Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Tak vačka nebude - praskla
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2 
Zaslat odpověď

Strana 2 z 2
Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
PříspěvekZaslal: 16.3.2008 , 15:05   Citovat  

PAKO napsal:
no abych pravdu řekl...mě se nelíbí ta struktura toho materiálu v místech zlomu,ani náznak po krutu čistě odlomeno,,,,hoď sem pár detajlů přímo na oddělená místa...myslel jsem že se dělají tyto vačky z oceli a né litiny...jak tomu je..jaký materiál by to měl být???

Ale vona to bude ocel, ocel když se zlomí tak jsou tam taky takto vidět zrna jako u litiny, akorát se neláme tak často jako litina. Podle mě to vypadá na špatně provedené kalení, buď je to prokalené moc hluboko, nebo se zapomnělo na nějaké žíhání či co, nebo to bylo kalené špatným způsobem... víc by k tomu řekli vystudovaní strojaři. Vačka mohla být díky špatné tepelné úpravě třeba i prohnutá, to že třecí plochy vaček jsou černé nasvědčuje tomu, že po tepelné úpravě už nebyla přebroušená... nevím přesně, ale myslím že takto by se to dělat nemělo, že se to má nakonec ještě znova brousit, aby se srovnaly jemné deformace. K tomu by taky víc řekli vystudovaní strojaři Mrk.
Co jsem slyšel tak takovéto záhadně rozlomené věci se nechávají zkoumat v metalografických laboratořích např. na ČVUT, ale asi to nebude levný Tak to valím bulvy.
Každopádně je vidět co se kolikrát na ebay prodává za šmejdy.. já taky jednou koupil na ebay svody a byl to polotovar, kterej jsem pak musel pracně dokončit než jsem to namontoval Ble.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
jenda je teď offline  jenda
1 háčko
PříspěvekZaslal: 16.3.2008 , 15:47   Citovat  

nedalo mi to nenapsat můj poznatek.

Podobně rozlomenou vačku jsem kdysi vyndal z motoru ducata-potom co se škubnul rozvoďák a motor se potkal.Sice ventily přečkaly srážku s pístem bez újmy , vačka byla na 4ks.

pak souhlasím s názorem,že mohla být mírně zkřivená díky tepelnýmu zpracování.Když jsem např.viděl vačky na svým coupe ,tak po tepelným zpracování byla souosost uložení mimo přípustný tolerance,takže by se vačka ani bez následnýho lehkýho přebroušení neotočila ,nebo s velkým odporem.

k černým palcům vaček řeknu ale to,že převážná většina vačkových hřídelů ať už přímo od výrobce motoru,nebo sportovních dílů ty palce černý,nebo načervenalý má... kovově lesklý palce má většinou nějakej přebrus seriový vačky,nebo vačka v motoru s 300tkm a víc
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
PreludeZ je teď offline  PreludeZ
Administrátor
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 17.3.2008 , 10:49   Citovat  

PAKO napsal:
no abych pravdu řekl...mě se nelíbí ta struktura toho materiálu v místech zlomu,ani náznak po krutu čistě odlomeno,,,,hoď sem pár detajlů přímo na oddělená místa...myslel jsem že se dělají tyto vačky z oceli a né litiny...jak tomu je..jaký materiál by to měl být???

Ivoss napsal:
Ale vona to bude ocel, ocel když se zlomí tak jsou tam taky takto vidět zrna jako u litiny, akorát se neláme tak často jako litina. Podle mě to vypadá na špatně provedené kalení, buď je to prokalené moc hluboko, nebo se zapomnělo na nějaké žíhání či co, nebo to bylo kalené špatným způsobem... víc by k tomu řekli vystudovaní strojaři. Vačka mohla být díky špatné tepelné úpravě třeba i prohnutá, to že třecí plochy vaček jsou černé nasvědčuje tomu, že po tepelné úpravě už nebyla přebroušená... nevím přesně, ale myslím že takto by se to dělat nemělo, že se to má nakonec ještě znova brousit, aby se srovnaly jemné deformace. K tomu by taky víc řekli vystudovaní strojaři Mrk.
Co jsem slyšel tak takovéto záhadně rozlomené věci se nechávají zkoumat v metalografických laboratořích např. na ČVUT, ale asi to nebude levný Tak to valím bulvy.
Každopádně je vidět co se kolikrát na ebay prodává za šmejdy.. já taky jednou koupil na ebay svody a byl to polotovar, kterej jsem pak musel pracně dokončit než jsem to namontoval Ble.

já teda nejsem materiálový ing ale tahle vačka je z litiny Úsměv fakt Úsměv jednak podle lomu a jednak podle struktury neobrobených ploch, je tam jasně vidět že je to odlitek. Krom toho šedá litina má např daleko lepší otěruvzdornost.
S tím broušením nakonec je to většinou pravda ale taky se to nedělá po všech tepelných úpravách. Tahle černá barva by mohlo být třeba nějaké fosfátování (např. manganem které snižuje tření) a to se dělá až po finálním kalení a broušení... Možností je ale hodně...

Jestli by to Wheela (nebo ostatní) zajímalo a byl by ochoten mi tu vačku půjčit tak můžu o tom zjistit hromadu info ať už tady v práci nebo když se stavím na pokec na ČVUT Mrk
   Návrat  
Marfi je teď offline  Marfi
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.3.2008 , 10:52   Citovat  

ještě by sisi tu vačku svařil a dal do auta Hihi
   Návrat  
ReNo je teď offline  ReNo
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.3.2008 , 10:55   Citovat  

PreludeZ napsal:
já teda nejsem materiálový ing ale tahle vačka je z litiny Úsměv fakt Úsměv jednak podle lomu a jednak podle struktury neobrobených ploch, je tam jasně vidět že je to odlitek. Krom toho šedá litina má např daleko lepší otěruvzdornost.
S tím broušením nakonec je to většinou pravda ale taky se to nedělá po všech tepelných úpravách. Tahle černá barva by mohlo být třeba nějaké fosfátování (např. manganem které snižuje tření) a to se dělá až po finálním kalení a broušení... Možností je ale hodně...

Jestli by to Wheela (nebo ostatní) zajímalo a byl by ochoten mi tu vačku půjčit tak můžu o tom zjistit hromadu info ať už tady v práci nebo když se stavím na pokec na ČVUT Mrk

Joo, eda je trida je to dobrý
a proto, priprav mi na zitra, cestou do brna, dlouhy referat o prevodovce, dark poudal, ze posunutim otacek o 1400 vyse mi nejde radit do otacek Smutný
Nejradeji bych to vyresil nejakou sekvenci z bouraneho vozu, zda to je vubec mozne ...
dekuji Ti, zitra po ctvrte Te cekaaammm, broukuu Lucy
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.3.2008 , 11:03   Citovat  

jo tak reníkovi to neřadí :music: ty dostaneš nasekáno Je to tam.
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.3.2008 , 11:54   Citovat  

Marfi napsal:
jo tak reníkovi to neřadí :music: ty dostaneš nasekáno Je to tam.

no jo, vypada to tak, ale eda urco dostaen cestou cistej zasah z nebes a do 12.4. (pribram) bude udelano je to dobrý
S autem jsem nejel, tak nevim, jak moc je to vazne cože cože ?
   Návrat  
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.3.2008 , 11:56   Citovat  

že v 9tis proste nezaadíš jo?
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.3.2008 , 11:59   Citovat  

Marfi napsal:
že v 9tis proste nezaadíš jo?

no spise z nich nepreradim do 6500 ... no uvidime ve stredu, ted tu delame offtopic
   Návrat  
LK7R je teď offline  LK7R
Administrátor
PříspěvekZaslal: 17.3.2008 , 12:09   Citovat  

jinej stalej prevod ? ....
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.3.2008 , 12:34   Citovat  

LK7R napsal:
jinej stalej prevod ? ....

jojo, o tom jsem vcera od darka slysel, ale na toto jsem absolutni wokurka tak radeji mlcim kuky kuk
   Návrat  
PAKO je teď offline  PAKO
5 háček
PříspěvekZaslal: 25.3.2008 , 12:57   Citovat  

tak přeskočíme ty spamíky...tak co ty vačky mistře WÉ ?
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Tak vačka nebude - praskla
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina