Rozšířené hledání} Informace o členství Kontaktní informace Seznam uživatelů Kalendář Spřátelené weby Honda-club.cz Přihlásit se k emailu
[2]
Linka Uživatelské skupiny Linka Galerie avatarů Linka Kdo je online Linka
Linka Jak se stát členem klubu Linka Stáhnout stanovy sdružení Linka Výhody pro členy klubu Linka
  Obsah fóra Honda-club.cz   
Tikání v nabíječce při nabíjení autobaterie
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2 
Zaslat odpověď

Strana 2 z 2
Petr 78 je teď offline  Petr 78
5 háček
Členství: Žádné
PříspěvekZaslal: 27.1.2013 , 21:56   Citovat  

n3uro napsal:
Mně práce nesmrdí, panáčku, ale v zimě to nebaví nikoho pokud nemá vyhřátou garáž. A nechápu co maj svorkovnice co společného s dobíjením baterie a už vůbec si nedokážu představit jak by šli vyměnit.........

Svorkovnice mají s dobíjením společného to, že když není svorka pevně přimáčklá ke kontaktu baterky, tak je tam přechodový odpor a ne všechen el. proud se dostane do baterky, stejně jako z baterky.
Taky jsem měl na anglánovi volnou svorku na baterce a stávalo se mi, že při otočrní klíčku se startér neroztočil a jenom cvakala relátka i přesto, že byla baterka plně nabitá. Skrz tu volnou svorku z baterky nepřeskočilo dostatek elektřiny pro roztočení startéru.
Svorky se dají vyměnit jednoduše např. těmito: odkaz
Mrk
Ikdyž zrovna tyhle nevynikají přílišnou kvalitou a rády praskají.
Přímo tyhle bych asi nedoporučil. Dával jsem je jenom jako příklad.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi Osobní garáž Odeslat soukromou zprávu
Rom. je teď offline  Rom.
Partner H-C
Členství: Gold
PříspěvekZaslal: 27.1.2013 , 22:21   Citovat  

Petr 78 napsal:
To je trošku přehnaný ne?
Kdo by to dělal.
Když na baterce v klidu naměřím napětí 12,8 V tak rozhodně není nabitá na 80% takže není důvod ji dodatečně nabíjet na nabíječce.
Mně zase říkal opravdu dobrej autoelektrikář, že téměř vybitá baterka se spolehlivě nabije po 50 km jízdy bez zastavování a startování.
A tomu bych i věřil, to tak zhruba vychází při normálním ježdění a startování.
Kdyby tomu bylo jinak, tak bych měl za chvilku baterku mrtvou, když jezdím jenom 15 km po jednom nastartování.
A i při tomto režimu je baterka vždy plně nabitá (napětí nad 12,6 V)

ty prostě musíš mít posledmí slovo viď ?
asi bys měl jít školit výrobce baterií Tak to valím bulvy
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 27.1.2013 , 22:39   Citovat  

Rom. napsal:
ty prostě musíš mít posledmí slovo viď ?
asi bys měl jít školit výrobce baterií Tak to valím bulvy

Ale prdlajz.
Jen mi to přijde divný, každý 3 měsíce baterku dobíjet bez ohledu na to jestli je nebo není nabitá.
Vždyť někomu se může vybít po měsíci popojíždět a někomu kdo naopak jezdí dlouhé trasy se nevybije nikdy.

Jak jsem psal - jezdím každý den pouze 15 km trasy a přesto nemusím baterku dobíjet ani v mrazech. Pořád má správné napětí.

Tak se omlouvám, že jsem napsal svoji zkušenost. Pardon
   Návrat  
pajo je teď offline  pajo
2 háčka
PříspěvekZaslal: 27.1.2013 , 22:48   Citovat  

mno nevim, ale nezaujate a pri vsetkej ucte k ostatnym dam za pravdu petrovi...
- so svorkami na baterii som si tiez uzil svoje kym som prisiel na to ze je problem v nich, najprv nedobijalo, potom nestartovalo... nakoniec vymena svorky vyriesila problem nadobro...
- jazdia mi 2 auta denne cca 3+3km uz rok a pol cisto po meste, v zime permanetne zapnute vyhrievanie vseho mozneho (sedacky, zrkadla, zadne sklo)+povinne svietenie u nas, radia, zosiky, cuvacie senzory a kamery, v standby na obidvoch alarmy s pagerom..cize odbery prudu jak svina... dialky len accord mozno raz za 2 mesiace, baterky maju uz par rokov a este som teda ani jednu nemusel dobijat ani nijak riesit...cez vanoce civic stal pod snehom takmer 2 tyzdne, na silvestra mu v kuse hukal alarm v kuse asi 4 hodiny pretoze bol v centre palby a otrasak to nezvladol a po novom roku v pohode chytil
- vnimam to tak ze zakladatel tohto vlakna nema vobec vyberave jednanie voci ludom co sa mu snazia poradit, ze panacku a podobne vyrazy
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 27.1.2013 , 22:53   Citovat  

pajo napsal:
mno nevim, ale nezaujate a pri vsetkej ucte k ostatnym dam za pravdu petrovi...
- so svorkami na baterii som si tiez uzil svoje kym som prisiel na to ze je problem v nich, najprv nedobijalo, potom nestartovalo... nakoniec vymena svorky vyriesila problem nadobro...
- jazdia mi 2 auta denne cca 3+3km uz rok a pol cisto po meste, v zime permanetne zapnute vyhrievanie vseho mozneho (sedacky, zrkadla, zadne sklo)+povinne svietenie u nas, radia, zosiky, cuvacie senzory a kamery, v standby na obidvoch alarmy s pagerom..cize odbery prudu jak svina... dialky len accord mozno raz za 2 mesiace, baterky maju uz par rokov a este som teda ani jednu nemusel dobijat ani nijak riesit...cez vanoce civic stal pod snehom takmer 2 tyzdne, na silvestra mu v kuse hukal alarm v kuse asi 4 hodiny pretoze bol v centre palby a otrasak to nezvladol a po novom roku v pohode chytil
- vnimam to tak ze zakladatel tohto vlakna nema vobec vyberave jednanie voci ludom co sa mu snazia poradit, ze panacku a podobne vyrazy

Vnímám to stejně a přesto nad ním nelámu hůl. Doufám, že si to uvědomí a zamyslí se nad tím.
   Návrat  
n3uro je teď offline  n3uro
2 háčka
PříspěvekZaslal: 27.1.2013 , 23:24   Citovat  

Petr 78 napsal:
A jaký měla napětí?
Měřil si na kolik voltů pokleslo napětí při zapnutí startéru?

Nene, dával jsem jí tam v sedm a to už byla tma (a stejně u sebe nemám měřák). Zejtra ho zajedu někam koupit, teda doufám že se jedná o voltmetr, naměřím a pak napíšu co mi to vyhodilo.
Nejvíc mě udivil ten zvuk když se startér snažil nastartovat a nešlo to. Už jednou mi v zimě chcípla baterka, ale tenhle zvuk jsem slyšel po prvé. Jako když tomu něco chybí... to mi hlava nebere

Petr 78 napsal:
Svorkovnice mají s dobíjením společného to, že když není svorka pevně přimáčklá ke kontaktu baterky, tak je tam přechodový odpor a ne všechen el. proud se dostane do baterky, stejně jako z baterky.
Taky jsem měl na anglánovi volnou svorku na baterce a stávalo se mi, že při otočrní klíčku se startér neroztočil a jenom cvakala relátka i přesto, že byla baterka plně nabitá. Skrz tu volnou svorku z baterky nepřeskočilo dostatek elektřiny pro roztočení startéru.
Svorky se dají vyměnit jednoduše např. těmito: odkaz
Mrk
Ikdyž zrovna tyhle nevynikají přílišnou kvalitou a rády praskají.
Přímo tyhle bych asi nedoporučil. Dával jsem je jenom jako příklad.

Aha.. Sice nejsem elektrikář ale s elektrikou občas něco kutim, ale tohle mně ani nenapadlo... Dneska jsem na ně koukal a až v tu chvíli jsem si uvědomil že máš pravdu (že se dají vyměnit), předtím jsem na ně nikdy moc nekoukal, takže jsem si myslel že jsou napevno ke kabelům.
Dneska jsem zjistil že v podstatě obě dvě svorky tam už nedrží když se dotáhnou, takže jsem tam musel zase narvat plíšek...

pajo napsal:

Jo, pokuď čteš jenom co chceš Úsměv
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 27.1.2013 , 23:48   Citovat  

n3uro: tomu měřáku se říká multimetr a klidně ti stačí třeba takovýhle: odkaz

Pokud máš ty svorky na kontaktech baterky volné tak to nejspíš bude ten kámen úrazu.
Jaký měl startér při tom nepovedeném pokus zvuk?
Ozývalo se taky cvakání z pod palubovky?
   Návrat  
pajo je teď offline  pajo
2 háčka
PříspěvekZaslal: 28.1.2013 , 0:01   Citovat  

kruci chlape trochu sebareflexie, nech si to citam odpredu ci odzadu, jak vul si sa zacal chovat prvy... vid nizsie:

n3uro napsal:
[b]Tobě to asi špatně zapaluje, což?[/b] V minulém příspěvku jsem dopsal jak jsem s Hondou jezdil a vysvětlil, ale vypadá to že ani tak ti to nedošlo.
Argumenty pryč, skutek jakbysmet, tak jdem hledat kde klučina udělal chybu a hned mu jí vpálíme do očí je to dobrý
Kvalita.

EDIT: [b]Asi máš hodně času, nebo možná jen normální život, proto si můžeš dovolit každej den vymontovat baterku a hodit jí jen tak z prdky na nabíječku. To ti závidim, pak se ti to snadno mluví, že? Úsměv[/b]
Já nedělám osmihodinové směny jako někteří, ale jedna z věcí je že musím být pořád v pohotovosti. Takže, kdybych měl praktikovat to co tu nabízíš ty, už bych byl asi bez práce.
Chápu, někdo dokáže vytáhnout baterku za 60 vteřin, pokuď jí tam tak maximálně hodíš. U mojeho Civica je to pěkně na prd dělaný, navíc na jedna ze svorek nejde dotáhnout tak aby nevypadávala při menším poskoku, proto tam musím mít kousek plíšku kterej to vyplní. S tímhle vším, s tak trochu provizorním nářadím (jojo, já vím, ty máš vše od Bosche, pozlacený a ještě to mluví - měj Velmi šťastný) a se zmrzlíma rukama to prostě za 60 vteřin nedám.

Když už bych šel do extrému, to raději vyhodim 1500Kč ročně za baterii pořádnej výtlem
[b]

nenasiel som ani pred tymto ani po tomto prispevku ziadne osobne utoky ani urazky...
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 28.1.2013 , 0:15   Citovat  

Petr 78 napsal:
n3uro: tomu měřáku se říká multimetr a klidně ti stačí třeba takovýhle: odkaz

Pokud máš ty svorky na kontaktech baterky volné tak to nejspíš bude ten kámen úrazu.
Jaký měl startér při tom nepovedeném pokus zvuk?
Ozývalo se taky cvakání z pod palubovky?

Jo, ten jsem měl, než se mi někam zašantročil...
Mno než nastartuju tak slyším jak sepne přívod paliva a jak nasaje, ale jinak nic víc (vše bych řekl normál).
Duchapřítomně jsem si to nahrál, na video - není tam nic vidět ale šlo mi jen o ten zvuk.
Až se mi ho někam podaří nahrát, hodím sem odkaz.

P.S.: To vrznutí před nastartováním je spojka, to už dělá taky dlouho Velmi šťastný
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 28.1.2013 , 10:11   Citovat  

Přikládám odkaz na to video, jde jen o ten zvuk. Jo a sorry za 40Mb Velmi šťastný
tudy odkaz
   Návrat  
silenec je teď offline  silenec
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 28.1.2013 , 13:45   Citovat  

Rom. napsal:
údajně altík v autě nabije baterii max. na 80% kapacity a proto je dobré ji každé 3 měsíce nabít do plna na nabíječce
Petr 78 napsal:
Když na baterce v klidu naměřím napětí 12,8 V tak rozhodně není nabitá na 80% takže není důvod ji dodatečně nabíjet na nabíječce.
Mně zase říkal opravdu dobrej autoelektrikář, že téměř vybitá baterka se spolehlivě nabije po 50 km jízdy bez zastavování a startování.

Nevim kde je pravda, ale pridam vlastni postrehy:
- k nabiti vybite baterie (nejde nastartovat, "cvakani z palubovky") na uroven aby auto bylo schopne nastartovat staci cca 4 minuty nabijeni proudem 5A
- pri startovani vybiteho auta pres kabely staci motor nasledne nechat bezet cca 1 minutu, pote je auto schopno nastartovat (aspon tedy nez motor opet uplne vychladne)
- u nabite baterie (dlouhou cestou bez zastavovani) a naslednem 100% nabiti nabijeckou motor startuje / starter toci rychleji nez pred nabitim nabijeckou a behem startovani (kdy ma i nabita baterie napr. cca 9V) klesa napeti na baterce mene.

Takze asi tak, osobne mam nazor ze nabijeni baterie kazdych x mesicu sice u vetsiny lidi (kteri nejezdi velmi kratke trasy) zcela nutne neni, ale pokud se takto bude obcas nabijet, zivotnost ji to urcite nesnizi, naopak spise prodlouzi (predevsim v zime, kdy baterie pracuje ve stizenych podminkach) Mrk
A hlavne ji samozrejme nenechat vybit a kdyz uz se vybije tak ji nabit co nejdriv, jinak dochazi k sulfataci.
   Návrat  
2 háčka
PříspěvekZaslal: 28.1.2013 , 20:07   Citovat  

silenec napsal:
Nevim kde je pravda, ale pridam vlastni postrehy:
- k nabiti vybite baterie (nejde nastartovat, "cvakani z palubovky") na uroven aby auto bylo schopne nastartovat staci cca 4 minuty nabijeni proudem 5A
- pri startovani vybiteho auta pres kabely staci motor nasledne nechat bezet cca 1 minutu, pote je auto schopno nastartovat (aspon tedy nez motor opet uplne vychladne)
- u nabite baterie (dlouhou cestou bez zastavovani) a naslednem 100% nabiti nabijeckou motor startuje / starter toci rychleji nez pred nabitim nabijeckou a behem startovani (kdy ma i nabita baterie napr. cca 9V) klesa napeti na baterce mene.

Takze asi tak, osobne mam nazor ze nabijeni baterie kazdych x mesicu sice u vetsiny lidi (kteri nejezdi velmi kratke trasy) zcela nutne neni, ale pokud se takto bude obcas nabijet, zivotnost ji to urcite nesnizi, naopak spise prodlouzi (predevsim v zime, kdy baterie pracuje ve stizenych podminkach) Mrk
A hlavne ji samozrejme nenechat vybit a kdyz uz se vybije tak ji nabit co nejdriv, jinak dochazi k sulfataci.

Takže podle toho článku, ta moje baterka je už asi úplně kaput Smutný
   Návrat  
MilanK je teď offline  MilanK
PříspěvekZaslal: 3.2.2013 , 1:09   Citovat  

silenec napsal:

Kdysi už hodně dávno,když se ještě chodilo na vojnu na 2 roky, jsem tam byl ve funkci takzvaného "Zdrojaře".Měl jsem na starosti akumulátory z celého autoparku. Jelikož auta jezdily jen krátké trasy, tak se akumulátory "cylovaly",to znamená,minimálně cca co 3 měsíce se demontovaly z aut a v nabíjecí stanici se vybíjely na cca 50% a znovu nabíjely. Tím se zabraňuje sulfataci při nedostatečném nabíjení. Osobně doporučuji dobít aku minimálně jednou za rok a to před zimou. Kdo jezdí krátké trasy, raději častěji. V autě se aku nikdy nenabije na 100%. Je to dáno principem nabíjení v autě. Aku pro plné nabití potřebuje 16,5-16,8 voltu a v autě je nabíjení zaregulováno na 13,9-14,2 voltu proto aby akumulátor takzvaně "neplynoval",to je nerozkládala se voda na kyslík a vodík. To začíná při 14,4 voltech.Proto také různé automatické nabíječky končí nabíjení při 14,4-14,7 voltů aby se nevypařovala voda, ale aku naplno nenabijí.
   Návrat  
   Zobrazit informace o autorovi  Odeslat soukromou zprávu
5 háček
PříspěvekZaslal: 3.2.2013 , 1:27   Citovat  

MilanK napsal:
Kdysi už hodně dávno,když se ještě chodilo na vojnu na 2 roky, jsem tam byl ve funkci takzvaného "Zdrojaře".Měl jsem na starosti akumulátory z celého autoparku. Jelikož auta jezdily jen krátké trasy, tak se akumulátory "cylovaly",to znamená,minimálně cca co 3 měsíce se demontovaly z aut a v nabíjecí stanici se vybíjely na cca 50% a znovu nabíjely. Tím se zabraňuje sulfataci při nedostatečném nabíjení. Osobně doporučuji dobít aku minimálně jednou za rok a to před zimou. Kdo jezdí krátké trasy, raději častěji. V autě se aku nikdy nenabije na 100%. Je to dáno principem nabíjení v autě. Aku pro plné nabití potřebuje 16,5-16,8 voltu a v autě je nabíjení zaregulováno na 13,9-14,2 voltu proto aby akumulátor takzvaně "neplynoval",to je nerozkládala se voda na kyslík a vodík. To začíná při 14,4 voltech.Proto také různé automatické nabíječky končí nabíjení při 14,4-14,7 voltů aby se nevypařovala voda, ale aku naplno nenabijí.

Tak nevím, ale moje nabíječka rozhodně 16 V nedává. Už si nepamatuju kolik přesně, ale určitě to není víc než 15 V.
A přesto při jejím použití baterka krásně plynuje. Stejně jako v autě po delší jízdě. Ikdyž samozřejmě ne tolik jako na nabíječce.
Teda doufám, že pod pojmem "plynování" myslíš "bublání" elektrolytu.
Toť moje zkušenosti Mrk

A ještě takovej dotaz.
Jak poznáš, že je baterka nabitá na 100%?
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 3.2.2013 , 1:48   Citovat  

Petr 78 napsal:
Tak nevím, ale moje nabíječka rozhodně 16 V nedává. Už si nepamatuju kolik přesně, ale určitě to není víc než 15 V.
A přesto při jejím použití baterka krásně plynuje. Stejně jako v autě po delší jízdě. Ikdyž samozřejmě ne tolik jako na nabíječce.
Teda doufám, že pod pojmem "plynování" myslíš "bublání" elektrolytu.
Toť moje zkušenosti Mrk

A ještě takovej dotaz.
Jak poznáš, že je baterka nabitá na 100%?

Na 100% podle hustoměru elektrolytu, problém u nových "bezůdržbových akumulátorů".Jinak dobrý akumulátor je nabitý tehdy když při nabíjení jmenovitým proudem,tj 5A při aku 50Ah, dosáhne 16,2-16,8 voltu a toto napětí se po dobu minimálně 1 hodiny nezvyšuje. Zasulfatovaný akumulátor "plynuje-bublá" už i při 14 voltech, při nižší teplotě i dříve a tohoto napětí nikdy nedosáhne. Při externím nabíjení by měla být teplota cca 20-25 stupňů. Při nižší se snižuje účinnost nabíjení. Úsměv
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 3.2.2013 , 14:09   Citovat  

MilanK napsal:
Na 100% podle hustoměru elektrolytu, problém u nových "bezůdržbových akumulátorů".Jinak dobrý akumulátor je nabitý tehdy když při nabíjení jmenovitým proudem,tj 5A při aku 50Ah, dosáhne 16,2-16,8 voltu a toto napětí se po dobu minimálně 1 hodiny nezvyšuje. Zasulfatovaný akumulátor "plynuje-bublá" už i při 14 voltech, při nižší teplotě i dříve a tohoto napětí nikdy nedosáhne. Při externím nabíjení by měla být teplota cca 20-25 stupňů. Při nižší se snižuje účinnost nabíjení. Úsměv

Jo to je pravda, že by se mělo nabíjet při "pokojové" teplotě, aby to nabíjení bylo maximálně účinné.
Ano, podle hustoty elektrolytu se pozná stav nabití (100% při 1,28 g/ml), ale jak píšeš - u bezúdržbovýh baterek je to problém.
Tam bych to měřil podle napětí v klidu (min. 2 hodiny po odpojení).
Všude se píše o napětí 12,5 - 13 Voltů při plném nabití v klidu.
A 16 voltů je nějak moc, nemyslíš? Normálně se nabíjí při nějakých 14,5 Voltech.

odkaz

odkaz
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 3.2.2013 , 20:23   Citovat  

Petr 78 napsal:
Jo to je pravda, že by se mělo nabíjet při "pokojové" teplotě, aby to nabíjení bylo maximálně účinné.
Ano, podle hustoty elektrolytu se pozná stav nabití (100% při 1,28 g/ml), ale jak píšeš - u bezúdržbovýh baterek je to problém.
Tam bych to měřil podle napětí v klidu (min. 2 hodiny po odpojení).
Všude se píše o napětí 12,5 - 13 Voltů při plném nabití v klidu.
A 16 voltů je nějak moc, nemyslíš? Normálně se nabíjí při nějakých 14,5 Voltech.

odkaz

odkaz

Nemám důvod nějak mystifikovat.Pokud máš zájem, přečti si tento článek. Je tam toho o teorii akumulátoru více,vyber si co Tě zajímá. Autor se sice zaměřuje hlavně na moto-akumulátory, ale teorie platí pro všechny a hlavně se shoduje s tím co jsem se kdysi dávno učil. Jsem sice už elektrikář v důchodu, ale posledních xxlet jsem udržoval mimo jiné i záložní-nouzové baterie na válcovnách TŽ.

Vše o aku a nabíjení.pdf
 Komentář:

stáhnout/zobrazit
 Soubor:  Vše o aku a nabíjení.pdf
 Velikost:  2.32 MB
 Staženo:  229 krát

Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 3.2.2013 , 23:12   Citovat  

MilanK napsal:
Nemám důvod nějak mystifikovat.Pokud máš zájem, přečti si tento článek. Je tam toho o teorii akumulátoru více,vyber si co Tě zajímá. Autor se sice zaměřuje hlavně na moto-akumulátory, ale teorie platí pro všechny a hlavně se shoduje s tím co jsem se kdysi dávno učil. Jsem sice už elektrikář v důchodu, ale posledních xxlet jsem udržoval mimo jiné i záložní-nouzové baterie na válcovnách TŽ.

Těch 16 Voltů je hloupost (asi překlep). Tolik běžné nabíječky nedávají.
Najdi mi ještě jiné dva zdroje, kde se o takovém napětí píše a uvěřim, že to není překlep.
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 4.2.2013 , 19:02   Citovat  

Petr 78 napsal:
Těch 16 Voltů je hloupost (asi překlep). Tolik běžné nabíječky nedávají.
Najdi mi ještě jiné dva zdroje, kde se o takovém napětí píše a uvěřim, že to není překlep.

Přesvědčovat Tě nebudu - odkaz:
tudy odkaz
tudy odkaz
strana 42.je tam i nabíjecí charakteristika pro jeden článek. U 12V aku x6.

nebo citace:
a)Budeme-li měřit svorková napětí v průběhu nabíjení, je akumulátor prakticky
nabit při dosažení plynovacího napětí, tj. 14,4 – 14,7V, nabíjení pak
ukončíme po dosažení 16,2 – 16,8V, kdy byl zcela ukončen proces
desulfatace. Pokračování v nabíjení by bylo zbytečné - dobíjecí proud by se
již jen mařil k bouřlivému rozkladu vody na vodík a kyslík

b)U klasického akumulátoru
ukončíme nabíjení při dosažení hustoty elektrolytu 1,28 g/cm3 , nebo při
dosažení svorkového napětí akumulátoru o hodnotě 16,2 – 16,8V. Nemáme-li
ani voltmetr, ani hustoměr, pak doporučuji sledovat
alespoň dosažení znaku plného nabití, totiž „varu“
elektrolytu v akumulátoru. Akumulátor necháme
„vařit“ ještě několik málo hodin (v případě nabíjení
konstantním napětím), aby byl dokončen proces
desulfatace. Potom nabíjení ukončíme, případně
doplníme hladinu elektrolytu destilovanou vodou.

c)Autor: EKKAR Zaslal: ne říjen 21 2012, 20:07 Předmět:
jasin napsal(a):
Otázka je čemu kdo říká "nabití aku".

Skutečně nabitý aku má přes 17V. Přesné napětí nabití závisí na teplotě a hustotě kyseliny a nedá se šmahem nastavit na nějaké nabíječce.
Mnoho lidí se mylně domnívá že nabitý aku má cca 14V. To ale není napětí plného nabití, to je jen napětí udržované v autech aby aku nevařil a nepoleptal danou popelnici...
Plně nabitý 6článkový olověný aku má 16,8V. Přes 17V může mít jedině akumulátor s moderní "vápníkovou" technologií, tedy s deskami dotovanými vápníkem - takový akumulátor může mít až 17,5V, jenže tuhle technologii do aut dává jenom pár výrobců - třeba Volvo. Běžně nabíjený akumulátor na 14,5V má asi 85% své nejvyšší dosažitelné kapacity - tato mez se používá u travle dobíjených akumulátorů neboli v tzv udržovacím režimu. Pokud akumulátor cykluje neboli je postupně vybíjen až k minimu a opětovně nabíjen, může se nabíjet až k výše uvedené hranici - 16,8V pro normální nebo
až 17,5V pro "vápníkový" akumulátor...atd.

nebo kniha:Josef Kozumplík - Akumulátory motorových vozidel a jiné.

Tím končím toto téma.
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 4.2.2013 , 19:43   Citovat  

bojím se, že na Petra 78 je to stále málo argumentů ... protože jeho dobíječka takhle nenabíjí ...
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 4.2.2013 , 19:43   Citovat  

Aha, tak v tom případě jezdím s vybitou baterkou.....
Tak jaktože mi auto startuje a světla svítí? Asi nějaká porucha Velmi šťastný
   Návrat  
Partner H-C
PříspěvekZaslal: 4.2.2013 , 19:51   Citovat  

Petr 78 napsal:
Aha, tak v tom případě jezdím s vybitou baterkou.....
Tak jaktože mi auto startuje a světla svítí? Asi nějaká porucha Velmi šťastný

rozumíš tomu co je tam napsané ?
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 4.2.2013 , 20:49   Citovat  

Rom. napsal:
rozumíš tomu co je tam napsané ?

No dobře, tak s nabitou ne na 100% Mrk
   Návrat  
PříspěvekZaslal: 4.2.2013 , 21:05   Citovat  

Petr 78 napsal:
No dobře, tak s nabitou ne na 100% Mrk

No konečně Ti to došlo. Úsměv Úsměv
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.3.2013 , 18:39   Citovat  

Beru zpět co jsem napsal, omlouvám se a odvolávám co jsem odvolal Úsměv
Nabíječka skutečně dává 16 V.
To že mi předtím ukazovala max. 14,5 V bylo způsobené vybitou baterkou v multimetru, který pak ukazoval nesmyslné hodnoty.

Ještě jednou pardon Se stydím
   Návrat  
Kmóďa je teď offline  Kmóďa
4 háčka
PříspěvekZaslal: 17.3.2013 , 19:47   Citovat  

Petr 78 napsal:
...Nabíječka skutečně dává 16 V...

Jak to myslíš že nabíječka "dává" 16 V? Do teď jsem měl za to,že každá nabíječka nabíjí určitým PROUDEM a když baterie dosáhne určitého NAPĚTÍ,tak nabíječka vypne a nebo přepne do udržovacího nabíjení. Dnešní chytré nabíječky většinou zastavují,když baterie dosáhne napětí 14,5 V. Čím nabíjíš?
   Návrat  
5 háček
PříspěvekZaslal: 17.3.2013 , 20:35   Citovat  

Kmóďa: já nabíjím "hloupou" nabíječkou. Takovou tou jednoduchou co se dá koupit v třeba v OBI za pár korun.
   Návrat  

Obsah fóra Honda-club.cz   
Tikání v nabíječce při nabíjení autobaterie
Fórum: Pokec o autech
Zobrazit příspěvky z předchozích:
 Řadit příspěvky dle: 
Jdi na stránku Předchozí  1, 2 
Zaslat odpověď

Časy uváděny v GMT + 1 hodina