2010 , 15:56   Citovat  

a ty ho otevřeš při odemčení i přes ten mechanismus zdvihání ? ? zapojení je jednoduchý

schema_otevirani_kufru_pridany_diody_elektromagnet_648.jpg

schema_otevirani_kufru_pridany_diody_elektromagnet_648.jpg, 79.39 kB

mot je teď offline  mot
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 24.12.2010 , 20:31   Citovat  

monty napsal:
a ty ho otevřeš při odemčení i přes ten mechanismus zdvihání ? ? zapojení je jednoduchý

no kdyz hodne zaberes tak to otevres, sice se pretahujes s hydraulikou, ale jde to, blbe ale jde, uvidim co to bude delat, prepojit se to da vzdycky... je to dobrý

James je teď offline  James
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 30.3.2013 , 21:58   Citovat  

Tadyda Úsměv

test verzia

Odkaz

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Strober je teď offline  Strober
1 háčko
0
PříspěvekZaslal: 31.3.2013 , 7:03   Citovat  

James napsal:
Tadyda Úsměv

test verzia

V tom kufru asi běžně nevozíš nákup, že? Velmi šťastný ...by mě jeblo čekat než se to otevře(zavře), jinak efekt dobrý OK

Obsah fóra Honda-club.cz   
Automatické otevírání víka kufru - vyřešeno
Fórum: Elektroinstalace
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina