Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[1]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Dovolená v zemích Západního Balkánu :-)
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Další 
Zaslat odpověď

Strana 2 z 12
SaKaL je teď offline  SaKaL
Moderátor
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 29.6.2013 , 9:08   Citovat  

Díky za postřehy... přátele jen tak dále OK
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
mikos je teď offline  mikos
1 háčko
PříspěvekZaslal: 11.8.2013 , 15:03   Citovat  

Já chci vyrážet hned na začátku září. Přemýšlím nad Istrií (z důvodu nejkratší vzdálenosti), ikdyž podle fotek se mi to moc nelíbí, ostrovem Pag a nebo Makarskou. Vzhledem k tomu, že chci jet na blind, nechá se na těchto místech sehnat v pohodě ubytování? Myslíte, že je lepší si připlatit a jet až na tu Makarskou? Nějak se pořád nemůžu rozhodnout.
   Návrat  
misan je teď offline  misan
3 háčka
PříspěvekZaslal: 11.8.2013 , 16:04   Citovat  

jeď na Makarskou, a ubytování tam nabízejí doslova na každém kroku.. Úsměv
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
hubby je teď offline  hubby
1 háčko
PříspěvekZaslal: 11.8.2013 , 16:07   Citovat  

mikos napsal:
Já chci vyrážet hned na začátku září. Přemýšlím nad Istrií (z důvodu nejkratší vzdálenosti), ikdyž podle fotek se mi to moc nelíbí, ostrovem Pag a nebo Makarskou. Vzhledem k tomu, že chci jet na blind, nechá se na těchto místech sehnat v pohodě ubytování? Myslíte, že je lepší si připlatit a jet až na tu Makarskou? Nějak se pořád nemůžu rozhodnout.

Já byl na Makarské před 14 dny a jel jsem taky na blind.Ubytování jsem sehnal do 30 minut a bylo to 100m od pláže přímo v Makarské.Byl jsem jen s přítelkyní a myslím,že pokud jedou aspoň 4 lidi je jednodušší sehnat ubytování.To jestli se to vyplatí nemohu sloužit v Istrii jsem nebyl.
   Návrat  
mikos je teď offline  mikos
1 háčko
PříspěvekZaslal: 11.8.2013 , 17:53   Citovat  

Moc vám děkuju. Pojedeme jen 2, ale opravdu nejspíš na tu Makarskou.
Hubby: na kolik tě vyšlo to ubytování? Koukal jsem, že se nechá sehnat i za 30eur apart./2 osoby.
   Návrat  
Hlavator je teď offline  Hlavator
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 11.8.2013 , 18:22   Citovat  

hubby napsal:
Já byl na Makarské před 14 dny a jel jsem taky na blind.Ubytování jsem sehnal do 30 minut a bylo to 100m od pláže přímo v Makarské.Byl jsem jen s přítelkyní a myslím,že pokud jedou aspoň 4 lidi je jednodušší sehnat ubytování.To jestli se to vyplatí nemohu sloužit v Istrii jsem nebyl.

taky me zajima za kolik se na makarske da sehnat ubytovani ..nekdo me strasil 60eckama na noc pro dva KO
   Návrat  
HynekVTi je teď offline  HynekVTi
1 háčko
PříspěvekZaslal: 11.8.2013 , 21:55   Citovat  

Nevím co všichni mate s makarskou, Chorvatsko je všude stejný, byli jsme tam už 10x a to pokazdy někde jinde . Pokud chceš Istrii, tak treba okolí Puly, nebo krk. Ubytovaní sezenes na místě, cena podle toho co hledas.
   Návrat  
PeteZ je teď offline  PeteZ
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.8.2013 , 22:01   Citovat  

tuhle středu jsem se vrátil z Chorvatska byli jsme na ostrově Pag ve městě Pag.cena byla 60 éček za apartmán pro dvě rodiny takže cena asi ok.řekl bych hezkejch 10 dní i když doma je doma.sice jsme nebyli na pláži Zrče v Novalji ale i tak paráda.jen teda těch 12 hodin za volantem nic moc
   Návrat  
Ivoss je teď offline  Ivoss
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.8.2013 , 23:30   Citovat  

Hlavator napsal:
taky me zajima za kolik se na makarske da sehnat ubytovani ..nekdo me strasil 60eckama na noc pro dva KO

To bych neviděl jako nereálnou cenu. Před dvěma lety touto dobou jsme s přítelkyní jeli do Bašky Vody a pod 55 eur/noc nešlo nic kloudného sehnat, většina apartmánů byla pro 4 osoby, kde cena za apartmán byla v podstatě stejná. Nakonec jsme skončili až v Živogoščích, kde jsme sehnali za 35 eur, ale bez klimy. Po pár dnech přišly 40° vedra a majitel, že nám to dal moc levně a chce připlatit 6 eur/den. Řekl jsem mu ok, ale pojedeme domů o den dřív, takže peníze dostaneš stejné a ještě budeš sedět venku s cedulí o den dýl. Kývnul a tak se stalo. Jsou čím dál hamižnější, byli schopni za těch 55 eur nabízet apartmán s oknem do zdi a kuchyňkou, která se schová za otevřené dveře od koupelny, až tam pojedu příště, těch 60 eur/den si prostě nachystám a budu hledat ubytování bez kompromisů. Také pojedu raději až v září, to se ubytování shání mnohem lépe. Jinak už i u nás v česku, třeba na Nových mlýnech, stojí pořádný apartmán nějakých 1500 na den, takže 60 eur v Chorvatsku je normál cena.
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 12.8.2013 , 8:57   Citovat  

Ivoss napsal:
takže 60 eur v Chorvatsku je normál cena.

Kdybych bral,ze bych opravdu skoncil u tehle ceny tak to radeji pojedu jinam nez do Chorvatska..28h za volantem a 22k za 2 lidi jen ubytovani a doprava - to neni moc velkej deal za 10dni HaHaaa kde mas vsechny ostatni naklady - ani nepocitat
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 12.8.2013 , 10:37   Citovat  

Hlavator napsal:
Kdybych bral,ze bych opravdu skoncil u tehle ceny tak to radeji pojedu jinam nez do Chorvatska..28h za volantem a 22k za 2 lidi jen ubytovani a doprava - to neni moc velkej deal za 10dni HaHaaa kde mas vsechny ostatni naklady - ani nepocitat

Kdyz se na to podivas tak, ze na osobu to vychazi za 11 tisic na 10 noci (=11 dni) bez stravy - se stravou se dostanes tak na 15 tisic za osobu, tak pochybuju, ze podobnou dovolenou sezenes treba v cestovce levneji. 28 hodin za volantem plati pro vas, my jezdime na Makarskou za 10,5 hod (a to pres pres Madarsko po okreskach, v noci neni problem) a pokud zrovna dlouhou cestu beres jako nevyhodu, tvoje smula. Pro me je to zabava. Ale mas pravdu, ze vyhodne to proste neni, proto jsme taky vloni za podobnou cenu radsi leteli do jeste teplejsich kraju.
Klidne se pak pochlub, co jsi sehnal levnejsiho, ja mel pred tema 2ma rokama chut to otocit zpet na Brno. Nerikam, ze priste az tam pojedu nebudu shanet neco levnejsiho, ale ty prachy na nachystane mit budu, nikdy nevis, jaky je v danem miste zrovna naval a zajem o tuto lokalitu rok od roku roste.
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 12.8.2013 , 13:39   Citovat  

Ivoss napsal:
Kdyz se na to podivas tak, ze na osobu to vychazi za 11 tisic na 10 noci (=11 dni) bez stravy - se stravou se dostanes tak na 15 tisic za osobu, tak pochybuju, ze podobnou dovolenou sezenes treba v cestovce levneji. 28 hodin za volantem plati pro vas, my jezdime na Makarskou za 10,5 hod (a to pres pres Madarsko po okreskach, v noci neni problem) a pokud zrovna dlouhou cestu beres jako nevyhodu, tvoje smula. Pro me je to zabava. Ale mas pravdu, ze vyhodne to proste neni, proto jsme taky vloni za podobnou cenu radsi leteli do jeste teplejsich kraju.
Klidne se pak pochlub, co jsi sehnal levnejsiho, ja mel pred tema 2ma rokama chut to otocit zpet na Brno. Nerikam, ze priste az tam pojedu nebudu shanet neco levnejsiho, ale ty prachy na nachystane mit budu, nikdy nevis, jaky je v danem miste zrovna naval a zajem o tuto lokalitu rok od roku roste.

za 15k na osobu na ktere se s jidlem na 10 dni skoro mozna ani dostanes kdyz si zajdes nkam na obed nebo na veceri a nebudes parit parky na kuchynce si radeji opravdu koupim neco v teplejsich krajich s PP nebo ALL a samozrejme letecky

samozrejme kazdy ma na dovcu jine naroky a nekdo radsi jezdi autem a poznava kraje a nekdo radeji lezi na plazi a popiji drinky OK
   Návrat  
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
PříspěvekZaslal: 12.8.2013 , 13:43   Citovat  

Hlavator napsal:
za 15k na osobu na ktere se s jidlem na 10 dni skoro mozna ani dostanes kdyz si zajdes nkam na obed nebo na veceri a nebudes parit parky na kuchynce si radeji opravdu koupim neco v teplejsich krajich s PP nebo ALL a samozrejme letecky

samozrejme kazdy ma na dovcu jine naroky a nekdo radsi jezdi autem a poznava kraje a nekdo radeji lezi na plazi a popiji drinky OK

Nejlepší je kombinace - někam doletět, chvíli se válet, pak půjčit nějaké přibližovadlo (u mě spíš moto,ale jestli pojedeme s prckama,tak holt auto) a poznávat kraje.
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 12.8.2013 , 14:10   Citovat  

Hlavator napsal:

4k na osobu je na 10 dni myslim dostatecna suma, pokud se vyhnes restauracim, ktere maji venku nemecky popsanou tabuli. Semtam si neco uvaris, i z mistnich surovin, pokud nejsi liny rano vstavat a jit na trh. A pokud nejsi nemehlo. Neni nad to uvarit si nejakou mistni specialitu sam, jelikoz mam predky z techto koncin, varime podobne i doma. Zadny parky nezeru Lucy. V Basce jsem i rybaril, coz normalne nedelam. Kdybych chtel aby mi prinesli vsechno az pod nos, pojedu na hotel, ne do apartmanu.
Btw. vloni jsem si rekl to same co pises, leteli jsme do Tuniska s ALL, docela nuda, spinave mesto, zadna priroda - jen smetiste, hnusne jidlo, hnusne vino i pivo. Dneska jak to neni Ultra ALL, je to o nicem. A s ultra all uz jsi zas na jinych penezich.
   Návrat  
hubby je teď offline  hubby
1 háčko
PříspěvekZaslal: 12.8.2013 , 14:18   Citovat  

Hlavator napsal:

Po mě chtěli taky 60 ukecal jsem na 50. Myslím že by se dalo sehnat bez problémů i za 40 ale ženská už byla utahaná z cesty a mě se nechtělo někde smlouvat jak v Egyptě. Já na to nemám náturu
Určitě už není Chorvatsko žádná levná krajina, mě to vyšlo pro dva asi přes 25 ale nijak jsem se neomezoval. Jen cesta mě stála 6000 benzín,2000 dálnice a 120€ pokuta.
   Návrat  
boratko je teď offline  boratko
1 háčko
PříspěvekZaslal: 12.8.2013 , 15:38   Citovat  

SaKaL napsal:
--- 2013 ---

Přátelé...

Trochu si dovolím oživit toto téma - rádi bychom vzali letos naše milá dítka poprvé k moři. Takže zvažujeme co a jak, kudy a kam. Jedna z variant je i Chorvatsko po vlastní ose. Tudíž bych vás chtěl tímto poprosit, zda nemáte nějaký osvědčený tip.

Naše požadavky:
- asi bychom preferovali nějaký menší hotýlek, kde by byla nějaká ta (mimimálně) polopenze, neb už takhle to bude "záhul", tak ať ještě nemusíme řešit vaření, nakupování atd., pokud to bude nějaký, dejme tomu, apartmán / studio, tak určitě s možností té polopenze
- moře by mělo být hned za rohem, nejlépe hned u toho bydlení a taky aby tam ty naše děti mohly nějak vegetovat - samozřejmě neočekávám písčitou pláž, ale nějaký ten strom (stín) bude vítaným bonusem
- ideálně nějaký dětský koutek, či nějaká ta alespoň základní výbava pro děcka, ale není podmínkou, třeba jim to moře bude stačit
- lokalita by měla být spíše klidnější, na noční život si nepotrpíme; v pár městech jsem byl, docela by se mi líbil Omiš nebo něco podobného, prostě taková ta klasika - nějaká ta atmosféra - moře, molo, pevnost / hrádek Úsměv , abychom i při večerní procházce těm našim raubířům mohli něco ukázat a kde jim koupit zmrzlinu
- děti máme 5 a 1/2 a necelé 4 roky staré
- chtěli bychom jet v září, patrně vyrazit v pátek na noc a vracet se za týden o víkendu

Samozřejmě budu rád za jakýkoliv podnět, připomínku, či když mi napíšete, že je to třeba blbost, že je lepší si zaletět třeba do Turecka, že to vyjde finančně nastejno a je to jednodušší. Nebo já nevim třeba Itálie, ale ta mě nějak neláká, to Chorvatsko mi přijde prostě hezčí.
Uvítám i nějaké všeobecné tipy třeba pro samotnou cestu - kudy jet, čemu se vyhnout, co mít v autě… Třeba se to bude hodit i někomu jinému, když už je to téma tady založené…

Díky...

Přesně jako SaKaL jsem se rozhodl jet letos s dětmi poprvé na dovolenou. Takže ženě a dětem jsem to dal jako dárek. Kritéria jsem měl all incl, blízko moře, bez hlavní cesty, solidní cenu. Polopenzi si neumím představit, protože nechci se ani náhodou starat o jídlo nebo pití a s dětmi (4 a 1/4 a 2 a 1/2 roku) už takové starosti nechci mít vůbec. Na druhou stanu jsem byl ochoten trochu ošidit vybavní, resp. nocleh.
Takže moje volba od 7.-14.9. byla hotel Resnik. Je tam i najaké sportovní vyžití (tenis), moře podle recenzí klidnější a přístup do něj pozvolný, terén hrubý písek až kamení. Noční život je prý žádný Úsměv což i kvůli dětem je jedině dobře.
Cena pro 2 dospělé a 2 děti je cca 11.500 + cesta cca 6000.
Takže pokud pojedeš vé stejném termínu (chci vyjet 7.9. v cca 2 hod ráno, abych mohl ještě natankovat v Mikulově, kde se otevírá od 5 hod) a na podobné místo (je to Trogir)s celkem pěkným množstvím památek, blízko Splitu, tak se můžeme domluvit.
   Návrat  
boratko je teď offline  boratko
1 háčko
PříspěvekZaslal: 12.8.2013 , 16:04   Citovat  

SaKaL napsal:
Díky za postřehy... přátele jen tak dále OK

Jen ještě pro doplnění, je to hotelový komplex s hlavní budovou a bungalovy. V hotelu ale může být max 2 dospělí a 1 dítě, takže jediná možnost je bungalov, který je samostatně stojícím domkem s vlastní sprchou, WC, možná kuchyňkou a 4 lůžky. Před bungalovem je malinká terasa na posezení (večer se ženou Úsměv )
Bungalovy jsou postaveny v lesoparku,.
   Návrat  
Aldaaa je teď offline  Aldaaa
1 háčko
PříspěvekZaslal: 12.8.2013 , 17:56   Citovat  

V Brele , v apartmánu jsem platili 15 euro za noc na osobu. Byl to apartmán kousek od luxusního hotelu , který byl pár metrů od Bašky Vody. Zde přikládám 3d mapu apartmánu , kde jsme byli ubytováni Mrk
tudy odkaz
Přikládám fotky S2000 v Bašce Vodě Úsměv
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 19.8.2013 , 22:03   Citovat  

Takze diky Egyptu to realne vypada,ze nasednem do auta a trada do chorvatska.. cože cože ? za cenu kterou nas to bude stat sem mel v planu vyrazit nekam jinam,ale lidi kterym stornovali zajezdy do Egypta se vrhli na vymeny a kdyz sem prisel z prace domu tak po lastech se jen zaprasilo..co je trosku dostupnejsi to je vetsinou humus kdyz se clovek mrkne na recenze KO

jedine ceho se bojim ze zakufruju na slovinskou dalnici to snad ne a bude to jeste o dost drazsi diky aktivnim cajtum Tak to valím bulvy
   Návrat  
Aldaaa je teď offline  Aldaaa
1 háčko
PříspěvekZaslal: 20.8.2013 , 0:48   Citovat  

My jsme jeli těma objížďkama , co jsem našel na google , ale už nevím kde to bylo Mrk
   Návrat  
Ajsik je teď offline  Ajsik
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.8.2013 , 7:40   Citovat  

Hlavator :
Mám v práci návod s mapkama jak se vyhnout dálnici ve Slovinsku. S kolegou jsme to dávali dohromady. Ted v neděli se vrátil a prý vše v pohodě. Můžu přinést a přeposlat Ti to
   Návrat  
rotker je teď offline  rotker
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.8.2013 , 11:46   Citovat  

Ajsik napsal:
Hlavator :
Mám v práci návod s mapkama jak se vyhnout dálnici ve Slovinsku. S kolegou jsme to dávali dohromady. Ted v neděli se vrátil a prý vše v pohodě. Můžu přinést a přeposlat Ti to

Loni jsem to objížděl - v Rakousku před hranicema spadnout na Mureck a potom jet na Ptuj, jelo se to tak 1 - 1,5 hod, pořád nějaké vesnice a asfalt nic moc, docela dost děr a jelikož jezdím v noci, tak tam pobíhalo poměrně dost zvěři KO Takže letos valím opět po dálnici

EDIT: [url=http://mapy.cz/#!x=15.869247&y=46.561176&z=8&t=r&rc
=15.643970_46.717023_15.774320_46.707640_15.829280_
46.576090_15.854534_46.568054_15.902457_46.499289_15.8
91575_46.4266
57_15.891926_46.425863_15.863142_46.393181_15.858273_46.
288243&rl=15.6439697%C2%B0E%2C46.7170228%C2%B0N_obec%20Mur
eck%2C%20okres%20Radkersburg%2C%20Rakousko_obec%20Lenart%2C%
20Slovinsko_46%C2%B034%274.995%22N%2C%2015%C2%B051%2716.321%
22E_46%C2%B029%2757.442%22N%2C%2015%C2%B054%278.846%22E_ulice%20Dornavska%20c.%2C%20obec%20Ptuj%2C%20kraj%20Ptuj%2C%20Slovinsko_ulice%20O
rmo%C5%A1ka%20c.%2C%20obec%20Ptuj%2C%20kraj%20Ptuj%2C%20Slovinsko_46%C2%B023%2735.450%22N%2C%2015%C2%B051%2747.312%22E_15.8582728%C2%B0E%2C46.2882428%C2%B0N&rp={%22criterion%22%3A%22fast%22}]odkaz[/url]
   Návrat  
Ajsik je teď offline  Ajsik
4 háčka
PříspěvekZaslal: 20.8.2013 , 17:03   Citovat  

rotker napsal:
Loni jsem to objížděl - v Rakousku před hranicema spadnout na Mureck a potom jet na Ptuj, jelo se to tak 1 - 1,5 hod, pořád nějaké vesnice a asfalt nic moc, docela dost děr a jelikož jezdím v noci, tak tam pobíhalo poměrně dost zvěři KO Takže letos valím opět po dálnici

Tak to kolega projel jinou cestou...
   Návrat  
Aqwertzz je teď offline  Aqwertzz
4 háčka
PříspěvekZaslal: 1.7.2014 , 21:50   Citovat  

Za 14dni chci jet taky do Chorvatska a zacínam na Plitvickych jezerech.
Mám jet pres Rakousko, Slovinsko nebo Slovensko,Madarsko?
Co je cenově a kavlitně lepsi cesta?
Popřípadě ubytko někde u jezer?
Díky.
   Návrat  
kandik je teď offline  kandik
Moderátor
PříspěvekZaslal: 1.7.2014 , 23:03   Citovat  

jeli jsme pred 14 dny pres slovinsko, porad stejny, vc. dementniho nedodelanyho useku pred chorvatskyma hranicema ( o 30EUR znamce nemluve). Pokud bych nevez decka, kde je kazda pulhodina dobra, Madarsko bych urcite zkusil, muj znamej tamtudy taky ted pojede.
   Návrat  
jakubM je teď offline  jakubM
3 háčka
PříspěvekZaslal: 10.7.2015 , 17:47   Citovat  

jaká je aktuálně nejlepší/nejvýhodnější cesta na makarskou? konkrétně Brela.. Úsměv někdo doporučuje klasiku Brno -> vídeň -> Graz-> Maribor -> Zagreb -> Split, někdo zas Slovinsko objíždí přes Slovensko a Maďarsko (proč? taky se tam platěj dálnice ne?).. to mi hlava nebere
   Návrat  
2bep je teď offline  2bep
4 háčka
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 10.7.2015 , 18:26   Citovat  

Ano, známky jsou ve všech zemích na trase, jenže Rakušáci (cca 260,-), Slováci (cca 300,-) i Maďaři (cca 350,-) mají nejkratší 10-denní, ale Slovinský wokurka mají naschvál jen 7-denní a za cca 450,-. Takže když migruješ klasicky v sobotu tam a v sobotu zpět, tak potřebuješ 2 známky a navíc je tato trasa asi nejvytíženější, jelikož tudy valí i kolona z Německa...
Navíc Maďarsko můžeš střihnout po okreskách, mimo dálnice.
   Návrat  
Hellborn je teď offline  Hellborn
5 háček
PříspěvekZaslal: 10.7.2015 , 19:28   Citovat  

Já to beru přes letiště v Ruzyni... Velmi šťastný Se stydím
   Návrat  
rotker je teď offline  rotker
4 háčka
PříspěvekZaslal: 11.7.2015 , 9:03   Citovat  

Ja dalnici ve Slovinsku objzidim, zdrzeni asi 45min, trasa v pohode. Do Chorvatska jezdim zasadne pres noc a ta objizdka je i v noci ok, jen je nutno pocitat mezi poli a lesy s nejakou zverinou. Jinak jezdim Jihlava-Znojmo-Hate-Viden, cim min se clovek drzi na D1, tim lepe
   Návrat  
majggi je teď offline  majggi
2 háčka
PříspěvekZaslal: 11.7.2015 , 9:28   Citovat  

Z moravy sa este da zobrat to cez SK,HU,SLO. Moja trasa je cez Bratislavu nejakych 5km po Madarskej dialnici zjazd pri Mosonmagyarovaru (potial je bezplatne) potom smer Csorna,Szombathely,Redics,za SLO hranicami cez kruhac do Lendavy (vyhnem sa Slovinskej dialnici)smer Mursko Središče,Čakovec,Varaždin a tam výjazd na dialnicu Varaždin 4 je to dobrý Samozrejme cez noc. Rychlost tesne nad limit a ten kto che jazdit podla predpisov aj tak nemoze lebo kamionista ho potlaci Mr. Green
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Dovolená v zemích Západního Balkánu :-)
Fórum: Volná diskuze
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, ... 10, 11, 12  Další 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina