Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Plazmové zapalování
Fórum: Motor, ECU, spojka a převodovka
0
Pomohlo ti toto téma?   
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další 
Zaslat odpověď

Strana 2 z 5
LJay je teď offline  LJay
Partner H-C
Členství: Žádné
0
PříspěvekZaslal: 10.5.2011 , 20:58   Citovat  

Jj rozdíl je fakt obrovský, ale hlavně super je to, že touhle metodou dostaneš takhle obrovský výboje při poměrně nízkým příkonu. V tomhle případě to bude okolo 80W. Samozřejmě plus příkon standartního zapalování.
   Pomohl ti příspěvěk? Návrat  

Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
oorrbb je teď offline  oorrbb
3 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.5.2011 , 10:51   Citovat  

a ty to budes neak vyrabet? na prodej? jak poznam ze mam svicku bez odporu? jak se to bude zapojovat?

Daver je teď offline  Daver
Administrátor
Členství: Gold
0
PříspěvekZaslal: 11.5.2011 , 11:49   Citovat  

Čeče to ten samotný výboj plazmy by byl schopen pohánět menší sondu ve vesmíru HaHaaa ... je to pecka ... prototyp na auto, změřit na brzdě a šup s tím do Den D je to dobrý

Půjde to zapatentovat ještě ?

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 11.5.2011 , 12:17   Citovat  

oorrbb: až se provedou všechny potřebný testy a uvede se to do seriově vyrobitelný podoby, tak bysme to s Lborem chtěli nabídnout k prodeji pokud o to bude zájem. Zapojovat se to bude zhruba jk je to vidět na přiloženým obrázku.

Daver: Ono je tohle zapojení starý už přes 20 let a na něco podobnýho má patent snad i Nissan (jen to nikdy nepoužil v seriovym autě). V americe to prodávají asi tři firmy. Já to mám založený na obvodu, který vymyslel jeden amík a dal ho volně k dispozici jako open source projekt a mám počit, že na jeho základech jsou postavený právě ty komerčně nabízený plazmový zapalování.

Jinak Taboo z Tuning fora se nabídnul, že prototyp vyzkouší na svý brzdě a svých měřákách a výsledky pak poskytne k porovnání, takže by měly být k dispozici dost solidní data k tomu, aby bylo vidět co to dělá s výkonem motoru.

plazma_zapojeni_small.jpg

Zobrazení obrázku v plné velikosti.
plazma_zapojeni_small.jpg, 51 kB

Daver je teď offline  Daver
Administrátor
0
PříspěvekZaslal: 11.5.2011 , 12:40   Citovat  

Jo já jsem to viděl na TF, z toho co tam psal, tak to bude křest ohněm a pod tlakem Velmi šťastný

Zaráží mě, že to prostě nikdo, ani zmiňovaný nissan neužívá to mi hlava nebere

Jsem na to zvědav je to dobrý

cocks je teď offline  cocks
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 11.5.2011 , 13:44   Citovat  

hlavně aby to nebylo jako turbonátor Velmi šťastný ...ale vypadá to velmi zajímavě, rozdíl alespoň na videu velký, budu mít vyšší kompresi s těma B16B pístama tak to třeba nakonec využiju..držím palce !

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 11.5.2011 , 14:51   Citovat  

Daver: jj pokud to vydrží tohle, tak už všechno Úsměv co sem slyšel od Libora, tak v seriovým autě to používá snad jen Infinity. Automobilky podle mně odrazuje nutnost použítí druhého proudového zdroje (vyšší náklady) a nižší životnost standartních svíček (cca. 3 až 4 tisíce mil). Při použití plazmových svíček, by měla být životnost vyšší, ale jejich cena je o dost vyšší než cena obyč svíčky.

Libor12 je teď offline  Libor12
0
PříspěvekZaslal: 11.5.2011 , 20:53   Citovat  

Tak já k tomu taky něco přidám. Patent opravdu držel nissan a to už od roku 1972 až 2000. Do té doby to nikdo nesměl komerčně využít a oni sami to použili snad jen na některých modelech. Jak píše ljay není to pro automobilky nikterak rentabilní. Dnes je vše založené na masovosti výroby s co nejnižšími náklady. V současné době to používají na modelech pro Kalifornii kvůli těm jejich emisním limitům pouze toyota,potažmo lexus aby splnili se svými 8V motory tyhle limity. Další kdo to komerčně osazuje do svých 5.0 8V je GMC u vozidel FFI která mohou být provozovaná na alternativní biopaliva (E85) jinak na ty testy jsem i já velice zvědavý. A že si Taboo nenechá nic pro sebe to také vím Úsměv firma bluephoenixignition to má schválené k použití v NHRA takže tak špatné to asi nebude. Úsměv

Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 21.5.2011 , 19:56   Citovat  

Dneska sem celý den pracoval na plazmě a dělal zátěžový testy, abych získal nějaký informace podle kterých budu celý zařízení dimenzovat. Tady je video z testu mezní spínací frekvence, která byla 260Hz pro jednu svíčku, což by u čtyřválce mělo odpovídat zhruba 31200 ot./min.

Odkaz

Newer je teď offline  Newer
Zlobivec [1]
0
PříspěvekZaslal: 21.5.2011 , 21:28   Citovat  

jako naprosty ignorant elektrotechnik( ackoli mam elektro stredoskolske vzdelani) ....
si dovolim 2 otazky....

1) prineslo by mi toto neco na mem seriovem motoru?
2) hrozi nejake poskozeni?Úsměv

n3uro je teď offline  n3uro
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 21.5.2011 , 21:42   Citovat  

Na sériovém voze prej pár koníků přibude. Mě by jen zajímalo, na kolik tahle sranda přijde a co všechno se vlastně instaluje a jakou že to bude mít asi životnost.
Btw, těch 260Hz, to je krutej masakr Velmi šťastný

gravedancer666 je teď offline  gravedancer666
0
PříspěvekZaslal: 22.5.2011 , 0:59   Citovat  

mozna som sa zle docital...ale nemoze ti to doj...e..at sviecku ked to takto yebe?? Velmi šťastný

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 22.5.2011 , 11:30   Citovat  

Newer: i na seriovém motoru by to mělo pár koní přidat. Pořádný zapálení směsi je základ. Co sem se tak bavil s Liborem, tak na Amerikách je to schopný zvýšit výkon i o desítky koní, ale to jsou vysoko objemový motory. U 1,6 motorů bych to viděl reálně na jednotky koňů. Motor by se tím poškodit neměl. Prostě pak jen rychleji odchází svíčky.

n3uro: cenu ti zatím přesně neřeknu, protože nemám ještě přesně sestavenou součástkovou základnu podle který by se to dalo nacenit. V americe to firmy prodávájí kolem 600 USD, takže když to bude možný, tak bysme se chtěli držet zhruba na polovině ceny. Celej kit se bude skládat ze dvou modulů. První modul bude zdrojový a druhý bude rozbočovač na pětí do svíček. Životnost zatím otestovanou nemáme, ale amíci uvádí 3-4 tisíce mil.

gravedancer666: výboj není tak silný, aby mohl svíčku poškodit tak, že by ti třeba upálil jazýček katody, nebo něco podobnýho.

Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.5.2011 , 21:22   Citovat  

LJay napsal:

V americe to firmy prodávájí kolem 600 USD, takže když to bude možný, tak bysme se chtěli držet zhruba na polovině ceny. Celej kit se bude skládat ze dvou modulů. První modul bude zdrojový a druhý bude rozbočovač na pětí do svíček. Životnost zatím otestovanou nemáme, ale amíci uvádí 3-4 tisíce mil.

Když takhle vážně uvažuješ o tom, že bys to vyráběl a prodával, za cenu (byť poloviční oproti cenám profi výrobků), za kterou si to každý potenciální zájemce bude muset hodně rozmyslet, jestli do toho investuje, uvažuješ taky o nějakých EMC zkouškách a homologaci? Takováhle "věc" může asi docela hodně vyzařovat a nehledě na rušení vyzařované mimo auto by to mohlo poškodit různou elektroniku uvnitř auta, třeba i přímo ecu.... pokud by to nebylo zpracované opravdu pořádně a ověřeno např. EMC zkouškami. Nebo to budeš prodávat s nálepkami "použití na vlastní riziko", "neschváleno pro použití v silničních motorových vozidlech" ? Mrk

Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 22.5.2011 , 22:04   Citovat  

to Ivoss: můžeš mi napsat, jak "by to mohlo poškodit různou elektroniku uvnitř auta, třeba i přímo ecu"? Jediné zničení, které je možné by bylo v případě, že ti ten výboj švihne do té ECU, nebo elektroniky. Když to bude "prskat" do svíčky, tak Ti to nic nezničí, pouze to ruší provoz a okolí.

Každopádně, jestli to LJay bude prodávat "bez papírů", tak je docela frajer...dneska docela o hubu, jsem zvědavý na výsledek a finální zpracování Úsměv

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 23.5.2011 , 8:04   Citovat  

Pokud to půjde do volnýho prodeje, tak EMC kompatibilita a atestace je samozřejmě jedna z podmínek, aby se to mohlo prodávat. Otázkou je kolik to bude stát, protože to se pak samozřejmě promítne i do ceny výrobku. Co mám zkušenosti z naší firmy, tak když sme u nějaký elektroniky dělali atest, tak to nebylo zrovna málo.

Poškození elektroniky v autě by nemělo nastat, protože celá zdrojová častu bude galvanicky oddělená od sítě automobilu, takže se proud bude uzavírat pouze zpět do svého zdroje a neměl by se uzemňovat do jiných částí elektroniky.

0
PříspěvekZaslal: 23.5.2011 , 20:47   Citovat  

Pár informací uvedu na pravou míru tak jak je prezentují na tudy odkaz nebo tudy odkaz plazma výboje jsou dva typy a to studená a teplá. Liší se pouze vyvoláním. Na studenou je třeba několik set tisíc voltů napětí a nízký proud a na teplou stačí menší napětí a více proudu. Použití: studená plazma obrazovky televizi,tepla plazma řezání,tig a jiné. Záření? Žádné není,v motoru uzavřeném prostoru izolovaném nekolika centimetry kovu nic nepropustí,určitě méně než obrazovka televize. Rušení? Opět žádné není? Ruší plazma obrazovka signál který přijímá nebo snad sousedovi? Ne. Dokonce píší že při použití plazmy by se stávající odrušení zapalovaci soustavy nebylo nutné. Nevzniká tam totiž klasický kontaktní výboj ale díky napětí a proudu se ionizuji atomy. Princip stejný jako zažehnutí oblouku TIG. Životnost tradičních svíček je omezena materiálem ze kterého je vyrobena. Originální plazmové které vyrábí třeba okada jsou z wolframu a mají prakticky neomezenou životnost. Problém je jejich cena. Zničení nějakého systému auta? Nehrozí. Systém je samostatný umístěný až jako poslední koncový stupeň celého zapalování. I když nebude fungovat jiskra bude dal přeskakovat. Celé je to od systému auta oddělene hv diodami a i kdyby došlo k jejich průrazu Ljay to koncipoval tak aby došlo ke zničení samotného zařízení k vývoji plazmy.

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 21.6.2011 , 20:59   Citovat  

Konečně sem našel čas na to, abych trochu pohnul s tímhle projektem. Zdrojová čast už je hotová a teď už chybí jen dodělat blokovací modul a bude se moc začít zkoušet na autě. Zatím je to celkem veliký, protože je to sestavený z toho co bylo aktuálně k dispozici. Pokud se po testech na autě ukáže, že je to plně funkční, tak se začně se miniaturizací.

Dneska sem trochu víc pozoroval ten výboj a všimnul sem si, že se kolem něj dělá jakoby taková kopule ionizovanýho vzduchu. Vypadá to docela zajímavě, jako taková mikro tlaková vlna při výbuchu. Škoda že to nejde vyfotit.

plazma_01.jpg

plazma_01.jpg, 157 kB

Stepa je teď offline  Stepa
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 21.6.2011 , 22:27   Citovat  

Řekl bych, že to není žádná tlaková vlna ale uvolněný ozon, který typicky vzniká při VN výboji ve vzduchu...testováno při výrobě ohradníku a testu jiskřiště. Nech to schválně prskat déle v nevětrané místnosti a jdi ven...pak tam přijď a měl by si to cítit Mrk

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 29.6.2011 , 20:54   Citovat  

Stepa: mně přišlo, že to je to u svíčky vždycky nějak divně cítit, ale myslel sem si, že je to tím, jak se opalují elektrody Úsměv

Tak prototyp plazmy je hotový a teď už to jen zkusit na autě Úsměv

plazma_02.jpg

plazma_02.jpg, 149.81 kB

Hondik je teď offline  Hondik
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 29.6.2011 , 21:00   Citovat  

tak pred timhle fakt smekam na to bych asi ja nemel neco takoveho vymyslet fakt klobouk dolu nez to bude na aute chtelo by to zmerit vykon auta pred a po tehle uprave urcite to neco prida aspon podle me nebo ne?

mumilek je teď offline  mumilek
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 29.6.2011 , 21:02   Citovat  

Pekna prace Úsměv Libore, co ten menic ode me? Porad cekam jestli ho budes chtit nebo ho vratis Úsměv

Partner H-C
0
PříspěvekZaslal: 30.6.2011 , 7:55   Citovat  

Hondik: ono se to dá za jízdy libovolně vypínat a zapínat, takže se bude moc změřit rozdíl se zapnutou plazmou a nebo s normálním zapalováním. Nárůst výkonu by měl nastat, ale u našich malobjemových aut to bude nejspíš pouze v řádech koní.

R3S je teď offline  R3S
Moderátor
0
PříspěvekZaslal: 30.6.2011 , 20:40   Citovat  

Chlape ty seš borec!! tohle každej nedokáže.. hodně zdaru a at to maká!

0
PříspěvekZaslal: 24.7.2011 , 20:14   Citovat  

Tááák! Úsměv dnes jen tak v rychlosti jsem na motor "naplacal" modul plazmoveho zapalování. Nebyl čas na hrdinství,šlo hlavně o to vyzkoušet to co prozatím probíhalo pouze na stole. Modul jsem položil na podlahu většina spojů "na hulváta" s izolaci. Úsměv čekal jsem zázrak.... A ON OPRAVDU PŘIŠEL!! Do motoru jsem dal obyčejné svíčky za 20kč NGK s 2mm odtrhem a výsledek FAMÓZNÍ!! V normálním režimu na smes 70%natural 20%E85 a 10%metanol se uklidnil volnoběh. Motor jde tiššeji a nemá vibrace. Na plyn reaguje snad rychleji než ho stačím mačkat. Úsměv pocitově to jede lepší a myslim že to bude i výkonové měřitelné. Co však je nejlepší zapali to opravdu cokoli. Smes jsem obohatil tak že se ručička budíku nezvedla od 10:1. Normálně mi takhle motor chcípnul,teď ne,jede jak kdyby tam byla normální smes,to samé bylo i opačně kdy jsem smes naopak ochudil na nějakých 18:1. Nemám egt budík a tak jsem to dlouho nezkoušel. Při zapnutí vstřiku vody pod 4000rpm docházelo k výpadkum zapalování a motor nejel,nyní je to úplně jedno. Úsměv takže první fáze testů na 1s hvězdičkou. Nyní se pustím do instalace aby to mělo nějakou formu,pak nahodim foto a půjde to i na brzdu. Nesmím zapomenout poděkovat tvůrci. DÍKY LJAY Úsměv

Ludva je teď offline  Ludva
2 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.7.2011 , 20:40   Citovat  

Gratulace veliká. Tomuhle projektu fandím. je to dobrý

vojt4s je teď offline  vojt4s
4 háčka
0
PříspěvekZaslal: 24.7.2011 , 21:15   Citovat  

no, a tak kolik to bude stát, kdybych to chtěl Mr. Green

0
PříspěvekZaslal: 24.7.2011 , 21:35   Citovat  

vojt4s napsal:
no, a tak kolik to bude stát, kdybych to chtěl Mr. Green
neboj všechno bude. Dnes jsem s tím najel cca 100km a hned ljay volal že funkce perfektní. I to na vlastní uši slyšel jak jde motor k 9000rpm Úsměv s autem denně jezdim,cca 3000 měsíc.Jsem zvědav jak po měsíci budou vypadat svíčky a jejich opotřebení.

0
PříspěvekZaslal: 13.8.2011 , 11:41   Citovat  

Modul namontovaný napevno v autě(umístil jsem ho pod sedačku spolujezdce)vše funguje perfektně jak výše popsáno. Při nočním výletu jsem najel víc jak 500km a při dotankování jsem zjistil velmi příjemnou věc a to,že spotřeba na 100km klesla skoro o 1l. Ljay teď pracuje na druhém modulu trošku miniaturizovanem. Možná by to chtělo otestovat už na nějaké hondě Cool Úsměv

PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
0
PříspěvekZaslal: 13.8.2011 , 12:28   Citovat  

dobře se to čte je to dobrý
a co mono na moto Velmi šťastný

Obsah fóra Honda-club.cz   
Plazmové zapalování